Den här årstiden går värmepumparna som regel i väldigt korta intervaller, så det är svårt att gå runt och känna på radiatorerna, ibland går värmepumpen kanske inte mer än 10 minuter innan den stannar igen, och vattnet svalnar då av fort.
En äldre modell av värmepump är av typen av eller på, och snitt-drifttiden över dygnet ger den totala energi som huset behöver för att vara lagom varmt.
Att gå runt och känna på radiatorerna kan därför ge en felaktig bild av hur det hela fungerar, att justera och motionera radiatorerna och termostaterna görs därför bäst på vintern.
Om du kan lite mer (eller läser på i manualen) så kan man ändra några inställningar på värmepumpen som gör att de producerar mer värme under en begränsad tid (öka kurvlutning och parallellförskjutning tillfälligt för att lura värmepumpen att det behövs mycket mer värme).
OM man t.ex. vet att kompressorn kommer att gå i 1-2 timmar innan den stannar igen så får man men mycket bättre bild av hur flödet och temperaturerna fördelar sig i huset.
Viktigt att ha alla termostater fullt öppna om du ska testa detta.