Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: CTC Eco Air 7.9 felsökning  (läst 364 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad daniel2

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
CTC Eco Air 7.9 felsökning
« skrivet: 23 juli 2022, 23:21:26 »
Hej allesammans!

Har en CTC Eco Air 7.9 som idag slutat fungera. Har läst så mycket jag kan om denna på forumet då det står en hel del som jag lärt mig.
Jobbar som servicetekniker (mek, el, automation) inom industri så kan ett och annat, men värmepumpar och trycksatta system som dessa vet jag tyvärr väldigt lite om.

*Bor i hus 1,5 plan, med källare.
*Pumpen är installerad 2005, med 2 raders display vilket gör den till en s.k V.2 om jag läst rätt. Yes, jag vet att den är gammal och antagligen uppnått sin livslängd, men även gamla saker kan fixas beroende på tid och pengar.

Först var där inga larm på ca 1 hel dag innan första larm kom "press. H/L", kollade utedelen och försökte återställa bägge men såg inte ut som det hände någonting efter det. Och efter jag återställde larmet inne har det inte kommit igen på hela dagen, men pumpen fungerar inte.

Efter lite mer läsning så hörde jag upprepat att expensionskärlet var ofta en bakomliggande orsak till fel. Så jag öppnade ventilen till kärlet och ut kommer en blandning av luft och vatten! Inte är bra! Då det bara ska komma ut luft om jag förstått det rätt.
Så membranet har alltså gått i sönder. Efter lite googlande så ser jag, javisst, jag kan beställa ett nytt expensionskärl av samma klass. Det jag funderar på då bara är: kommer det att lösa felet till varför pumpen inte vill starta? Kan där vara fler fel? Jag kan inte nu heller köra på elpatron, pumpen vill inte starta alls.

Borde jag inte kunna forcera pumpen till start för att se att allt annat fungerar som det ska? (Ja risk för övertryck i systemet, men tänkte bara snabb start/stopp för att se).
Kommer nytt expensionskärl att lösa mina problem eller kan där vara fler fel bakomliggande?

Tacksam för all hjälp man kan få!Utloggad Capt.M

 • Kan värmepumpar
 • ***
 • Antal inlägg: 124
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: CTC Eco Air 7.9 felsökning
« Svar #1 skrivet: 24 juli 2022, 07:21:10 »
Borde jag inte kunna forcera pumpen till start för att se att allt annat fungerar som det ska?

Jo, det borde mycket riktigt gå bra. Eventuellt har du fått ut luft från expansionskärlet i resten av systemet, så att cirkulationen där inte fungerar som den ska (vilket i sig skulle kunna orsaka larmet). Men det kan VP knappast märka av utan att prova, så den borde starta upp som vanligt - ett litet tag i alla fall.
Värmer fritidshuset med en NIBE F1245 dockad till en CTC V35 vedanläggning

Utloggad daniel2

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
SV: CTC Eco Air 7.9 felsökning
« Svar #2 skrivet: 24 juli 2022, 13:28:19 »
Har testat köra "KOMPR/FLÄKT" TILL och hör att ett relä går till och att det börjar "surra" antagligen fläkten. Men där händer tyvärr inget i systemet, inget synbart. Även testat "elpatron nedre" TILL och kan inte se att där händer något.

Igår var det 30 grader i tanken med 1,5 Bar tryck, idag är där 28 grader med 1,4 Bar tryck. Jag verkar inte få någon värme till pannan på de sätt jag prövat.

Utloggad HBerggren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Västra Götaland
 • Antal inlägg: 2047
SV: CTC Eco Air 7.9 felsökning
« Svar #3 skrivet: 24 juli 2022, 15:01:53 »
Du borde kunna få igång elpatronen med det vattentrycket. Men bara du luftat.

Har vattensystemet varit luftblandat och man kört elpatron så brukar överhettningsskyddet lösa om man har en ledningsmonterad elpatron, osäker på om du har det.

Oavsett så borde utedelen göra startförsök med det vattentrycket.
5 sekunder kan du köra utan vatten, 10 sekunder med stillastående vatten.

Undersök matningssidan i utedelen. Se även om motorskydd är löst och vad pressostaterna säger. Båda ska leda som pumpen står nu.
185 m2 med krypgrund. 32 m2 garage. Radiatorer, golvvärme. Väntar på 410P -01 ska avlida. Dockad med F2025-10 via ERS-56 300. Värmebaronen K2 6 m2 solfångare. Kulvert till garage. 3x shuntgrupper och värmekurvor. Egen styrning.

Utloggad daniel2

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 3
SV: CTC Eco Air 7.9 felsökning
« Svar #4 skrivet: 03 augusti 2022, 08:58:41 »
Hej,

Jag prövade det sista du skrev här i förra veckan med att lufta av osv, men det fungerade ändå inte. Utedelen gjorde ingen start.

Ringde en lokal kille och bad om hjälp. Redan över telefonen så trodde han sig kunna veta vad det var.
Han sa att det var rätt vanligt att maxtermostaten går lite då och då så det var vad han skulle kolla först.
Sagt och gjort, så kom han och mätte den som inte släppte igenom något, så den var kass. Han hade med sig en annan som han bytte över till, men vi fick ändå ingen start på den.
Han skruvade sig lite och sa att, ja då måste det helt enkelt vara styrkortet som gått. Han stack hem och beställde ett och kom igen senare i veckan.
När han väl var på plats så sa han att han hade funderat lite och sa att det fortfarande kunde vara maxtermostaten som var dålig då han varit med om att dem varit dåliga redan från leverantören, men att denna gången hade han nog fått med sig en defekt från deras eget lager.
Så han gjorde ett nytt byte av maxtermostaten och vips så gick pannan igång igen!

Vanligt med maxtermostaten sa han var att där kommer aldrig upp någon felkod, utan pannan till synes slutar bara fungera, kan vara bra att veta.
Var ju skönt för mig då den delen kostar bara ca 1500kr, som man kan lägga på en panna som kan överleva många år till (25-30år enligt hans utsägo), men är ju såklart slupmässigt om allt håller så länge av de stora dyra delarna.
 
 
 

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?