Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Mixat värmesystem  (läst 661 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad mikabytes

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
Mixat värmesystem
« skrivet: 25 december 2021, 10:43:06 »
Jag är innovatör och kunnig inom elektronik, digitalelektronik och mjukvara. Däremot är jag nybörjare vad gäller värmesystem, så jag vore tacksam för viss vägledning. Eftersom jag gillar att bygga nya lösningar så kommer jag förstås nörda loss totalt nu när jag bygger en ny villa.

Jag kommer ha minst 3 former av värmeskapare. Låt oss kalla dessa producenter. Jag kommer ha minst 3 former av krävande värmeslukare. Låt oss kalla dessa konsumenter.

MÅLKRITERIER:

- Producenterna ska köra när det är kostnadseffektivt. En värmepump ska alltså inte optimeras för högsta möjliga COP, men för högsta möjliga värmeutveckling per investerad krona.

- Systemet ska vara uttökningsbart. Kanske jag lägger till vätgas om ett par år. Kanske en elektrolysör också. Vi får se. Kanske ett kärnkraftsverk i miniatyr.  ^-^

- Hög kontroll över systemet. Jag undviker därför alltför inkapsalade färdiga "total-lösningar". Modulära system är flexibla system. Värmepumpen ska inte tro att den är egen härskare.


PRODUCENTER:

- Ved har en långsam och ganska oföränderlig kostnadsbild. 1 kubik stjälpt ved kostar ungefär 450kr och innehåller 1400kWh. Verkningsgraden blir 72% så vi får 45öre/kWh. Blir en murspis, kanske också en pelletsbrännare. Who knows.

- Värmepumpen drivs av el och har en mycket högt föränderlig kostnadsbild. El nattid är 3-20ggr billigare än på dagen. El på helger är ofta halva priset jämfört vardagar. Dessutom har Sverige ställt om till mycket vindkraft vilket innebär billigare elpris när det blåser och dyrt annars. Brutalt dyrt under december 2021. Värmepumpen har troligen en COP kring 4 dock, så vi får ut 4ggr så mycket värme som el vi för in.

- (huset kommer också ha solpaneler, men det påverkar bara indirekt värmesystemet)

- Solvärmefångare kan överföra solens energi till en mycket hög verkningsgrad men fungerar bara under 3 säsonger och när solen skiner

- Elpatroner/direktel när övriga producenter inte räcker till eller man är bortrest och inte kan se över eldningen

- Fler producenter ska kunna läggas till i framtiden


KONSUMENTER:

- En 38 grader jacuzzi utomhus året runt, men välisolerad. Framledningstempen kommer alltså behöva vara en bra bit högre än 38 grader.

- Villan kommer ha 174kvm golvvärme. Denna kommer ha en ganska låg temperatur, kanske 25-35 grader, men är en omfattande konsument. Tar skada om alltför hög temperatur kommer in.

- Uppfarten kommer ha värmeslingor för avfrostning vintertid. Temperaturen är nog inte så noga. c:a 45kvm.

- Dusch, tappvatten, etc. måste vara minst 55 grader pga. bakterier, men också komfort.


KONCEPT (under bearbetning)

- Fastigheten har ett vattenburet system "huvudsystemet" vars temperatur får variera från 60 till 90 grader.

- Minst 3kbm ackumulatortankar buffrar värmen för att säkerställa att huvudsystemet inte faller under eller går över sitt temperaturområde. Detta eftersom värmepumpen bara jobbar när elen är billig, elden brinner bara när jag vill mata den (och ger hemskt mycket värme omgående), och solen lyser bara när den behagar. Tankarna kommer stå i isolerat garag, så ev. spill i isoleringen ser jag som uppvärmning. Tankarna är därför 100% effektiva.

- Varje konsument har ett eget cirkulationssystem med egen arbetstemperatur. Värmeväxlare (med shunt?) används för att tillföra värme vid behov från huvudsystemet.
Värmeväxlare finns mellan huvudsystemet och dess konsumenter. Så att värme tillförs till jacuzzi när den faller under 38 grader, eller till golvvärmen när returtemperaturen faller under någon rimlig nivå, osv.


ÖVRIGT

- Jag är inte rädd för att nyutveckla, innovera, eller tänka på lite annorlunda lösningar. Jag gör detta mest för att det är kul och jag lär mig mycket. Men jag gillar också effektivitet och att optimera system. Så det här projektet är mycket godis, men även en del matnyttigt.

- Jag har koll på styrsystem, det "digitala", inklusive mikrokontrollers och sådant. Men jag har ingen vidare koll på VVS.

- Systemet kommer hanteras och observeras av ett datordrivet system som jag egenutvecklar. Det blir förstås en app där jag kommer kunna styra och observera värme, ventilation, lampor, mikrofoner, kameror, högtalare, avfrostning av uppfarten, ugnen, kylskåpet och din mamma. Men de delarna hör inte till det här forumet. Appen kommer också kunna ge notiser när systemet behöver justeras/underhåll, exempelvis "nu är en bra tidpunkt att elda lite".


FRÅGOR

- Vad är exempel på värmeväxlare och shunter (stavas det så?) som lämpar sig här? Jag kommer också behöva en del kulventiler tror jag, sådana som leder om en ström vatten antingen vänster eller höger.

