Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: elprisstyrning av CTC i350 med Ecoair 614M , golvvärme i betongplatta  (läst 699 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

AndersEmanuel

 • Gäst
AndersEmanuel
elprisstyrning av CTC i350 med Ecoair 614M , golvvärme i betongplatta
« skrivet: 18 mars 2022, 13:50:02 »
Ngenic tune har styrning av i350 mot elpriset. Det är svårt att få grepp om vad de gör rent konkret. Supporten svarar bara att du kan slå på eller av och att det bara påverkar komforten lite.
Är det någon som har erfarenhet av detta? Rattar de bara ner värmebehovet när priset på Nord Pool passerar medel eller stänger de av elpatronen? Sparar man något? Märker man något i huset? CTC har ju redan rumstermostater så det är bara denna funktion med elprisstyrning jag söker. Någon som hittat alternativ här?

Utloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 6578
 • Kön: Man
Har man värmepump och rumstermostater bör man låta de senare stå på max för att värmepumpen ska fungera så bra som möjligt och ha tillräcklig volym/flöde värmevatten att arbeta med. Är det för varmt i sovrummen men lagom i resten av huset får man använda termostater i sovrummen om det inte finns andra bättre fasta strypningar man kan göra. Ett modernt välisolerat hus med golvvärme i betongbjälklag är väldigt värmetrögt och innetemperaturen kan inte regleras snabbt. En värmepump mår bäst att arbeta med så låg temperatur som möjligt och kontinuerligt när det finns värmebehov. Stänger man av och sedan sätter på igen efter några timmar kommer den kanske att arbeta med en högre temperatur och även ta hjälp av el-patronen för att komma ifatt med värmen på vintern. Tror det är säkrast att använda sig av tillverkarens lösning för smart styrning utifrån el-pris om tillverkaren erbjuder det. 
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Inloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32788
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
Mmm, jag kan tänka mig att man styr ned värmen en aning när elen är dyr, och brassar på när den är billig.
Det innebär av naturliga skäl att man får kallt inne när man är hemma och varmt när man är borta eftersom elpristopparna brukar sammanfalla med frukost och middag.
På nätterna är elen som regel billig, och då vill i vart fall jag om möjligt ha lite svalare i huset, inte varmare - bara för att elen är billig.

Huruvida det går spara nåt med den där prylen låter jag vara osagt, men Josth har rätt i att det i värsta fall kan kosta mer att värmepumpen får arbeta med högre temperaturer och längre driftscykler om man dribblar med börvärdet när elpriset ändras.
Varje grad varmare vatten värmepumpen tvingas göra för att "värma upp" ett hus som fått svalna av när elen var dyr kostar ca 3% i försämrad verkningsgrad.
Det kan i värsta fall göra att den "smarta styrningen" innebär högre kostnader.

Som jag ser det är väl styrning av detta slag kanske primärt bra för "samhället" i och med att det kan jämna ut efterfrågan på el - och på så sätt ge billigare el åt alla, i vart fall kan elpristopparna kapas en aning.
« Senast ändrad: 19 mars 2022, 07:40:06 av Rickard »
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?