Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: IVT HE C6 Utlöst lågtryckspressostat E2x.RLP  (läst 215 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad ekhuset

  • Lär mig om värmepumpar
  • **
  • Antal inlägg: 17
  • Värmepump eller värmepumpar?
IVT HE C6 Utlöst lågtryckspressostat E2x.RLP
« skrivet: 20 oktober 2020, 06:50:04 »
Har en IVT HE C6 i fritidshuset som installerades i somras. Har sedan dess kört på semesterläge när jag inte varit där, och haft igång den på normal drift 2-3 helger jag varit där och allt har då fungerat som det ska.

Förra fredagen hade den utlöst larm för lågtryckspressostaten. Det märkes igår, söndag, då min pappa som finns på plats skulle slå av semesterläget och börja värma upp huset inför helgen. Han har kvitterat larmet, men det fortsätter komma kontinuerligt.

Huset är 50 mil bort, så har mest kunnat försöka guida över telefon, men får i helgen se över det mer grundligt. Så vänder mig till er för att kolla i vilken ände jag borde börja.

Har läst mig till att det handlar om för lågt flöde på köldsidan, och att troliga orsaker kan vara luft i bergvärmeslingan eller skit i något filter. Pappa har tömt magnetfiltret på värmeslingan (även om det inte hör till detta felet) och försökt tömma filtret på påfyllnadskopplet. Vad han kunde känna sig till så tyckte han inte det var något direkt filter där, men hittade lite skräp eller vad som såg ut som någon plastrest från när man kapat slang som han förklarade det.

Det finns gott om brinevätska i behållaren och har lite tryck i systemet (kring 0.7 nu senast).
Bifogar lite bilder så ser ni hur det är uppsatt och vilket påfyllnadskoppel det gäller.

Mina funderingar:
1. Vilka steg skulle ni gå igenom för att försöka få ordning på detta?
2. Vilka värden är intressanta för att kunna förstå vad som händer? Hur får jag fram dessa?
3. Kommer pumpen fortsätta värma huset med el fram till helgen trots larm?
4. Om det är luft i systemet - kan man lufta på något sätt utan att ta dit påfyllnadspumpen och köra runt vätskan igen? Är det ens rimligt att pumpen gått på semesterläge några månader för att sedan nu bli fullt med luft?
5. Filtret som sitter på påfyllnadskopplet - är det ett korgfilter man drar rakt ut, eller sitter det med någon klämring?

Stort tack på förhand!
« Senast ändrad: 20 oktober 2020, 06:54:11 av ekhuset »

Utloggad Roland

  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 8648
SV: IVT HE C6 Utlöst lågtryckspressostat E2x.RLP
« Svar #1 skrivet: 20 oktober 2020, 21:43:18 »
I ett sådant här fall är temperaturerna på in- och utgående köldbärare när pumpen har gått åtminstone 10 minuter mycket intressanta. Det skulle vara det första jag kollade. Sen skulle jag kontrollera om vätskenivån i expansionskärlet ändras när köldbärarpumpen startar. Ändras nivån finns det luft någonstans i systemet. Köldbärarlösningen är inte komprimerbar så nivån ska inte ändras om rörsystemet är helt fyllt med köldbärarlösning.

Sen blir det lite svårare. Om det är skräp i köldbärarpumpen kan det hända att den inte orkar igång när den ska starta. Det behöver inte hända varje gång utan hända någon gång ibland. Men om huset skulle värms upp inför helgen borde värmepumpen och därmed köldbärarpumpen ha gått hela tiden så den förklaringen verkar inte så trolig. Hur ofta kommer lågtryckslarmet? Är det direkt efter att pumpen har startat eller lite slumpmässigt?

Luft i systemet kan också vara en orsak. Expansionskärlet sitter perfekt monterat för att fånga upp bubblor och med tanke på att det är övertryck i systemet borde det inte kunna läcka in luft i köldbärarsystemet. Hur låter köldbärarpumpen? Snurrar den tyst eller hörs det gurglande ljud från den som om det vore luft i pumphuset? Är det luft i systemet brukar man ställa köldbärarpumpen i läget för kontinuerlig drift och låta den gå så någon vecka.

Det kan också vara expansionsventilen som krånglar eller köldmedieläckage men det borde inte hända på en ny pump. 

Elpatronen ska värma huset men det kan ta någon timme innan kopplas in. Frågan är om den inte borde ha kopplats in och hjälp till med uppvärmningen när pumpen ställdes om från semesterläge, vet inte hur regleringen fungerar där.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?