Köpa värmepump?
Spara pengar
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Har Oljeproduktionen nått sin topp?  (läst 2187 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 705
Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« skrivet: 27 september 2004, 23:42:07 »
I en översiltsrapport från en konferens i Belin (Third Conference of the Association for the Study of Peak Oil and Gas – Berlin, May 2004 )  : Peak Oil Revisited – The Bill Collector Calls skriven av  Michael C. Ruppert [http://www.fromthewilderness.com/free/ww3/062104_berlin_peak.html] antyds att världens produktion av råolja avtar redan nu, några år innan man hade förutspått att så skka bli fallet. Saudiarabiens oljefält anses t ex ha mindre reserver än vad Saudierna velat ge sken av. Och flera av gasfälten i Europa har passerat sin topp.

Gunnar Lindgren [www.gunnarlindgren.com] drar sina konklusioner. I sin cirkulärskrivelse skriver han om den ovan nämnda rapporten:
Citera
Jag har läst detta avsnitt om berlinkonferensen ett 20-tal gånger under sommaren. Och världsbilden formas om. Jag rekommenderar starkt att ni läser denna bilaga, trots en rad svåra ord. Jag har fått en mer realistisk syn på mina förväntningar när det gäller personliga förhållanden som exempelvis mina barns yrkesval och deras val av boplats, men också pension, sparade medel, längre resor etc i framtiden.
(Anm: Man ska akta sig för att installera värmepumpar!)
Jag har inte riktigt klart för mig varför han varnar för värmepumpar. En gissning kan vara att han förutser att det blir ont om elnergi. Men i så fall borde varningen varit : 'Man skall akta sig för värmepumpar som inte förmår att täcka husets behov av värme och VV. Isolera mera. Räkna med högt pris även för elenergi men även för pellets och ved eftersom uttaget ur skogen redan nu är ganska stort.'

Spara lite bensin och olja till barnen
« Senast ändrad: 27 september 2004, 23:54:11 av Sarastro »
Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #1 skrivet: 28 september 2004, 00:06:28 »
Gunnar Lindgren är en stor insnöad fjant, jag påstår det utan att läst nåt eller veta vem han är.

Man ska väl akta sig för direktel och oljeeldning i första hand om det nu är kris!!

Jag har på 4 år nästan tjänat igen min pump, det ÄR klart redan om jag räknar bort 20´för ett byte till en ny konventionell panna.
Många som byter till VP kan räkna bort 30-50´om anläggningen ändå måste bytas ut, då blir det korta payofftider.
Så jag kan ju börja köra nåt annat imorrn, om det skulle behövas.
Precis som om en VP installation skulle vara för evigt.  :o

Undrar vem/vilka organisationer som ligger bakom (vart kommer lönen ifrån).

Jag skrev tidigare i nån lång harang om en del av detta...
När jag pluggade (tidigt 70-tal) då visste man säkert ATT oljan skulle vara slut inom ca 20 år. En katastrofal framtid väntade.
Hur blev det?? Nja inte är det slut än och inte har man hittat allt än, t ex. Ryssland kan ha så det räcker i flera hundra år till!!!  

Beträffande värmepump har jag oxå sagt... jag förstår inte varför man inte inför bidrag på tex för stor VP (precis som du säger) kombinerad med en liten ack.
 10-20´skulle faktiskt räcka till hela merkostnaden. Men det ger ju tillbaka oxå så bidraget behöver inte alls vara så stort och betungande för staten!!!!

Allt annat skixxxx har man haft bidrag till, kaminer för myseldning, solenergi i villor (minst kritiska tiden på året)
vindkraft (samma där blåser det när det är svinkallt), bidrag till fönster (ej motiverat om inte bef. fönster är dåliga) osså ett rotbidrag som kan bli svindyrt för staten (antagligen ingen effekt på energianvändningen).

