Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Råd om bergvärmepump/borrhål med mera  (läst 578 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad VincentG

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 1
 • Karma +0/-0
 • Värmepump eller värmepumpar?
Råd om bergvärmepump/borrhål med mera
« skrivet: 28 december 2022, 09:58:41 »
Hej,

Jag har ett vattenburet system (radiatorer) och en gammal kombipanna från 1980 och har nu tänkt uppgradera till något mer vettigt. Jag har även tänkt installera golvvärme på mellanplan i samband med detta om det inte finns starka skäl att inte göra det.

Min leverantör arbetar med Nibe och har rekommenderat F1255, det jag är osäker på är om det är värt att ta en S-modell eller inte. Enligt honom finns det inte mycket att vinna på det, men han är inte heller särskilt mycket för moderniteter så jag blir osäker.

Jag funderar också på storleken på pumpen och djupet på borrhålet. Jag bor i kungälvs kommun vid havet på en bergig tomt och huset är 140 kvm boyta. Dock är det en treplansvilla (suteräng) med inredd källare som ska värmas. Huset är 10x10 meter utvändigt. Ska man räkna på 300 kvm istället? Är det någon som har rekommendationer för 1255-6, 12 eller 16 för den storleken på huset? Vilket djup på borrhålet?

Jag är också intresserad av frikyla, huset har självdrag men det kommer installeras en fläkt för mekaniskt självdrag under nästa år. Rekommendationer för tillbehör från Nibe för detta? Har sett att det finns flera varianter men för en icke insatt person blir det grekiska att tyda vad som passar vårt hus. Jag tänkte installera en på övervåningen i sovrummet.

Tacksam för alla tips och råd kring detta!

Utloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 9799
 • Karma +4/-2
 • Kön: Man
SV: Råd om bergvärmepump/borrhål med mera
« Svar #1 skrivet: 28 december 2022, 10:17:19 »
Hej! Hur stort är huset egentligen? Det är stor skillnad om man säger att 140 kvm ska värmas eller t.ex. 270 kvm ska värmas. När är huset byggt? Är man mycket intresserad av de senaste finesserna och har tänkt koppla upp värmepumpen via internet och använda app så är kanske S-modellen är aningen bättre, annars kan man lika gärna välja F-modellen så länge den finns kvar. Frikyla kräver en fläktkonvektor och noggrant kondensisolerade rör till övervåningen.
« Senast ändrad: 28 december 2022, 10:47:44 av Josth »
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 9773
 • Karma +19/-4
SV: Råd om bergvärmepump/borrhål med mera
« Svar #2 skrivet: 28 december 2022, 10:47:08 »
För dimensioneringen är det bra att veta nuvarande förbrukning av olja eller ved.

Är det golvvärme i hela huset minskar det elförbrukningen jämfört med radiatorer då pumpen behöver arbeta mot lägre temperatur på varma sidan. Är det blandat system är det radiatorerna som bestämmer pumpens arbetstemperatur så man vinner inget vad gäller effektivitet genom att ha golvvärme bara i en del av huset.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Energibutiken.se smarta varor p ntet, leverans till drren
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!