0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Vad för temp på KB in/UT, om du bara kör KB-pumpen så bör det bli lika värde på in/ut efter ett tag.
Hetgastemperaturen ska ligga ca 30 grader över framledningstemperaturen. 50 grader är för mycket. Det kan vara så att kompressorn börja bli sliten och inte ger full effekt. Man kan göra en grov kontroll av pumpens effekt genom att jämföra temperaturskillnaden mellan in- och utgående värmebärare när pumpen går och när den går på elpatron med en effekt som ligger så nära pumpens effekt som möjligt. Det man bör tänka på är att elpatronens effekt troligen inte är exakt den nominella och att nätspänningen påverkar elpatronens effekt. Om givarnas visning skiljer sig kan det bli fel i den beräknade effekten. Det är bara när elpatronens effekt är lika med pumpens effekt som felen tar ut varandra. Som exempel: om temperaturskillnaden är 5,5 grader när pumpen går och 4 grader när en elpatron på 3 kW värmer är pumpens effekt 5,5/4 x 3 = 4,1 kW. Köldbärardifferensen säger inte så mycket om man inte vet borrhålets djup och pumpens effekt. Felvisning på givarna spelar stor roll när differenserna blir så små som några få grader.
Hej, KB-diff ligger på mellan 2-2.3C diff under drift, se bifogad Excel, vilket inte visar alla värden utan bara de jag noterat senaste dagarna. (Ibland önskar man ju att pumpen var uppkopplad så man hade en vettig logger...)
Tror det är en 1235-10kW då det är en dekal som säger det. Kan det stämma? Borrhålet är 171m, vet dock inte det aktiva djupet.
Det ska inte gå att få så låg köldbärardifferens som 2-2,3 grader med det borrdjupet och den pumpeffekten om givarna visar rätt och pumpen fungerar som den ska. Köldbärarpumpen klarar inte att ge den tryckhöjning som krävs för att driva det köldbärarflöde som krävs för att ge den differensen. Det är alltså något som är fel. Om tillskottet är på 3 kW och det ger en ökning av differensen på 3 grader betyder det att differensen ökar en grad per kW tillförd effekt. Om då differensen är 5-6 grader utan tillsats betyder det att pumpen ger 5-6 kW. Nu är det här en mycket grov uppskattning som inte tar hänsyn till eventuell felvisning hos givarna. Det blir ett bättre värde om tillsatseffekten ställs in på 6 kW och man mäter differensen när kompressorn står still och enbart elpatronerna värmer huset och jämför med den differens som pumpen ger.Skulle det visa sig att pumpens effekt är betydligt lägre än vad den borde vara är det tyvärr kompressorbyte som gäller. Hur många timmar har kompressorn gått? En kompressor ska hålla längre än 12 år om driftförhållandena är normala men man kan ju ha otur.
Steg 2 är 6 kW. Kompressorn har gått 3300 timmar/år men förmodligen har den senare år gått mer än genomsnittet i och med att den verkar ha blivit trött.
Det har pratats om någon expansionsventil som kan kärva? Kan jag kontrollera denna själv på något sätt? Eller andra tester jag kan göra själv? Förändra hastigheter på cirk-pumpar eller liknande för att lokalisera vad problemet kan vara? // Nicklas