Låter som det blir kallt att ta morgonduschen... Värmeförlusten från varmvattenberedaren kommer annars huset tillgodo som värme under större delen av året förutom varm sommar.
Håller med Josth här.
Vet att många i England kör varmvattenladdning två gånger per dygn eftersom många har timprisavtal (dvs inte månadsrörligt elavtal), och värmer därför på natten när det generellt är billigare. De verkar dock inte bry sig om risken för legionella när de majoriteten av tiden ligger i fel temperaturspann.
Jag styr min Ecodan via min Homey. Har fått hjälp med programmering så att både värme och varmvatten styrs efter analys av spotpriset. På så sätt undviker jag pristoppar och får billigare elräkningar. Under höst/vinter/vår handlar det om ett par hundra per månad i besparing. Besparingen hade varit större om vi konsumerat mer el i grunden, men vi gör bara av med ca 7000 kWh/år - och då är allt inräknat.
Har du vanligt månadsrörligt elavtal ser jag ingen poäng med att köra varmvatten via timer, utan kör som vanligt.
Ställ inte varmvattentemperaturen för högt. Det sliter onödigt hårt på kompressorn.Off topic:
Jag har stopp-temp 53c och diff 7c (tycker personligen att 53c är för lågt mht legionella och har därför legionellakörning var 6:e dag).
Hade önskat att man kunde ställa en stopp-temp för kompressorn, säg 50c, och att elpatronen sedan tog över från 50c till 60c.
hade gått lite mer energi, men man hade legat i rätt temperaturspann i varmvattenberedaren (eller ja, någorlunda rätt - rekommendationen är minst 60c).