Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Nytt uppvärmningssystem  (läst 510 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Erik Ä

 • Gäst
Erik Ä
Nytt uppvärmningssystem
« skrivet: 31 december 2022, 12:16:19 »
Hej!

Jag känner mig väldigt velig gällande värmelösning i vårt hus.
Vi bor i ett fritidshus från 70-talet om 90kvm + 90 kvm källare i Stockholm skärgård. Huset är som många andra 70-talshus väldigt dåligt isolerat och har endast direktverkande element. De flesta är bortplockade men det finns kvar
i badrum sovrum och hall.

Vi hade fram till mitten av december en Luft Luft-värmepump där kompressorn efter många års trogen tjänst gav med sig. När den levde har det fungerat ganska bra. Men nu har vi 13 grader på morgonen innan vi eldar i braskaminen (en kombitherm från 70-talet med uteluft och ca 75% verkningsgrad)
Och 6,5 grader när vi åkte bort över jul. Det är alltså inte särskilt komfortabelt för stunden men vi klarar os genom vintern tack vara ett hyffsat vedförråd.

Idag finns ingen uppvärmning i källaren men jag saknar att pula där nere på vintern med små projekt Sedan planerar vi att värma upp ett av rummen så småningom när barnen blir större.

Vår varmvattenberedare är från 1978 och går endast på en patron så vi får ransonera duschar lite. Detta behöver också uppdateras.

Jag har efter en chockräkning 2021 blivit en riktig elFARcist och sänkte vår årsförbrukning från 10500 till ca 7000kwh detta år. varav en stor del är belägen vid billigare timmar.
Vi brukar ha ca 18 grader inne på vintern annars. Både vi och barnen är vana vid det så det är inte synd om oss.

Nu till frågan:
Vad skall vi välja egentligen?

LuftLuft är ju svårslaget ur kostnadshänseende. Det är numer sällan vi har minusgrader en längre period på vintern. Men det ger ju inte billigt VV. Funderade på dubbla LLVP en i källaren och en uppe samt en värmepumpsberedare (Dock har jag läst att dessa inte håller så god kvalitet och har svårt att betala sig själva under livstiden). Detta tillsammans kostar ju ändå en slant. Säkert bortåt 70-80'  Speciellt om vi vill ha bra pumpar. Sedan behövs det lite fläktar för att blåsa runt värmen in i sovrummen. Man få två anskrämliga bullrande ute-delar. Men ändå en rätt billig lösning jämfört med alternativet.

Alternativet:
Huset är beläget ca 35m från en stor havsvik. Jag har vissa planer på att lägga sjövärme.
Jag har t.om. fått sänkvikter till slangen. Sedan äger jag en minigrävare sedan jag dränerat källaren. Så jag kan gräva ner till vattnet själv.
Nackdelen här är att vi inte har någon vattenburen värme i huset. (Dock skall badrummet också renoveras och då kan man ju lägga vattenburen värme i samband med det)
Men kostnaden gör att jag ifrågasätter huruvida det någonsin kommer betala sig med en sjövärmepump. Det rör sig om 85' för en Daikin Geo 3. Säkert 15' för själva installationen. Säkert 15' i material. Då är det alltså 115000. Sedan vattenburen värme på det i hela huset. Även om jag gör en del själv så landar man säkert på 30-40' till.

Men även om det inte rent ekonomiskt skulle betala sig mot alternativet så har man ju bäddat för en ganska enkel tillvaro sedan utan att behöva bekymra sig så mycket. Det skulle inte göra så mycket om ungarna tar långa duschar eller kraftiga skillnader i elpris. Jag skulle slippa vara en termostatpappa helt enkelt.

En till aspekt är ju väldigt billig kyla på sommaren men den väger idag ganska lätt då vi har badmöjlighet nära.

Jag är väldigt tacksam ifall ni orkat läsa så här långt och ännu mer tacksam om ni orkar ge en åsikt eller förslag.
Vad hade ni valt? Vår låga förbrukning och komfortkrav i kombination med varma vinterklimat. (I snitt någon plusgrad dec-mar) gör att jag har väldigt svårt att bestämma mig.

Ett alternativ är ju en direktverkande VVB med ackumulator för billig uppvärmning på natten och LLVP.
Vad göra?

Utloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 9431
 • Karma +3/-1
 • Kön: Man
SV: Nytt uppvärmningssystem
« Svar #1 skrivet: 31 december 2022, 13:33:33 »
Hej! Om huset ska vara ett hus för fortsatt permanentboende av er själva och sedan sannolikt de som köper huset efter er så tycker jag att ni ska satsa på vattenburet värmesystem och sjövärme som du är inne på. Det kommer att kosta många slantar men det ökar också värdet på huset. I t.ex. Stockholmsområdet med den bostadsmarknad det är bör man få igen pengarna vid en försäljning. 
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Utloggad Capt.M

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 175
 • Karma +0/-0
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nytt uppvärmningssystem
« Svar #2 skrivet: 31 december 2022, 17:28:58 »
Precis som Josth säger, i ett permanentboende så är vägen framåt ett vattenburet system om man har ekonomiska möjligheter att genomföra ett sådant projekt, och speciellt här där värdehöjningen säkert blir markant.

I det här fallet vill jag dock påminna om att det första man ska göra alltid är att se över isoleringen. Finns det någorlunda enkla åtgärder att sätta in där så har man snabbt ekonomi i det, samtidigt som inomhusklimatet blir trevligare. Kan det dessutom resultera i att man exempelvis klarar sig med en mindre värmepump om/när det blir dags för en sådan så har man sparat många slantar till.

 
En till aspekt är ju väldigt billig kyla på sommaren men den väger idag ganska lätt då vi har badmöjlighet nära.

Här kanske jag missförstår tanken, men en havsvik i Stockholmstrakten kan väl ge ganska dålig frikyla?
Värmer fritidshuset med en NIBE F1245 dockad till en CTC V35 vedanläggning

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!