Det som kan "välta klotet" är väl Kinesernas och Indiernas välfärdsökningar!!!! dom är ju bekant ganska många!!! Så kanske inte oljan räcker ändå när det kommer till kritan?

framtiden visar vad den har i sitt "sköte" i sinom tid.
Vi bävar väl under tiden!!!  
I värsta fall får man väl ta fram motorsågen, men det kanske inte finns bränsle till den heller.  :o
Då får man väl svansa ner träden, då håller man sig varm samtidigt och kan sälja veden  ;D
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 705
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #2 skrivet: 29 september 2004, 00:30:56 »
Tror inte att Gunnar Lindgren är en stor insnöad fjant, han försöker i vart fall få planerare inom industrin o förvaltning och oss vanliga konsumenter att fundera på möjliga alternativ till oljan/gasen så att vi inte drabbas övermåttan hårt när den dagen kommer då konsumptionen av olja är ikapp den möjliga produktionskapaciteten. Och han hänvisar till kunniga människors uppsatser så kan var och en kan leta upp källorna (ofta på nätet) och söka bilda sig en uppfattning om i vilken 5-årsperiod som den tidpunkten inträffar.

Det är inte utan orsak att USA vill ha koll på oljan i bl a Irak. . Lousina som svarar för 25 % av oljeuttaget i USA, nådde produktionstoppen ca 1770, sedan dess har produktionen dalat rejält C.J Campbell vid M. KING HUBBERT CENTER, Petroleum Engineering Department COLORADO SCHOOL OF MINES, GOLDEN CO 80401-1887 skrev 2002 att tidpunkten för globalt produktionsmaximum troligen inträffar 2010 till 2015 för olja och några år senare för gas.
Hur kul blir det då att pendla 3 mil till jobbet med vätgasdrivna bilen eller 10 mil till sommarstugan. Och då är vi lyckligt lottade, vi har några kvadratmeter till att odla på och många blåshål att bygga kvarnar på. Men vill kinerserna ha energi så tar dom .. Nä bäst att sluta måla fan på väggen, jag har ju inget bläckhorn att kasta..


Har i vart fall inte läst eller hört att Gunnar Lindgren propagerar för direktel och oljeeldning och inte heller för SUV eller annat energislöseri. Sen kan man ju undra vad han menar när han varnar för att investera i värmepumpar. Men han återkommer, skrev han mig. Det var visst måga som tycket att han skrev konstigt om VP
Men visst det säljs gott om luft-luft som spar rejält när det är någon grad vamt ute .. men spar dåligt vid -8

GP skriver den 29.9 att Opec påstår sig ha en reservkapacitet av 5 % (1.5 av 30 miljoner fat/dygn). Och att prisuppgången mera skulle bero på förväntningar och inte på momentan brist. I TV1:ts morgondebatt samma dag nämndes inte ett ord om den på sikt kommande ekonomihotande obalansen mellan oljebehov och och  produktion. Detta tyder på att Lindgren gör rätt när han för fram försörjningsläget då och då. Däremot talades om oljeförbränningens växthusdrivande effekt  och om välsignelsen med att skaffa pelletsbrännare ...  
« Senast ändrad: 29 september 2004, 10:55:36 av Sarastro »
Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad Dogbert

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 220
 • Panasonic E9
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #3 skrivet: 29 september 2004, 11:46:03 »
Enligt en del resonemang så har världen passerat produktionstoppen (eller också är det nära förestående). Teorierna baseras på historiska observationer av mänskligt beteende ang resurser.

I praktiken skulle detta innebära att man står på toppen av utnyttjandet av den resursen, men inte att man slutar använda resursen ifråga. Istället sker en långsam övergång till andra resurser.

Det är inte så att det är något nära förestående slut på användning av olja. Om jag inte missminner mig så har de kända reserverna bara ökat hela tiden. Dvs de kända oljereserverna är nu större än någonsin.
Däremot är det generellt dyrare att utvinna än tidigare.

Det som sker är att priset på olja stiger och därmed blir andra resurser ekonmiskt intressanta och vid en punkt så börjar produktionen av olja att falla. Men fortsätter under lång tid och med högre pris.

I Sverige skulle man kunna hålla priset på t ex eldningsolja konstant i decennier genom att bara justera skatteuttaget. (Det förutsätter väl en annan kombination än den sk rödgrönan röran vid makten).


