Hittade detta på Fuji Electrics sida, bra info för sommarstugeägare
Bra att veta om Underhållsvärme
Luftvärmepump som underhållsvärme.
Går du i tankarna att skaffa en luftvärmepump till fritidshuset eller någon annan fastighet, med avsikt att köra underhållsvärme (ca 10°C), är det bra att veta följande:
Luftvärmepumpen får som alltid annars endast räknas som ett komplement till befintliga värmekällor. Det måste alltid finnas ytterligare värmekällor som kan bibehålla inställd temperatur, till exempel när det blir mycket kallt ute och luftvärmepumpen inte klarar av hela energibehovet, eller om ett eventuellt fel skulle uppstå med luftvärmepumpen.
Vid sänkning av inomhustemperaturen höjs även luftfuktigheten och vid 10°C är luftens mättnadsvärde 9,4g vatten per m3. Har man då 50m2 med normal takhöjd 2,4m kan man alltså ha hela 1128 gram vatten i luften. Vatten vilket kondenserar mot kallare ytor som till exempel fönster. Det är därför mycket viktigt att ventilationen är tillräcklig. För dåligt ventilerade utrymmen riskerar kondensutfällning med fuktskador och mögelangrepp som följd. I torr luft transporteras värme lättare än i fuktig, vilket gör att luftvärmepumpen blir effektivare i en torr inomhusmiljö. Luftvärmepumpen ersätter inte ventilationen utan den cirkulerar bara den redan vattenmättade luften.
Luftvärmepumpen fungerar annorlunda vid lågtemperaturdrift kontra normaldrift. Inomhusdelens fläkt går med förutbestämd hastighet vilket inte går att reglera. Likaså går fläkten även när utomhusdelen behöver avfrostas. Orsaken till det är att inomhusdelen, till skillnad från vid normal värmedrift, inte kan tillgodose tillräcklig energi genom konvektion, utan fläkten måste vara igång. Avfrostningscykeln kan även bli längre och avfrostningsintervallerna allt tätare. Allt beror på den uppvärmda ytans säkerställda temperatur, hur bra ytan är isolerad samt hur bra utomhusdelen är skyddat framförallt mot vind och snödrev. Sjunker temperaturen inomhus under inställda 10°C klarar inte luftvärmepumpen avfrostningarna vilket leder till att utomhusdelen snabbt isar ihop och riskerar frysa sönder.
Vidare måste man vara medveten att underhållsvärme inte alltid är ekonomiskt försvarbart. Avfrostningarna blir längre och krävs allt oftare, den förtjänst man har av att köra låg temperatur förbrukas om man ofta besöker fastigheten och då kräver temperaturhöjningar. Energiförbrukningen för att höja temperaturen från 10°C till 22°C är betydligt högre an att höja från till exempel 16°C.
Som alltid är luftvärmepumpen uppgift att vara en kompletterande värmekälla vars uppgift är att hålla huset varmt och ordinarie uppvärmning ”typ element” kalla eller stående i ”stand by” så mycket som möjligt.
Vid 16 grader på luftvärmepumpen kan elementen vara på ”stand by” på ca 10-12 grader. Vid 10 grader så bör elementen vara inställda på ca 8 grader vilket sannolikt gör att elementen oftare slår på vid lågtemperaturdrift.