Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: IVT 495 Twin Nyköpt hus frågor  (läst 565 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Solfjäder

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 1
  • Värmepump eller värmepumpar?
IVT 495 Twin Nyköpt hus frågor
« skrivet: 13 september 2020, 11:11:47 »
Vi har flyttat in i ett hus byggt 2009 1,5 plan på 185m2, med betongplatta och golvvärme på bottenvåning och radiatorer på övervåning. Vill lära mig så mycket jag kan om uppvärmingsystemet i huset och har några frågor som jag hoppas några kanske kan svara på här. Bifogar även några bilder för att underlätta frågeställningarna.

Snabb fakta
IVT 495 Twin med extra varmvattenberedare vid sidan om (troligen pga av behovet av mer varmvatten då vi har ett stort hörnbadkar)
8st markkollektorer element nergrävda

Avlästa värden
Kurva 6,4
Framledn. värme GT1 28,4c (27,6)
Ute GT2 12,7c
Tappvarmv GT3:1 50,7c
Varmvatten GT3:2 35,6c
värmevatten GT3:3 36,1c
Extern givare GT3:4 10,7c
Kompressor GT6 68,5c

Nu till frågorna...
1. Hur ser jag temperaturen på köldbärare? Är det det som är Extern Givare? Men i boken står det att den endast är för IVT 490 inte 495 som jag har och att det gäller ackumulatortank. Om det är köldbärare gäller temperaturen inkommande eller retur?
2. Vad har den blå inringade termostaten för funktion och hur justerar jag in den till bra värde?
3. De röda inringade termometrarna, hur stor skillnad på in och ut bör man ha. Tycker de visar väldigt lika alla tre. Kan bypassen vara felinställd för mycket öppen så den ger samma temp på returen. Isf hur ställer man in den?
4. Om jag förstått det rätt är de blå hattarna styrningarna från rumstermostaterna på retur delen och de övre röda inställt värde ut till varje slinga i golvet. Har ett injusteringsblad för 20c med värden för varje slinga. Frågan blir svårförklarad men hoppas detta är begripligt fråga annars. Jag förstår inte hur jag ställer in och läser av värden de är inställda på. Den röda ratten går att vrida på (just nu är alla vridna mot den nedre ringens stopp markerad med grön pil) men stoppet är placerat på olika ställen. Ska den röda ringens utstående del/pil markerad vit pil stå på värdet isf kan jag inte vrida det till alla värden då det ibland tar stopp innan. Eller har jag fattat det fel?
5. Hur fungerar värmningen för elementen på övervåning. Hur justeras den temperaturen och finns det någon separat cirk.pump för den delen inbyggd?

Utloggad Josth

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Stockholm
  • Antal inlägg: 7777
  • Kön: Man
SV: IVT 495 Twin Nyköpt hus frågor
« Svar #1 skrivet: 13 september 2020, 11:35:07 »
Många frågor på en gång. Kanske jag kan svara på någon.

1. Temperaturen på inkommande köldbärare ska visas som GT3:10. Finns ingen givare för utgående köldbärare.

2. Den inringade blå termostaten är förmodligen en max-termostat för golvvärmen som ska skydda golven mot för hög temperatur. Man kan behöva ta reda på vad golvmaterialet till för golvvärme-temperatur hos tillverkaren.

5. IVT495 har en inbyggd som cirkulationspump som cirkulerar värmevattnet till golvvärme-fördelaren och till övervåningen. Golvvärmen har sedan en egen cirkulationspump för cirkulationen i själva slingorna och till en lägre framledningstemperatur än vad radiatorerna får.
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?