Energimässigt är naturligtvis VP intressant då det där bara handlar om att flytta värmen som läcker ut tillbaka in i huset.
Så det som ekonomin kommer att driva fram är
* väl isolerade hus
* hög verkningsgrad i FTX
* VP i olika varianter


Vidare kan man nog säga att det knappast är någon avancerad gissning att kärnkraften är något som öker när det gäller elproduktion (i världen då). Någon gång kommer väl dess produktionstopp, men det är nog något för framtida generationer att bekymra sig om.

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #4 skrivet: 29 september 2004, 23:34:11 »
Hmmmmmmm jag hetsade väl upp mig lite, men förstår inte att nån kan uttala sig så om VP.
det är ju ingen evighetsmaskin.
en luft luft (S)kapar dessvärre (inga) energitoppar i eldistributionssystemen. Tillsottsdrift av elpatron vid stark kyla skapar oxå väldigt oförmånliga "pikar" i nätet.

men att akta sig för värmepumpar, vilken rolig människa.
Undrar vart han fått det ifrån!?

Om alla skulle konveretera till pellets (finns väl inget annat) hur skulle det gå, spånplatteindustrin har vi redan (nästan) tagit död på.
men konverterar vi allt då får väl massaindustrin oxå slå igen.

Iofs skulle det frigöras helt enormt med el då eller hur Rickard. Då kan vi kanske börja med direktel igen!!!

Vissa tror att det är spekkare som driver upp priset genom att köpa på termin, sen hoppas dom att oroligheterna ska fortsätta men helst öka. Får dom rätt då stiger oljepriset flera hundra procent till, dom som varit med på racet blir mångmiljardärer på kuppen. Ungefär som valutaspekkarna, men dom våldtog ett land i taget nu försöker dom ta hela klotet samtidigt.

nån kanske inte tror det här är möjligt, vill då påminna om tex det "riggade" silverpriset på 70/80-talet. Då 2 bröder från Texas (tror jag) med hjälp av massspykos hos resten av aktörerna, lyckades blåsa upp priset till höjder vi nog inte kommer att se på 30 år!!!  

Lite så är det med vårt elpris oxå det är riggat pga av den enorma torkan ( har nån sett den?).

Heder åt jämtkraft dom sänker 3 öre nu, lokalpriset utan bindning (rörligt pris) blir efter det 23 öre.  ;D
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

admin

 • Gäst
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #5 skrivet: 29 september 2004, 23:56:14 »
Citera
då får väl massaindustrin oxå slå igen.

Iofs skulle det frigöras helt enormt med el då eller hur Rickard. Då kan vi kanske börja med direktel igen!!!

Inom pappersindustrin finns det ingen brist på energi (biobränsle), problemet är att det inte är intressant för pappersmassabruken att binda upp sig till att försörja hela städer med energi.

Det är ungefär som staten resonerar nuförtiden.... det hör inte till kärnveksamheten.

På "min" pappersfabrik kör vi ut onämnbara mängder energi till bottenviken just p.g.a. detta!!!

Nu startar vi en ny bioreningsanläggning som kommer att göra att vi kör ut hetkondensat (nära kokpunkten) till ett dike som leder ut i havet, detta p.g.a att det inte är strategiskt rätt att binda upp sig vid värmeöverföringsavtal med staden.

Företagen vill ha rörelsefrihet att göra vad de vill med sin process, rätt vad det är kan industrin själv behöva den energi som för tillfället körs ut i havet/till folket, och då vill de inte begränsas av en massa villaägare som riskerar högre enegikostnader.

(vi producerar dessutom en stor del av vår el-energi själva redan nu, via ångturbiner.)

Utloggad Bertil

 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 7199
 • gsg..... gåre så gåre
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #6 skrivet: 30 september 2004, 00:20:12 »
Rickard jag menade det här....

Citera
Om alla skulle konveretera till pellets (finns väl inget annat) hur skulle det gå, spånplatteindustrin har vi redan (nästan) tagit död på.
men konverterar vi allt då får väl massaindustrin oxå slå igen.Citera
På "min" pappersfabrik kör vi ut onämnbara mängder energi till bottenviken just p.g.a. detta!!!

