Jag har ett äldre lösvirkeshus på 110m2 i El-område 3. Gör av med 16000 kWh per år, Verkar vara typ Hushållsel 5000/Värme 11000 (allt om vintern). Direktverkande el via element under varje fönster typ (Okt-Mar. Självdrag via en tilluftsventil i varje rum. Spisfläkt och öppenspis med insats i köket. PAX-fläkt i duschrummet.
Ska precis installera en LLVP. Köket brukar vara varmt med en liten stödeldning per morgon/kväll. Huset har inga stängda dörrar förutom toa/dusch. Men en jävla irriterande planlösning med en lång lite bruten korridor. Takhöjden inne är bara 215 så placeringsalternativen är både onaturliga och dåliga. Kök i söder, 2 sovrum i norr. PÅ mitten ett stort vardagsrum och en märklig krokig korridor med toa/dusch.
Jag tänker mig innerdelen i mitten av huset i ett hörn på vardagsrummet.
På bilden är rött tilluftskanaler, grönt utsug/spis/pax och gult är LLVP. Är tänket ok eller anus?
Om jag gör av med 11.000 kWh elvärme per vinter, och tänker fortsätta köra elementen på toa och dusch, hur stor LLVP behöver man egentligen? Så stor som man har råd med antar jag, så den slipper gå på topp och höras så mycket etc?
Men finns det någon tumregel? Vilket värde i specifikationerna ska man jämföra mellan? Jag tittar just nu mest på A+++, SCOP Medelvärme över 5.0 och COP-15 på typ 3 och över. Är det en vettig förenkling om man bara är intresserad av att spara pengar på vintern?