Hej.
Som jag vid flera tillfället tidigare tjatat om så känner jag att min relativt nya anläggning i en av mina fastigheter är något underdimensionerad. Inte effektmässigt utan energibrunnen.
En Nibe 1345-40 som jobbar med 4 hål på 200 meter styck men där cirka 25% försvinner i foderrör.
Trist att man inte valde att borra lite extra med tanke på avståndet till berg. Men så gjorde inte de som borrade utan de bara borrade.
Resultatet är nu att jag sitter med en anläggning där inkommande och utgående brine har en temperatur som hela tiden sjunker. Normalt förvisso men idag noterade jag -3,3 på utgående som kallast.
Just nu ligger jag på -2,8 ut och +1,1 in på kretsen för Värme och -2,0 ut och +0,9 in för varmvatten.
Pumpen har ju dubbla kompressorer.
Utan att ha haft några direkta stopp eller problem så känner jag ändå att temperaturen ligger väldigt mycket lägre än pumpen som jag har hemma som är av samma typ fast 30kW.
Om jag förstått saken rätt så kommer värmepumpen att jobba på som vanligt ända ner tills den når -8 på utgående brine. Då stannar den om jag inte har fel.
Frågan man kan ställa sig här är ju hur mycket mer energi det finns att hämta i berget när jag redan i början av januari ser tillfälliga siffror ner på -3?
Mycket text men lite frågor. Frågan här är egentligen vad som är bästa väg framåt om man upplever brunnen för liten?
Att borra ett hål till med ytterligare 25 meter foderrrör är ju givetvis möjligt men relativt dyrt.
Kan det vara ett alternativ att köra en kylmedelkylare som komplement under den varma delen av året för att spara brunnen till vintern? Det är en tanke som slagit mig tidigare.
Varför hämta energi ur brunnen för att göra varmvatten i juni? Och varför har man inte en krets för brine ovan jord när det är exempelvis varmare än 10 grader? Om vi leker med tanken att man inte drar igång brunnen förrän någonstans runt lucia så har man ju ett helt annat utgångsläge än om man nött på den under hela hösten. Jag såg en bild på en Nibeprodukt som hette AMD-30 som verkade vara just en sådan pryl som man kunde pumpa brinen genom och som blåste varma höstvindar genom ett kylpaket som en luft/vatten.
Ja. Vad kan man göra utan att ta ut en borrigg igen?
Finns där några goda exempel på komplement som funkat bra?
Ett nytt hål kostar nog 100-tusen innan det är ingrävt och klart.
Då känns det ju nästan bättre att återinstallera en ny pelletsbrännare och köra en vecka i stöten så att värmepumpen kan få vila en stund.
Känn er fria att tycka till...