Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Äntligen är beslutsvåndan över...  (läst 2500 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad AE

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 46
Äntligen är beslutsvåndan över...
« skrivet: 20 april 2006, 23:00:03 »
Efter ett års funderande och lusläsande av de flesta trådar här på formumet så har jag äntligen bestämt mej.
Imorrn levereras en splirrans ny EcoAir107 + EcoEl, och på måndag installeras den! :)

Be prepared.....


//Anders
CTC EcoEl 1550 v3+ EcoAir107 v3, installerad April 2006.
Suterränghus I Blekinge, 146 m2 boyta+80 biyta. Tidigare Olja/elpanna (körd endast på el). Tidigare årsförbrukning 26000 kwh.

Utloggad Synpunkter

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 128
 • Jag älskar värmepumpar!
SV: Äntligen är beslutsvåndan över...
« Svar #1 skrivet: 21 april 2006, 10:49:44 »
Låter som ett "ofarligt" val du gjort. Lycka till! Förresten, vilka var alternativen?

Utloggad rs

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
SV: Äntligen är beslutsvåndan över...
« Svar #2 skrivet: 25 april 2006, 11:59:14 »

Detta är det första inlägget jag skriver här eftersom jag inte har så lång erfarenhet av att leva med värmepump. Har haft vår EcoAir 105 v3 och EcoEl v3 i tre veckors tid och jag och min sambo är väldigt nöjda hittils.

Hela historien började med att våran gamla oljepanna (en gjutjärnspanna från Klavfreströms bruk från -65! En riktig best på ca 450 kg) började läcka vatten (små mängder) för fem veckor sedan. Hade en sakkunnig som var och kollade på den och bedömde att läget inte var akut och att vi kunde sova lugnt eftersom den kunde fortsätta att läcka ett bra tag till. Började ändå kolla upp vilka evnt. alternativ vi skulle ha istället för olja (som ändå skulle bytts ut under året men vi hade tänkt vänta tills oljan var slut) och i samspråk med kommunens energirådgivare så kom vi alltså fram till en värmepump (luft/vatten). Huset är ett enplanshus med källare byggt 1965 på 107+107 kvadratmeter fast vi har ett par utrymmen i källaren som inte värms upp.

En vecka efter att den 'sakkunnige' hade varit och kikat på pannan så hörde jag något som nästan lät som en duns från källaren och jag sprang ner och kollade och då forsade det vatten (såg ut som kaffesump) från botten på pannan så det var bara att stänga av cirkulationskärl och panna och koppla till en bit slang till bottenventilen på pannan och släppa ut allt vatten i systemet. Det var ju tur att man var hemma och att det hände på eftermiddagen eftersom vi inte har någon golvbrunn i pannrummet så det hade alltså kunnat bli en rejäl översvämning här. Det var ju det scenariot som jag liksom hade föreställt mig kunna hända... Nåväl. Det hände första söndagen i april och på måndagen ringde jag en av mina lokala rörmakarfirmor och berättade om det aktuella läget. Vi hade lite tur eftersom temperaturen äntligen börjat bli lite mer normal för årstiden så med en byggfläkt och lite värmeljus kunde vi hålla 16 grader varmt på övervåningen. Hursomhelst så bestämde vi oss för en värmepump från CTC och säljaren berättade att han skulle försöka få tag på den nya modellen som precis kommit ut på marknaden (v3) och döm av min förvåning när grejorna redan dök upp på tisdagen. Det var snabbt. På onsdagen kom två killar från NVS samt en elektriker och kopplade in elpannan (Dom hade fullt sjå att baxa den gamla pannan åt sidan och knäckte en säckakärra på köpet. Modellen var så ny att dom hade varit på kurs på CTC i ljungby bara ett par dagar innan dom gjorde installationen) och på torsdagsförmiddagen kopplade man på fläktdelen och allt var klart förutom isolering av rör, demontering och depoti av oljepanna och oljetank som skedde veckan därpå. Firman som tog hand om oljepanna/tank hade stora problem med att få ut pannan. Fyra man som slet som djur i tre timmar med panna och tank. Puh! Att det såg ut som ett världskrig i källaren var väl bara att acceptera, lade hela långfredagen på att sanera/städa upp i källaren.

Men som sagt, vi är extremt nöjda med våran nya värmekälla (fast det är väl först till vintern som den kommer att få bekänna färg) och en av dom stora fördelarna som inte så många nämner i sammanhanget är hur tyst det blir i huset. Tidigare hade man ett lågt sus/vissel i radioatorerna och ljudet från oljebrännaren, som man dock var van vid och som först blev påtagligt då jag stängde av cirk.pump och panna. Nu är det knäpptyst. Fläkten låter ju litegrann men det är inte så det stör, det är mest när kompressorn startar som låter som en liten 'knorr' som varar ett par-tre sekunder.

Har lite dålig koll på hur många starter som är normalt men vi har haft tretton starter (per dygn) som lägst och som mest tjugofem starter. Framledning på 35-37 grader och endast utegivare ansluten. Eftersom vi inte har någon vidare öppen planlösning på huset så installerade man inte rumsgivaren då det brukar generera i ojämn värme i vår typ av hus.Utloggad AE

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 46
SV: Äntligen är beslutsvåndan över...
« Svar #3 skrivet: 26 april 2006, 12:00:39 »
Sådär ja! Då var grejorna igång och allt OK såhär långt.
Dock så upplever jag att den inte är lika tyst som jag hade förställt mej. Kompressorn har ett "väsande" ljud som inte är direkt lågt. Fläkten däremot hörs knappt alls.

Monterade en separat elmätare och den rör sig inte mycket så vi får se vad det landar på om en månad  :)

CTC EcoEl 1550 v3+ EcoAir107 v3, installerad April 2006.
Suterränghus I Blekinge, 146 m2 boyta+80 biyta. Tidigare Olja/elpanna (körd endast på el). Tidigare årsförbrukning 26000 kwh.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser