Vi bor i ett hus på 170 kvm byggt 2016 med en F750 och vattenburen golvvärme på över- och undervåning. Det funkar och är inga problem att hålla värmen, men den tar till elpatronen redan när det är runt nollgradigt. I kallperioder drar elförbrukningen iväg rejält.
Vi ska bygga ut ett rum på ca 30 kvm och då känns det som att F750'an kommer att gå ännu mer på elpatronen. Samtidigt vill vi gärna få in kylai huset och lägga till värme i ett garage på 50 kvm. Vi har funderat på dessa alternativ:
1. Byta F750 mot en bergvärmepump placerad på samma plats (i en tvättstuga i huvudbyggnaden). Kyla huset via frikyla. Garaget får en luft-luftvärmepump
2. Som ovan men bergvärmepumpen placeras i garaget och får värma/kyla både garage och huvudbyggnad via kulvertrör och frikyla.
3. Låta F750 vara kvar som den är och komplettera med luft-luftvärmepump(ar) för att "stötta" F750 vintertid och kyla sommartid.
Alla alternativ har för- och nackdelar och det har varit svårt att hitta en installatör som har koll på allt och kan ge bra rådgivning. Någon här som har kloka tankar?
Alternativen med bergvärmepump blir rätt dyra i installation samtidigt som det skulle vara lite surt att byta en F750 som trots allt bara är sex år gammal. Det blir även praktiskt svårt med rördragning invändigt för frikyla från BVP dit konvektorerna skulle behöva sitta.
Alternativet att lämna kvar F750 och installera luft-luftvärmepumpar är initialt billigare. Nackdelen är att det blir utedelar lite överallt - vid garaget plus 1-2 vid huset (även vid multisplit). Man måste också få till en smart styrning så att F750 t ex inte använder elpatron för värme, men däremot för varmvatten (som kan behövas "snabbt" när barnen badad slut på vattnet och föräldrarna väntar på att duscha..
)
Som sagt, ev. idéer kring rätt väg att gå mottages tacksamt!