Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: IVT Greenline Rego 634 - Flödet i nyinstallerad golvvärme går i fel riktning  (läst 701 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad wykman

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
 • Värmepump eller värmepumpar?
Detta kan vara mitt första inlägg i forumet. Tackar som ödmjukast för all den information som finns att hitta, men i ett gammalt hus med ett väldigt blandat värmesystem är det svårt att hitta riktigt rätt. Dessutom är jag inte jätteinsatt i just kåkens värmesystem, så hoppas få råd av några vänliga själar här  :).

Kåken har tre våningar + källare. Tidigare ägare har stukit av golvvärmecentraler från befintligt radiatorsystem på flera ställen och den golvvärmen som var installerad låg löst i bjälklaget. Ett dåligt isolerat bjälklag och spånskivor och golv uppe på det, gör att det inte är mycket värme som tillgodogörs på golvytan. Man hade oxå valt att bibehålla radiatorer i kombination med golvvärmen, kanske var hen inte helt övertygad om att golvvärmen skulle ge så mycket  ;).

Sedan en tid tillbaka har jag totalrenoverat vån 1. Ny matning har dragits både till vån 1 och 2 (inför framtida renovering). Radiatorer har tagits bort, och LK golvvärme har lagts på hela våningsplanet i spårad spånskiva och fördelningsplåtar.
I LK´s dimensionering fanns en fördelarshunt (VS2) upptagen, men rörmokaren som jag haft kontakt med hävdade att denna inte behövdes och att flödet löser vi från bergvärmepumpen där både en intern och extern cirkulationspump finns installerad.

Nu i veckan kopplades golvvärmen in på vån 1. Dock får jag väldigt lågt flöde i kretsarna, och därmed väldigt lågt värmetillskott. Och nu till det märkliga, det verkar som det lilla flödet som går, går i fel riktning. Temperaturangivelsen i fördelarskåpet är fem grader högre på returen än på tilloppet. Det kan väl inte finnas någon annan förklaring?

Jag bifogar en bild på hur jag uppfattar att värmesystemet hänger ihop.
I mitt tycke är det tre huvudsakliga kretsar. GV vån 1, GV vån 2 och det gamla radiatorsystemet. På det gamla radiatorsystemet har man gjort avstick till två stycken Uponor push 12 kretsar, en på källarplanet och en på vån 3.

Min tanke på sikt är att renovera även vån 2, och då kunna ta bort hela det gamla radiatorsystemet. Värme till vån 3 (värmebehovet är lågt) får då tas från golvvärmecentralen på vån 2. Värme på källarplan får tas från ny matning från värmepumpen.

Men i dagsläget behöver jag antagligen bygga om valda delar för att få GV vån 1 att fungera, och bygger jag om vill jag skapa förutsättningar för att kunna få bra funktion i hela huset även efter renovering av vån 2.


Så åter till frågan, hur bör systemet se ut för att få upp flödet på våning 1, och dessutom i rätt riktning?   

Utloggad 25fOCUS

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 4126
 • Värmepump eller värmepumpar?
Först för flödet så stänger du av allt och låter rören kallna, sen startar du upp och känner på rören vilka som blir varma, då vet du vilken väg värmen kommer. Om tur/retur är växlade ( inte helt ovanligt ) någonstans så märks det direkt. Sen det med så många olika delar av GV/element så kan det bli så att det inträffar något som kalls kortslutning i systemet, dom olika delarna stjäl flödet från varandra, all GV är trögt att hålla upp ett flöde i och finns det då  element så går det lättare i dom. Prova med att stänga alla ellement och se vad som händer, då är det bara GV som matas. I en del fall kan det vara knepigt att få det fungera med både GV och element, flödesproblem har du, antingen för små pumpar som inte orkar knuffa fram  flödet eller för många av dito. GV och radiatorer ska inte ha en gemensam stam ut, utan kopplas på direkt efter VP , helst ett rör rakt ut från VP och därefter delas till olika system. Börja där och kom tillbaka

Utloggad wykman

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 4
 • Värmepump eller värmepumpar?
Stort tack för svar. Jag gjorde precis som du sa. Stängde av pumpen i ca 3h, och återstartade.
Det är väldigt tydligt att värmen tar vägen till GV vån 2! Den externa pumpen som sitter på den stammen är nog anledningen.
Varken radiatorstammen eller stammen till GV vån 1 blev ens ljumna på de minuter jag kände på rören.

Frågan är om lösningen inte är att sätta en shuntgrupp i källaren med matning till GV vån 1 & 2. Jag har spanat på LK Shunt 2/3-2,5 RSK: 2418087.
På så vis kan jag styra flödet och värmeinblandningen till GV vån 1 & 2, resterande flöde går då ut i radiatorkretsen? Men vad är det som säger att inte "allt" flöde går till radiatorkretsen?

Eller ska tillopp från värmepumpen gå genom en fördelarstam likt LK Q-max 50-4 med injusteringsventiler (Optiflow) på alla avstick, och sedan shuntgruppen på GV vån 1 &2 avsticket?


nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!