0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Satt och kollade på ett program med "teknisk analys" av börsen och ett gäng olika aktier igår, och just nu ser det ju ut som att botten är nådd, och det börjar ljusna på flera fronter, bolagens resultatrapporter som kommer nu i veckan och nästa vecka lär innehålla ett gäng oväntat höga vinster som också indikerar att allt är frid och fröjd.SBB lär rusa upp på dagens rapport (som säkert är bättre än förväntat).Troligen kommer nästa omgång kvartalsrapporter att vara mycket mer dyster, och redan innan kommer börserna troligen att ha surnat till rejält.Nu talas det åter om två höjningar av räntan med 2 X 0.75% innan hösten i USA, det lär också dämpa börshumöret, och när alla som ännu inte lämnat börsen inser vad som är på väg att hända - då kan det bli fritt fall på börsen, nästan oavsett vad FED och andra aktörer gör.Europa kommer att drabbas värst av alla på grund av de underliggande problemen med valutan och obalanserna i de olika nationernas ekonomi, i kombination med höga energipriser, energibrist och en befolkning som nog får börja se om sitt hus och minska på lyxkonsumtionen.
SBB tappade 19,4% på dagens rapport.
LehmanBrother kom ju som en "överraskning" Det fanns flera indikationer på vad som skulle kunna hända och det som hände överraskade dom flesta. Problemet då var att det var uppblåsta värden i banksektorn framförallt vilket slog tvärstopp i maskineriet, slog man bort en lina i spindelnätet så satte det hela nätet i gungning. Denna gång har vi på olika sätt agerat innan det helt kraschar med paket hit och dit samt så har vi "tvingande" behov att ta till oss att fixa, energiomställning skapar enorma investeringsbehov och det finns ingen återvändo med stor hjälp av Putin "tyvärr" Fordonsbranschen har redan siktet inställt på att gasa när det gäller omställning och utfasning av fossila motorer och det sker globalt vilket skapar enormt mycket nya jobb framförallt inom batteri och vätgas.Halvledarbristen har genererat att flera företag flyttar eller bygger egen produktion utanför Kina vilket skapar nya jobb.Hushåll och fastigheter kommer att behöva byta ut sina gamla gaspannor etc mot nya alternativ vilket skapar mycket jobb.Solpaneler mm blir mer som ett krav framöver vid byggnation vilket skapar en stor marknad.Tycker mig se en röd tråd där man flyttar "tillverkning av energi" ut till där det förbrukas istället för att "bara" ha några stora leverantörer, tex kärnkraftverk, gas etc.Även om vi har flera liknelser som du skriver så finns det nog några vinnare på detta redan nu men frågan är ju som sagt hur illa det blir innan det vänder?Här är en intressant sida att följa vad som händer inom vätgashttps://fuelcellsworks.com/news/ och vad som är på gång... https://fuelcellsworks.com/news/hydrogen-europe-parliament-calls-on-strong-and-binding-renewable-hydrogen-targets-as-part-of-the-renewable-energy-directive-and-to-strengthen-europes-energy-resilience/
Roadbridge Sweden har ett avtal med Luxcara om att färdigställa infrastrukturen på första delen av tredje etappen i Markbygden. Önusberget.Det irländska företaget Roadbridge, som utför anläggningsarbeten i Markbygden, har försatts i konkurs. Det är oklart hur det påverkar arbetet med vindkraftsparken. "Det är inte bra", säger presstalespersonen Tomas Riklund, Svevind.PITEÅ 14 MARS 2022 21:00Nyheten om konkursen kommer från irländska medier. Enligt uppgifter har bolaget satts under konkursförvaltning på egen begäran efter att det kommit fram att företaget har obetalda skulder på minst 40 miljoner euro, varav 35 miljoner euro till Bank of Ireland.Enligt Irish Times är hundratals jobb i fara, bland annat i Irland, Storbritannien och Sverige. Roadbridges ordförande Aidan Murphy säger i ett uttalande att de har arbetat outtröttligt under de senaste månaderna för att hitta en lösning på de allvarliga utmaningar som företaget står inför."Mina kollegor och jag beklagar verkligen att vi måste ta det här steget, men tyvärr var det enda möjliga alternativet vid denna tidpunkt", säger han enligt Irish Times.Företaget har via sitt svenska bolag Roadbridge Sweden utfört arbeten med att anlägga vägar och annan infrastruktur i vindkraftsparken Markbygden. Bolaget har ett avtal med tyska bolaget Luxcara som äger del ett av den tredje etappen i Markbygden. Enligt uppgifter till PT har bolaget tidigare haft likviditetsproblem och släpat efter med betalningar till lokala underleverantörer. Hur det fortsatta arbetet påverkas är oklart. – De gick i konkurs i fredags och nästan all information jag har kommer från irländska medier. Jag vet inte så mycket mer och jag håller på att söka information, säger Tomas Riklund, presstalesperson för utvecklaren Svevind som sålt projektet till Luxcara Enligt Tomas Riklund har Roadbridge kommit långt med sitt arbete med att anlägga vägar och fundament på Önusberget.– De är i slutfasen, men det finns lite olika bud om hur mycket som är kvar. Hur oroväckande är det här för er?– Det är klart det inte är bra. Bolaget blir förlamad i sin verksamhet. Nu kan jag inte irländsk konkurslagstiftning, men jag antar att det blir en förvaltare som övertar ansvaret. Det var i augusti 2020 som det stod klart att NCC tappar ett hundratal inhyrda arbetstillfällen i Markbygden till Roadbridge. Tyska investerarna Luxcara valde istället det irländska bolaget för att bygga tiotal mil väg och vindkraftsfundament för cirka 140 verk från GE Renewable Energy. Investeringen i vindkraftsparken Önusberget kommer att landa på mellan 500 miljoner och en miljard euro – alltså upp till tio miljarder svenska kronor.