0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Det går att ansluta en timer (potentialfri kontakt) på ingången till rundstyrningsreläet (T1-T2).Se sid 47 i denna maual.
Det var någonting som fanns förr, en extra kontakt ( potensialfri ) i elmätaren och skulle kopplas till en elpanna eller annat, normalt var det två räkneverk i mätaren, dag ( dyrt ) /( natttaxa billigt ) samt att nätägaren kunde styra det via signaler på elnätet. Inte så mycket för villabruk med liten belastning, mer för större förbrukare
Vad har du då ? Kanske finns det ingångar att förregla kompressorn.
Tusen tack Carl N.Har du möjligen tid att förklara vad rundstyrning är?
Det är precis det som du är ute efter.Rundstyrning var ett system för att kunna koppla ifrån stora elförbrukare vid effekttoppar, de som installerade detta fick rabatt på elräkningen.Nätägaren kopplade då ett rundstyrningsrelä till pannan som spärrade elpatron under effekttopparna.Jag tror dessa relä kunde fjärrstyras via en överlagrad signal på nått sätt direkt via elnätet.
Vid kombination med ackumulatortank
Behåller den kompressorn igång?Och det står att man skulle rekvirera kopplingsschema? Räcker det att bara kortslutaxT1 med T2 när priserna är högst?"Rundstyrning På plinten märkt T1 och T2 kan kontakt i rundstyrningsrelä avkännas. Kontakten ska vara potentialfri. Vid sluten rundstyrningskontakt kommer elpannan och värmesköldarna att blockeras. Vid kombination med ackumulatortank används T1 och T2 för att blockera elpanna och värmesköldarna när tanken är laddad. (Rekvirera kopplingsschema.)"
Har du en sån? Annars kan du nog få svängningar i temperaturen inne när det är kallt och samtidigt dyrt. Det är väl då en ackumulatortank stor är så bra. Som en kondensator för den som tänker elektronikIstället för ett simpelt tidur skulle man ju kunna ha en "liten dator" som hämtar dygnspriserna från NordPool och som stänger av när det är som dyrast. Då får man en lösning som inte beror av tid utan av aktuellt pris på elen. Jag labbade lite med det och fick till nått men la ned projektet, har ju fastpris avtal men ingen ackumulatortank stor så då spelar det ingen roll
Det är min vän det gäller. Han har vattenburen golvvärme. 10-15:cm betong som bör kunna agera en akumulatortank. Det är mycket energi som ryms i ett sådant golv.
Det är då inte mycket till volym i en sådan och räcket inte mer än kanske någon timma när tempen går under 5 - 10 minus. Ska man förbruka el på billig tid så är det bara en tank på ca 1000 liter som kan klara 1 dag, men inte säkert. Klart det år att ladda VP med el, men finns det inte styrning för att stoppa kompressorn och bara gå på el så blir det nog att bygga om något.