0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hej! Huset har alltså 200+70=270 kvm uppvärmd yta? Var i landet står det? Man behöver ta reda på årsmedeltemperatur och dimensionerande vinterutetemperatur DVUT åtminstone ungefärligt. Bergvärme är lättskött på många sätt men det kräver att det finns bra berg på rimligt djup. Man kan se om det finns registrerade borrhål i närheten på SGU kartvisare: https://apps.sgu.se/kartvisare/kartvisare-brunnar.html Minst avstånd mellan borrhål ska normalt vara 20 m.Edit: Verkar tyvärr ha hänt något med SGU's kartvisartjänsten som gör att Lantmäteriets karta inte visas som referens och då blir det svårt att söka efter brunnar i exakt rätt område.
Med ett så stort hus är bergvärme ett bra grundtips, men det är flera saker som spelar in i kalkylen. Förutom geografi och geologi som Josth nämner är det bra att veta vilken framledningstemperatur huset kräver när det blir kallt ute. Ligger den högt (över 60, typ) får man räkna noggrannare, och eventuellt ta med några radiatorbyten i kalkylen.Alla de stora etablerade märkena har vettig kvalitet, det är ofta viktigare att hitta en bra installatör som också kan ge service också den dag något strular. Exakta modellförslag behöver man som sagt mer data för att kunna komma med.Alla tillverkare med självaktning har appstyrning idag. Att det är mycket rattande på olika parametrar här på forumet beror nog snarare på att här syns de som är intresserade (alternativt råkat ut för problem) än att det är något som gemene man behöver syssla med. En normal bergvärmeägare glömmer nog bort anläggningen flera år i taget...
Ser att Göteborgsområdet har en dimensionerande vinterutetemperatur DVUT på runt -13 °C så det blir inte särskilt kallt där. Räknar man med med 25% eldningsförluster i en äldre pelletspanna och 5% för elvärmen exkl hushålls-el kommer jag fram till att energibehovet netto per år blir ca 37.800 kWh. För detta passar då en minst 12 kW värmepump som får ca 99% energitäckningsgrad och 76% effekttäckningsgrad. Förutsätter ett aktivt borrdjup på minst 180 m och max 55 °C framledningstemperatur vid DVUT. Finns många tillverkare som har 12 kW-modeller såsom IVT, Thermia, CTC, NIBE. Japanska Daikin har en 13 kW. Många modeller klarar idag att ge 60 °C med kompressorn om värmeeffekten räcker.
Edit: Verkar tyvärr ha hänt något med SGU's kartvisartjänsten som gör att Lantmäteriets karta inte visas som referens och då blir det svårt att söka efter brunnar i exakt rätt område.