Kärnkraften kommer att vara helt nödvändig om vi skall ställa om till el och vätgas.
Det måste politikerna i EU inse och se till att den inte skattas ihjäl.
Vi har ju sett nu hur det går när man ersätter kärnkraft med andra fossila energislag som tillhandahålls av diktaturer.
Och gas är ju dessutom bara marginellt bättre än olja, så bara det är ju verkligen en typ av strutsmentalitet att göra gasen grön.
Alltså då krävs det mer eller mindre en gemensam energipolitik i EU.
Problemet hittills är ju att EU länderna inte verkar vara helt överens om hur den ska se ut. Som jag sade är t.ex. Österrike mycket emot kärnkraft. Men samtidigt är landet inte ledande på vindkraft heller.
Landet mycket beroende av rysk gas. Detta ledde som sagt till att Fitch nyligen nedgraderade Österrikes bonitetsrating.
Idag är det presidentval där. Under valrörelsen inför presidentvalet diskuterades ju sanktionera mot Ryssland och energipolitik samt vilka befogenheter den österrikiska presidenten egentligen har.
Vissa högerkandidater vill ju sätta stopp för sanktionerna mot Ryssland för att få Putin att leverera gas till Europa i full omfattning igen. De tyckte att den aktuella regeringen urholkar neutraliteten och att det är galet att dra in ett neutralt land i ett ekonomiskt krig som skadar befolkningen.
Samtidigt skulle en president inte kunna bestämma vad regeringen beslutar och hur regeringen ställer sig till sanktionerna på EU nivå.
Därför hotade flera av kandidaterna att avskeda den sittande regeringen om en av dem skulle bli vald som president. Det är dock inte troligt att en av dem blir Österrikes nästa president.
Tror statsvetarna kom i slutänden fram till att det teoretiskt skulle vara möjligt att presidenten avskedar regeringen och sen omgående tillsätter en ny regering som omgående förslå honom att utlysa ett nyval. Då skulle nationalförsamlingen inte längre kunna väcka misstroende mot presidentens nytillträdda regering.
Det skulle ta några månader tills en ny folkvald regering är på plats.
Vad jag har förstått så skulle då presidenten och den tillsatta regeringen bland annat tillfälligt kunna sätta stopp för förlängningen av sanktionerna mot Ryssland på EU nivå.
Statsvetaren tyckte dock att det skulle vara gränsen till en statskupp då den tillsatta regeringen troligtvis skulle vara beroende av presidenten. Den skulle då alltså troligtvis tillsätta en regering som har samma åsikter som han själv. Därmed skulle kontrollinstansen vara urholkad.
Det var intressant att lyssna på förklaringarna.