0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hur kallt kör du i fritidshuset när du inte är där ?
Anslut en rumstermostat på externingång AUX.
Hur kan det påverka lägsta framledningstemperatur?
Har haft rumsgivare aktiverad tidigare, nu styr jag istället med värmekurvan, men inget sätt gör att framledningstemperatur blir lägre än 20 grader. NIBE tillåter inte att den går under 20 grader.
Rumstermostaten var tänkt att ersätta: "Jag har haft dialog med NIBE och de har ingen annan lösning förutom det jag har gjort, dvs. att tillfälligt helt stänga av produktionen av värme, vilket förstås medför risk för frysning om man missar att sätta på den igen." Med 20° på framledningen kan jag inte tänka att temperaturen inne blir särskilt hög. Att du inte får ner temperaturen mer än till 18°, säger att det inte är något större värmebehov d.v.s. varmt ute och solinstrålning.
Läs manualens avsnitt "Externa anslutningsmöjligheter" eller "AUX"
Hej,Fritidshuset är byggt år 2021, F730, golvvärme med nio slingor (fabrikat LK) med en elektronisk rumstermostat till varje slinga. När vi eldade i kaminen och rumstemperaturen steg stängdes ventilerna till golvslingorna så mycket att det utlöste högtryckslarm i VP och den stannade då. Detta problem löste installatören i samråd med NIBE genom att montera en bypass-ventil i golvvärmefördelarskåpet. Nu kan vi alltså elda i kaminen utan att kompressorn blockeras av högtryck.Men detta har orsakat högre energiförbrukning. Eftersom det är ett fritidshus vill vi inte ha onödigt varmt när vi inte är där. I höstas (t ex november) försökte jag få ner temperaturen till 15 grader men kom inte lägre än till 18-19 grader, jag stängde då av produktionen av värme i inställning för driftläge och då sjönk temperaturen förstås. Nu när det är kallare ute och värmeproduktionen är aktiverad igen så kan jag sänka till önskad inomhustemperaturen. Problemet är att framledningstemperaturen inte går att ställa in till att vara lägre än 20 grader, och det värmer huset när det pumpas ut till värmefördelningsskåpet. Jag har haft dialog med NIBE och de har ingen annan lösning förutom det jag har gjort, dvs. att tillfälligt helt stänga av produktionen av värme, vilket förstås medför risk för frysning om man missar att sätta på den igen.Om det gick att ställa in en lägre lägsta framledningstemperatur, till exempel 16 grader, skulle det lösa problemet och spara energi. I vår när utomhustemperaturen stiger kommer samma sak hända igen, dvs. framledningstemperaturen 20 kommer värma huset och förbruka energi i onödan.Varför ha NIBE satt 20 som lägsta framledningstemperatur?Kan bypass-ventilen vara felaktigt monterad?Är F730 inte konstruerad för att fungera i hus med låg inomhustemperatur?
Vårt fritidshus är en egenritad Fiskarhedenvilla byggd med villastandard. 106 kvm kustnära på östra Gotland. Vi bor på fastlandet. Jag har med tiden förstått att husets värmesystem är avsett att användas för permanentboende, och inte för temporärt boende under året, surt.Jag har NIBE Uplink och Smart Price Adoptation.Elförbrukningen per månad varierar bland annat beroende på att vi är där då och då, har ingen bra historik ännu eftersom huset byggdes 2021. Förbrukning 2022 ca 4800 kWh.Det hjälper inte att laborera med värmekurvan eftersom framledningstemperaturen inte kan vara lägre än 20 grader. Och den har varit 20 med några få toppar om man tittar i historiken senaste månaden.Vet någon varför NIBE ha bestämt att framledningstemperaturen inte kan vara lägre än 20 grader? Om den kunde vara till exempel 16 grader skulle det spara mycket energi för oss.