0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Vårt system består av följande:- Vattenburen golvvärme- Nibe EVC 240 panna + Nibe F2026 luft/vatten värmepump med utegivare, har hittat ett papper på M10889 som verkar stämma med vad jag ser i pannrummet (https://www.nibe.fi/assets/documents/12940/M10889-2.pdf)- Någon form av termostat med central innegivare från EVECO (hittat några papper för termostat SR152 och SR162 men hittar inget när jag googlar)- Rumsgivare
Tyvärr har ni en enkel typ av dockning mellan F2026 och EVC240 som inte är tänkt för golvvärme utan för radiatorer. Kanske ni gjort om till golvvärme efter att F2026/EVC240 installerades?
Med SMO10 arbetar systemet hela tiden med värmekurva och styrsystemet håller reda när F2026 skall starta/stanna för att framledningstemperaturen i genomsnitt ska bli den rätta
Blir lite fundersam över detta, menar du att Nibe värmepumpen både har termostat (33 i schemat) och en rumsgivare?Eller är rumsgivaren kopplad till golvvärmen?
I det senare fallet så är det bara tvåstegstermostaten som styr värme ut från värmepumpen, oberoende av utetemp.Tror att själva shuntningen av tillskott görs efter utetemp i reglercentralen på EVC240, termostaten styr dock om tillskottet över huvud taget ska aktiveras.
När ni framöver byter till en ny värmepump kommer det att bli bättre då dessa har växelventil och även gör varmvatten. Kan bli en energibesparing på ca 3000 kWh/år för en vanlig familj.
Förutom ca 3000 kWh/år för varmvattnet kan man spara en del genom effektivare styrning och något bättre COP på värmepumpen men F2026 är inte alls någon dålig värmepump. Beror på husets energiförbrukning. Kanske man kan gissa på att ytterligare uppåt 1000 kWh/år kan sparas? Intressant att SMO10 fortfarande går att köpa ny av någon som har den kvar i lager! I NIBE's sortiment ser den ut att ha utgått 2018.
Är det något annat som skulle behöva ändras om man ändrar från en SR152 till en SMO10? Typ att man måste ha en extra tank för att öka vattenvolymen eller något liknande? Funderar på vad förra ägaren/installatören kan ha haft för anledning till att inte sätta in en SMO10 från början.
Om det behövs en tank eller ej så skulle det behövts redan nu. Golvvärme innehåller ganska lite värmevatten. Börkravet från F2026 och andra liknande värmepumpar är minst 20 liter per kW värmepumpseffekt. Är det för lite kan det bli många starter och korta gångtider som sliter på kompressorn.
Antal starter och sammanlagd drifttid kan avläsas på displayen inne i F2026. Vet man hur gammal den är kan man sedan räkna ut antal starter per dygn i genomsnitt. Bör nog inte vara mer än ca 20 per dygn max. Det är viktigt att eventuella golvvärmetermostater står helt öppna på max för att inte strypa flödet. Möjligen kan ett par användas om det blir för varmt i t.ex. sovrum.Möjlig besparing med att byta till ny värmepump beror också på om nuvarande F2026 är bra dimensionerad för huset eller om den är underdimensionerad så att el-tillskottet får jobba mycket. Då måste man analysera huset, energiförbrukningen och vad ni har för kapacitet på er F2026-modell.