0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
• Tre grader temperaturhöjning ger ca 10% högre COP. • Nio grader temperaturhöjning ger ca 30% högre COP.
Om man ansluter den på utgående rör, så klarar den värmepumpar som klarar max 20° på inkommande köldbärare.Problemet kan uppstå under en riktigt varm period, då poolen håller sig varm utan tillförd energi från värmepumpen.
En vårnatt på 12c när borrhålet håller 5c skulle väl kunna höja COP märkbart så det lönar sig?
Vad kostar grejerna?Hur stor pool har du och hur länge tänker du hålla den varm?Även om man t ex lyckas höja COP från t ex 4 till 5 så blir inte vinsten så jättemånga kWh på en normalstor pool.Man kan ju prova att göra en snabbkalkyl på hur stor vinsten kan bli om man har lite uppskattade värden på hur mycket energi poolen behöver?
Vi kan alltså öka verkningsgraden med upp till 20 procent i Sverige(på solcellerna). Och när vi kör dem så kallt så får vi en oerhörd verkningsgrad även på den termiska effekten. Vid ett tillfälle fick vi ut över 1 000 kilowattimmar termisk energi totalt på ett dygn när det var tre-fyra plusgrader ute, säger Kent Samuelsson.Regn, blåst och några få grader varmt är också bra ”hybridväder”, som Bo Olausson uttrycker det.– Eftersom köldbäraren är så pass kall blir det stor temperaturskillnad över panelen. Vi kommer upp i höga effekter även när solen inte skiner, säger Bo Olausson.
Tror försäkringsbolagen kan ha negativa synpunkter, om etanolblandningen har en temperatur över +20°.
Man borde ju inte behöva göra systemet speciellt avancerat, man borde väl kunna ta bort värmeväxlaren från hybridsolfångare till brine och bara sätta en ventil som styrs av en tempgivare som leder hela brinekretsen ut till hybridsolfångarna och tillbaka uppvärmt till värmepumpen när det finns något att hämta, det är ju redan frysskyddat?
Du tänker på brandrisk då eller?