Jag bor i Stockholm och har ett hus på 240 kvm från 1962 som vi hittills värmt med en CTC Family kombipanna el/olja. Vi har de senaste 20 åren enbart kört på el, men jag har faktiskt kvar 3 kbm olja som jag köpte 2002 i tanken i gräsmattan. Den årliga förbrukningen för värme och varmvatten har legat på 38 - 40.000 kWh.
Anledningen till att jag inte tidigare bytt till bergvärme är att det krävs en framledningstemperatur på 70 grader för att få varmt i huset när det varit -18 ute.
Nu får jag en Nibe S1155 med en separat vvberedare VPB S300 på 280 liter installerad om någon vecka. Den kan ge upp till 65 grader och upp till 70 grader med tillskottsel. Jag kommer att behålla den gamla olja/elpannan tills vidare och koppla in vp:n så att jag manuellt kan välja om jag vill värma huset med olja eller värmepump.
Frågan är om jag ska låta framledningsvattnet från vp:n passera genom oljepannan för att få en större vattenvolym i systemet? Ger det några fördelar?Nackdelen är väl att det blir en del värmeförluster när man håller pannan uppvärmd. Kan tillägga att jag ett år framåt har ett fastprisavtal på el med totalt 2,25 kr per kWh inkl elskatt och nätbolagets avgifter.