Hej,
Jag har sökt bland trådarna och även på nätet men hittar inget som träffar rätt.
Jag har liksom många andra börjat fundera på att ersätta mitt gamla vattenbaserade värmesystem (olja/el) med något modernare. Första tanken var bergvärme, men de som varit här och tittat rekommenderar alla luft/vatten eftersom dessa på senare år blivit så mycket effektivare och pris samt enkelhet är till luft/vatten-pumpens fördel.
När man börjar titta runt så ser man ju att "the shit" verkar vara s.k. "monoblock" utedelar med en passande innedel. Dvs.där ute-enheten producerar varmvatten så att man slipper ha en kylmediebehörig installatör för att koppla ihop en inne- och utedel. Många finns också samma lika fast "split" där man har kylmedierör mellan ute/inne-del med nämnda nackdel.
De stora leverantörerna har attraktiva lösningar som i stort sett ett barn verkar kunna koppla ihop, dessa bygger på en utedel med matchande innedel. Inkoppling sker i princip med två vattenrör mellan inne-/utedel, två rör på innedelen till värmesystemet (radiatorer och/eller golvvärme) samt ytterligare två rör, ett för tappkallvatten och ett för tappvarmvatten. Det tillkommer sedan en elinkoppling av båda delar och sedan en kommunikationskabel mellan båda. Färdigt. Busenkelt.
Men så var det det där med priset. I innedelen så har man i princip byggt ihop en ackumulatortank, expansionskärl, lite ventiler, cirkulationspumpar och en styrenhet för att reglera framledningstemperatur till värmesystemet baserat på i huvudsak utetemperaturen. Prislappen på dessa delar var för sig borde vara en skaplig slant mindre än den snyggt paketerade lösningen med en känd logotyp på.
Finns det några detaljerade schemor med typinstallationer där man kan få hjälp med vilka delar man behöver och hur man kopplar det för att få ett väl fungerande system ? Eller är det smartast att köpa två matchande enheter för en enkel installation som man kan göra själv ?
Tack,
Anders