- Vad är förslag på värmepump vatten/vatten som bara levererar 65 grader och inte en massa annan logik? Jag har en energibrunn, så det blir bergvärme som är "utetemperatur". Enkel på/av styrning med elektronisk signal (spänning på, I2C, API över IP, eller något annat). Jag tror inte det är intelligent att optimera 50% på COP:en när elpriserna varierar 300% till 4000%.

- Är jag helt galen som ens funderar på ett sånt här system?

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 28256
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Mixat värmesystem
« Svar #1 skrivet: 25 december 2021, 14:50:33 »
Jag hakar lite upp mig på att du vill ha max värme per investerad krona, men det ser mer ut som att du vill ha ett hobbyprojekt?
Ett hobbyprojekt får kosta och vara just ett kul projekt att pillra med.
Vill du däremot ha max värme till lägsta kostnad så är de en helt annan sak?
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad HBerggren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Västra Götaland
 • Antal inlägg: 2475
SV: Mixat värmesystem
« Svar #2 skrivet: 25 december 2021, 15:42:08 »
Hakade upp mig på samma sak.

Men tror på det hela, det är bara att köra. Tro du vill ha 5-10 kubik tank, typ i ett garage. En stor, inte flera små.

Shunt, shuntar, shuntgrupper. Kika ESBE:s hemsida. De har snygga isolerade shuntgrupper i isolerskal. Mycket dyrare än lösa delar, men det går få pannrummet se ut som ett reklamblad. Bekanta dig med "växelventil".

Solvärmen ska primärt värma varmvatten i botten på tanken där det är kallast.
Läs på om skiktning.
Solvärmen kan man ladda borrhålet med.
Solvärmen kan man värma inkommande KB-direkt med.
KB:n kan man ta frikyla av.
Bästa frånluftsåtervinningen är att värma inkommande KB med den.

Kolla proffs.nibe.se och leta upp dockning, då kan du självstudera olika sätt att koppla in olika saker på ett dynamiskt sätt. Lättlästa ritningar.

Alla värmepumpar kan du styra själv. Slit ut elen och sätt in din egna.

Valiant.
CTC ecopart.
Nibe F1145.

Det finns varvtalsstyrda och fastvarvtalspumpar (on/off).

Du bör känna till att en värmepump är effektivast när den producerar samma temperatur som konsumenten kräver. Här kommer skiktning med i bilden.

Har du slinga i tanken är inte legionella något att bry sig om. Har du förrådsberedare så är det.
185 m2 med krypgrund. 32 m2 garage. Radiatorer, golvvärme. Väntar på 410P -01 ska avlida. Dockad med F2025-10 via ERS-56 300. Värmebaronen K2 6 m2 solfångare. Kulvert till garage. 3x shuntgrupper och värmekurvor. Egen styrning.

Utloggad 25fOCUS

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 3797
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Mixat värmesystem
« Svar #3 skrivet: 25 december 2021, 15:59:34 »
Inte bara de märken som alltid nämns på detta forum , det finns andra fabrikat med, bara nämna en som går att få med snik i Qvantum, deras vanliga standard startar vid 15 kW och uppåt, men går att beställa i mindre storlekar

Utloggad mikabytes

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Mixat värmesystem
« Svar #4 skrivet: 25 december 2021, 16:46:07 »
Jag hakar lite upp mig på att du vill ha max värme per investerad krona, men det ser mer ut som att du vill ha ett hobbyprojekt?

Det är alltså kostnad i drift som jag söker att optimera.

Investerat kapital i anläggningen är en mindre faktor, även om det förstås är av visst intresse också. Det får kosta att bygga intressanta system. Men när det hela är på plats önskar jag få ha en låg driftkostnad.

Så haka inte upp er. Det är olika saker  tummenupp

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 28256
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Mixat värmesystem
« Svar #5 skrivet: 25 december 2021, 17:01:24 »
OK, jag skulle gå på CTC:s EcoPart 400 värmepump, enkel och kan styras direkt med en 230 V styrsignal (med en basic display).
Jag skulle ha en tank för lågtemp = golvvärme/tina infart och en annan högtemp = varmvatten/jacuzzi.
Värmepumpen kan värma båda med en växelventil, men undvik att värma en tank till högtemp och sen shunta ut låg temp till golven, det ger sämre driftekonomi.
Generellt kan man säga att ved och pellets värmer en högtemp tank bäst och solen en lågtempstank.
På sommaren kan man ju välja att göra varmvatten med solen men höst och vår är den bättre att köra mot golvvärme.
Högtemp är effektivt att lagra energi i, vedeldare brukar ha flera tankar för detta med laddomater mm.
Med så mycket ackumulatorer så är VV-slingor för varmvattenproduktion bäst tror jag.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Utloggad arnej

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 23
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Mixat värmesystem
« Svar #6 skrivet: 26 december 2021, 09:43:50 »
Som tidigare nämnt, glöm inte kylbehovet under sommaren och där tycker jag golvkyla är en bra lösning.
Komfortmässigt hade jag gärna önskat VVC i vårt hus.

Utloggad BiggerDigger

 • Expert på värmepump
 • ****
 • Antal inlägg: 459
 • vedeldare
SV: Mixat värmesystem
« Svar #7 skrivet: 26 december 2021, 18:18:02 »
Vilken typ av ventilationen hade du tänkt dig?
Totaltelförbrukning 6100kw/år

calmar v33 vedpanna 1500 liter acktankar,170kvadrat+100 kvadrat uppvärmd källare byggt -54

Eldar en kubik ved i veckan. Det brinner bra där inne i pannan!

En FH35 installerad 2014. Fungerar ännu bra.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?