0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Ner till vilken utetemperatur har pumpen klarat att värma huset utan elpatron och var ligger huset? Det spelar roll i det här fallet. Är det en gammal installation är den förmodligen rätt snålt dimensionerad. Finns det någon beräkning på värmebehovet för utbyggnaden? Ofta är utbyggnader så mycket bättre isolerade att värmebehovet inte ökar så mycket, i synnerhet om en dåligt isolerad yttervägg försvinner i samband med utbyggnaden.
De flesta brukar veta vid vilken temperatur elpatronen behövs som tillskott. Men antalet timmar kompressor och tillsats har varit inkopplade fungerar lika bra som indikation på dimensioneringen. Värdena finns i meny 7.
Har du lite plats över så köp en ny separat vvb för värmepump och koppla in till befintliga vp så du kan köra den tills den rasar på riktigt. När den pajat så köper du bara en ny vp utan inbyggd vvb och använder den du köpt nu.Att bygga om befintliga vp till extern vvb fixar en normal röris, är det trångt i den kan man sätta växelventilen externt för att förenkla rördragningen. Så är det gjort hos grannen sedan några år, där en av de lokala förmågorna först skulle kränga på en komplett ny vp när vvb började läcka...// Magnus
Det var lite konstiga värden på drifttiden. Pumpen installerades för 14 år sedan men har bara gått ca 25000 timmar. Det blir ca 1800 timmer per år vilket är lite. Det skulle betyda att pumpen är kraftig i förhållande till värmebehovet. Normal drifttid per år brukar vara 3000 till 3500. Det är så få drifttimmar att jag undrar om det inte har varit någon reparation av pumpen som har gjort att räkneverket har nollställts. Alternativt, var det möjligen inte så att det var ett minustecken framför värdet på antalet värmepumptimmar? Fast i så fall borde antalet tillsatstimmar ha varit högre.