Nu startar vi en ny bioreningsanläggning som kommer att göra att vi kör ut hetkondensat (nära kokpunkten) till ett dike som leder ut i havet, detta p.g.a att det inte är strategiskt rätt att binda upp sig vid värmeöverföringsavtal med staden.

fegt tycker jag, ett avtal om försäljning sker ENDAST om det finns ett internt överskott skulle väl lösa dilemmat!!

Säljer ni inget till "stan" ?
Nibe 1255 16 kw från 21/12-17. Den borde klara -45 utan tillskott.
Drygt 150 meter aktiv borra.
Ca 200 m2 + hel "gammaldags" källare. 2 lght, egen hushålls el på ö-plan.
Enskild vattentäkt tillsammans med  grannen vi "håller" strömmen. 2 vuxna i huset.
Thermia villa 75, 150 meter aktiv borra hos min far.
IVT 25 kwh med fyra borror med 750l ack i större fastighet.

admin

 • Gäst
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #7 skrivet: 30 september 2004, 06:15:39 »
Jo, vi värmer redan halva stan.

Dessa investeringar gjordes dock under den statliga eran när samhällsansvar togs. Nu har staten insett att det inte är förenligt med dess kärnverksamhet att bedriva industriell produktion. (trots att fabriken går med ca 1,5 miljon/anställd med vinst varje år. (tot. ca 1 miljard)

Förfrågningar från Kommun och energiverk kommer då och då, men fabriksledningen är försiktiga med att lova nåt.

Vi diskuterar för övrigt på jobbet om man inte skulle kunna köpa sig en gammal tankbil - fylla 10 m3 hetvatten (varje eller varannan dag) - köra hem - koppla in sig mot huset - och värma huset alldeles gratis! ... varje eller varannan dag.

Utloggad Sarastro

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Mölndal
 • Antal inlägg: 705
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #8 skrivet: 30 september 2004, 13:34:43 »
Citera
Om alla skulle konveretera till pellets (finns väl inget annat) hur skulle det gå.....

Då fick väl importera ännu mer från Ryssland.

Då skulle vi i Sverige släppa ut en massa koldioxid. Men i Ryssland där (en del av) träden växer skulle träden suga år sig koloxiden. Så lånt bra. Men exemplet visar att mp:s snack om
att biobränslen inte ökar växthuseffekten gäller endast på det globala planet och endast om uttaget av biobränslen undet en period (ett år) inte överstiger tillväxten

Småhus i Mölndal, 1965, med viss tilläggsisolering 1 1/2 plan 145 m2, 50 m2 av källares 100 värms till ca 18 grad. Varmitek 8 /Varmitek VVB 300. Borrhål 180 m, 25 m till berg. Tidigare olja 2,4 m3. Nov 2004 tom  okt 2005  5340 kWh (5900KWh omräknat till år o normaltemp).2005: Patron stöder från -14 grad. Patrontid mindre än 1 timme.  2010: Patron stöder vid -12 (stiltje) -9 (blåst) Total Patrontid 2010: 11 tim (ca 66 kWh. Okt 2011-okt 2012 Totalt 11800 Kwh, VP 6900 kWh. Logger

Utloggad pellep

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 916
 • varför göra det enkelt om man kan krångla till det
Re:Har Oljeproduktionen nått sin topp?
« Svar #9 skrivet: 30 september 2004, 17:28:51 »
Så länge jag kan minnas, och det är länge, har det sagts att oljan kommer att ta slut inom 30 år. Det oaktat anser jag att vi skall spara på fossila bränslen och inte elda upp den i onödan. Det lär dröja ännu ett antal år innan det finns alternativa drivkällor för bilar. Tänk när t.ex. Kina har samma biltäthet som västvärlden.
Det lär också dröja innan det finns något alternativ till kärnkraften för elproduktion. Det framsynta Finland inviger ett nybyggt verk om något år. I Sverige kommer först Barsebäck att sättas i drift, sedan kommer ett antal nya kärnkraftverk att byggas.
MP kan fortsätta med kattskinn och bakelitstav.
Om du möter en människa utan leende, ge henne ditt!

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Öppnar din e-postklient
 

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser