Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!
 

Författare Ämne: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12  (läst 12640 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Hej,
Har idag en Nibe fighter 310P från 2001 som behöver antingen repareras eller bytas ut. Har bestämt mig för att byta. Har begärt in några offerter på alternativen frånluftsvärmepump, luft/vattenvärmepump och bergvärme med tillhörande energiberäkningar. Har bestämt mig för bergvärme. Billigast, enligt min kalkylmodell och med de offerter med tillhörande energiberäkningar jag fått in, på 10 års tid är en luft/vattenvärmepump från Panasonic, men tittar jag >10 år och det bestående värdet i ett borrhål inkl de möjligheter det ger så vill jag ha bergvärme. Har offerter på följande två bergvärmepumpar som valet står mellan:
IVT Geo 512C
Nibe S-1255 12 Cu
Båda avser borra lika djupt (190 meter). Finns ett visst delta i pris just nu efter ROT men finns vissa andra skillnader i detaljerna så låt oss som grundförutsättning anta att de kostar lika mycket inkl allt.
Grundfrågorna jag ställer mig och ber om er input kring är:
- Vilken rekommenderar du att jag ska välja och av vilken/vilka anledningar (bakgund och info längre ner)?
- Anser du att det är långsiktigt värt att betala lite mer för den ena eller andra av IVT Geo12 eller Nibe S-1255 12? Om ja, vilken är då värd att betala mer för och ungefär hur mycket? Inser det är en subjektiv fråga så svara gärna subjektivt då det är av intresse men gärna även objektivt om möjligt.
Några ytterligare och mer detaljerade frågor finns i texten nedan och tar tacksamt emot er input där då det ger mer lite nyans och input gällande varför  jag bör välja den ena eller andra - vad jag bedömer som viktigaste frågorna är markerade med fet stil.
Här läst en hel del på forumet och sett ett par kommentarer/svar på frågor om vilken av IVT Geo12 eller Nibe S-1255 12 som man ska välja. Någon säger kort och gott IVT utan motivering (var inte heller efterfrågat) och annan säger typ same, same - up to you. Med mina frågor försöker jag förstå vad jag bör välja och av vilken anledning utifrån vad jag listat som viktigt eller annan input, samt om de skillnaderna kan omsättas till något ekonomiskt eller komfortvärde.
Vad vi bedömer viktigt i vårat val av lösning/leverantör är följande (bakgrund och info kring vår förbrukning mm i slutet av mailet):
1. Långsiktig ekonomisk lösning (dvs låg investeringskostnad, god driftekonomi och lite reparationer)
2. Produkter och installation som har lång hållbarhet, inte krånglar samt tillgång till reservdelar och service (viss koppling till lite reparationer, ekonomi etc..)
3. Tyst och vibrationsfri (bor i hus med torpargrund)
4. Diverse för och nackdelar med de olika produkterna
Vad jag fått fram genom att studera leverantörers faktablad, skriftlig och muntlig info de ger, samt letat efter info på erat forum är per respektive punkt enligt följande med tillhörande kvarstående frågeställningar:
1: Långsiktig ekonomisk lösning (dvs låg investeringskostnad, god driftekonomi och lite reparationer)
- Finns som sagt viss skillnad i pris men är inte så stor. och finns mindre skillnader i vad som ingår. Om man tar bort dessa skillnader kan man anta att priset är samma.
- Energiberäkningen är relativt likvärdig för de båda alternativen.
- IVT erbjuder 6 års garanti plus 10 år för kompressorn under förutsättning att man gör service efter år 3 och 5 (pris 2020 i linje med vad jag sett anges på forum), annars är det samma 3 år som Nibe
- Både erbjuder trygghetsförsäkring upp till 18 år mot extra kostnad (tror det var 6 år som ingår)
Frågor:
- Anser du att det är långsiktigt värt att betala lite mer för den ena eller andra av IVT Geo12 eller Nibe S-1255 12? Om ja, vilken är då värd att betala mer för och ungefär hur mycket? Inser det är en subjektiv fråga så svara gärna subjektivt då det är av intresse men gärna även objektivt om möjligt.
- Är det värt, dvs ngn reell nytta, och vad är isådanafall denna nytta att köpa service på sin värmepump efter år 3 och 5 oavsett eller ska man se dessa som ren merkostnad för att få utökad garanti från IVT? Är det isådanfall värt denna extra investering? Rekommenderar ni att man köper service efter år 3 och 5 även på en Nibe även om det inte ger ökad garantitid?

2: Produkter och installation som har lång hållbarhet och inte krånglar samt tillgång till reservdelar och service (viss koppling till lite reparationer, ekonomi etc..)
- Här har jag svårt att hitta reell info och kontaktar er - vilken input och erfarenheter har ni?
- Vad är risken och nackdelarna med att IVT Geo12 och Nibe S-1255 är relativt ny produkter på marknaden, tänker på typ barnsjukdomar som inte är så välkända än (tror IVT:s på många sätt är nyare än Nibe S-1255 (eller F-1255 som är föregångaren mot vilken det är relativt få tekniska ändringar om jag förstått det rätt)?
- Har läst på forumet om Nibe har problem med hållbarhet på sin inverterstart lösning. Vet ni om det är åtgärdat och har de nu en bra lösning? Har IVT en bättre/sämre dvs mer/mindre driftsäker och krångel lösning?
- Har letat på erat forum och nätet generellt. Hittar äldre inlägg, typ sen 2017, om dålig styrning på Nibe F-1255, men vad jag förstår har det åtgärdats med S-1255. Delar ni den uppfattningen?
- Har hittat info/kommentarer om att det är fler rapporterade fel på Nibe, men å andra sidan säljs fler Nibe etc.
- Har även hittat kommentarer som att IVT:s pumpar låter mer, men enligt faktablad så stämmer inte det för dessa pumpar (se under 3)
Frågor:
- Här har jag svårt att hitta reell info och undrar om någon har input, erfarenheter och åsikter (kopplar an till ekonomi och första frågan under punkt 1)?
- Har läst på forumet om Nibe har problem med hållbarhet på sin inverterstart lösning. Vet ni om det är åtgärdat och har de nu en bra lösning? Har IVT en bättre/sämre dvs mer/mindre driftsäker och krångel lösning?

3: Tyst och vibrationsfri (bor i hus med torpargrund)
- Enligt IVT teknisk info har Geo12 en ljudeffekt enligt EN12102:2017 på 41 dB(A) och enligt Nibe har S-1255 12 en ljudeffekt enligt EN12102 på 36-47 dB(A) vid 0/35.
- Hittar ingen info om vibrationsnivåer.
- Enligt de dokument jag har ligger gamla Nibe FIgher 310P på 45-50 dB(A) (oklart vilken norm om någon)
Fråga: Är det er uppfattning att IVT har så pass mycket bättre ljudprestanda än Nibe (41 resp 47 dB(A)), vad har ni för input gällande vibrationer (brukar gå hand i hand med ljudnivå även om det inte är samma sak) samt hur viktigt är detta då max ljudnivå förmodligen kopplat till några dagar per år?
4: Diverse skillnader och för/nackdelar med de olika produkterna
- IVT Geo12 har R410A som köldmedie och Nibe S-1255 12 har R407C - vilken är att föredra och varför på mina breddgrader?
- IVT verkar ha rostfri vattentank som standard med Nibe kommer med en koppartank om man inte betalar extra - vad har det för värde när man har kommunalt vatten?
- Både IVT och Nibe verkar kunna användas för frikyla - finns några för eller nackdelar för respektive leverantör där?
- Som jag tolkar det kan man köra en IVT Geo12 med 6 kW elpatron och då klarar man sig med 20A säkring på värmepumpen. Men för en Nibe S-1255 12 med elpatrom på 5-7 kW krävs 21A säkring på värmepumpen. För att komma under 20A säkring på värmepumpen för Nibe måste jag välja köra med mindre elpatron kapacitet på 2-4 kW och då blir det 16A (känns lite sådär att Nibe hamnar på 21A med större elpatronkapaciteten). Är detta något man bör ta hänsyn till i valet?
- IVT Geo 12 är förberedd för appstyrning och måste kopplas upp med en internetkabel, men Nibe S-1255 har inbyggd wifi. Då jag bor i huset ser jag begränsat värde i detta oftast - kan ju gå till pumpen och kolla om det är ngt jag vill veta och annars har jag koll på värmen via min rumsreglering, eller missar jag ngt i detta?
- IVT Geo12 verkar ha högre varmvattenkapacitet vid 40 grader än Nibe S-1255 - 298 liter resp 240 liter. Finns det fördelar ur driftperspektiv att koppla på en extra varmvattenberedare som värmepumpen också får värma och samtidigt får man mer varmvattenkapacitet?
Bakgrund/input gällande förutsättningar:
Huset ligger i mälardalen och har krypgrund. 2 plan med golvyta på ca 100 m2 i varje plan, men övervåning med 3/4-tak (svart betongtegel). Beräknad boyta är dock ca 200 m2. Båda plan har vattenburen golvvärme som regleras rumsvis via separat central för varje våningsplan med uponor smatrix system (har relativt nyligen ersatt ursprunglig Uponor installation). Totalt 6 slingor i bottenvåning och 5 på övervåning. Kommunalt vatten.
Värmen inställd på 21 grader C i hela huset året runt, utom badrummet på övervåningen som står på 25 grader (slinga på ca 25 m2) vilket vi löst genom att ta bort rumsreglering via Uponor smatrix och ha den slingan öppen hela tiden samt kompletterande elslinga i golvet i badrummet.


Rengöring av alla ventilationskanaler för ca 2 år sedan.


Nuvarande normalelförbrukning är ca 28,5 kkWh på helår, med ca 1 kkwh/månad under sommaren och upp till ca 4,5 kkWh under årets kallaste månader (dvs huset kunde vara bättre isolerat mht byggår). Familjen med 2 vuxna och 4 barn (8, 6, 4 och 1 år), dvs varmvattenbehovet kan predikteras öka signifikant om några år.. Utöver huset finns ett garage på ca 30-40 m2 som håller 5 grader under vintern med direktverkande elelement. Hushållsel är väl ca 6 kkwh/år och Nibe 310P kan antas dra ca 22 kkWh/år inkl varmvatten.
Man kan väl anta en viss värmeåtervinning via 310P, men hur mycket får jag inte något entydigt svar på. Har ni input till det?
Jag har, i dialog med leverantörer, antagit att 310P ger ca 8 kkWh, dvs husets energibehov inkl varmvatten är ca 30 kkWh (vid ren eluppvärmning).
I dagsläget värms endast huset av 310P. I framtiden kan vi tänka oss att eventuellt koppla på uppvärmning av något uterum, pool eller motsvarande i anslutning till huset, men inte garaget (tror inte på att börja gräva kulvert dit etc). Tycker inte denna typ av eventuella planer för framtiden ska inverka på beslutet idag. Det är osäkert om något sker och ligger långt bort i tiden. Alltså är det huset och dess ventilation och uppvärmning som har fokus.
Vad som är av framtida intresse är om man kan nyttja frikyla på sommaren då det lätt blir >30 grader inne, särskilt på övervåningen där sovrummen ligger.

Återkom gärna om några av mina frågor eller input är otydlig alt ni behöver mer info.
Mycket tacksam för svar/input/synpunkter/kommentarer.

Utloggad 944_Driver

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Kumla
  • Antal inlägg: 1663
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
Du har forskat och läst på så mycket man kan göra. Singla slant om du inte kan välja utifrån din förstudie ;)

// Magnus
Nuvarande huset:
Nibe F1155-12 och VPBS 300, Platta solpaneler 6m2, 210m hål, 'aktivt' ~190m. FTX Heru 130 S EC 2. Hus byggt 1941 med dålig isolering, 110m2 boyta, 70 m2 källare.
Förra huset:
Bosch (IVT) 7kW 2008, VVB 300l, 172m hål, 'aktivt' ~155m, Hus byggt 1915 med dålig isolering, 82m2 + källare mm samt lite värme i garage.

Utloggad Daikin_

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2881
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Och jag som trodde att bara Rickard kunde skriva långa texter.

IVT är mitt val.

Daikin

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 13214
  • Karma +21/-11
  • Kön: Man
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
Har du kollat på Nibe F1255? Vad jag har förstått är det samma innanmäte men inte lika flashig display.
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12
« Svar #4 skrivet: 15 april 2020, 09:21:07 »
Jo, blev lite långt..
Tack för svar Daikin!
Av vilken anledning rekommenderar/väljer du IVT?
mvh

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12
« Svar #5 skrivet: 15 april 2020, 09:27:20 »
Har du kollat på Nibe F1255? Vad jag har förstått är det samma innanmäte men inte lika flashig display.

Kan inte hävda jag kollat på, men diskuterade med säljaren. Styrningen är lite annorlunda uppbyggd enligt honom med fler kort på F-modellen. Då jag läst på forumet om problem med långsam styrning i F-1255 tog jag upp det och han menade det var fixat i S-modellen som enligt honom hade mycket bättre styrning är F-1255. Kan ju vara att det är fixat tillräckligt bra i senaste versionerna av F-modellen också. Sen kommer ju reservdelsförsörjning på styrkort i framtiden när man väljer äldre modell. Säljaren kommer hit på torsdag för att kolla hus/installationsmöjligheter och kan ta upp det då. Beror ju på vad det gör på priset också såklart.
mvh

Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 13214
  • Karma +21/-11
  • Kön: Man
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
Funderat på en on/off-pump och arbetstank?
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12
« Svar #7 skrivet: 15 april 2020, 10:14:19 »
Funderat på en on/off-pump och arbetstank?
Lite. Fick en offert från IVT på on/off-variant utan arbetstank. Ekonomiskt, med min kalkylmodell, med investering plus delta elförbrukning går det ungefär likvärdigt som inverteralternativet på 10 år. Tar man in en AT antar jag investeringskostnaden går upp för on/off, men delta energiförbrukning minskar. Svårt att se att det blir signifikant skillnad på 10 års sikt, men kanske jag har fel. Dvs on/off med AT är mycket mer energieffektiv än en inverter. Inverter torde även ha en fördel map krångel. SOm jag förstår det skapar start/stopp slitage på kompressor och en inverter torde ha färre start/stopp även om man har en AT kopplad till on/off, eller har jag fel där?

Går säkert att analysera och räkna på mer i detalj, men det utredningen fick bli good enough. Oavsett, tar AT plats och det är också en bristvara. Vill ha möjlighet att nyttja enda tillgängliga platsen för en VVB. Kanske installerar en sådan direkt i samband med att värmepumpen installeras. Finns ngn annan fördel att välja on/off med AT istf inverter?


Utloggad purjo__

  • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Stad/land: Gävleborg
  • Antal inlägg: 13214
  • Karma +21/-11
  • Kön: Man
  • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
En on/off med arbetstank får bra driftförhållanden och har mindre elektronik som kan krångla än en inverter. Jag vet inte hur mycket Nibes inverterproblem har kostat kunderna, men helt problem- och kostnadsfritt har det inte varit.
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad 944_Driver

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Kumla
  • Antal inlägg: 1663
  • Karma +0/-0
  • Kön: Man
Anledningen till att köpa en ON/OFF istället för inverter är främst att det finns en dyr komponent mindre att betala för och som kan gå sönder. Nu verkar inveterproblemen minskat sista året om man läser här på forumet så gissningsvis har väl någon leverantör ryckt upp sig lite.

Reglerproblemen för F1x55 i vissa installationer skulle jag säga är lösta. Iaf så går min anläggning riktigt snyggt idag jämfört med katastrofläget för ett år sedan.

Tror du dig behöva mer varmvatten än inbyggt så köp en maskin med separat beredare från början, det blir bara dumt att krångla dit en i efterhand. Hos nibe heter maskin då 11 istället för 12 i början.

// Magnus
Nuvarande huset:
Nibe F1155-12 och VPBS 300, Platta solpaneler 6m2, 210m hål, 'aktivt' ~190m. FTX Heru 130 S EC 2. Hus byggt 1941 med dålig isolering, 110m2 boyta, 70 m2 källare.
Förra huset:
Bosch (IVT) 7kW 2008, VVB 300l, 172m hål, 'aktivt' ~155m, Hus byggt 1915 med dålig isolering, 82m2 + källare mm samt lite värme i garage.

Utloggad Daikin_

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2881
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
Jo, blev lite långt..
Tack för svar Daikin!
Av vilken anledning rekommenderar/väljer du IVT?
mvh

IVT "+"
Mer varmvatten
Effektivare varmvatten
Effektivare uppvärmning
Snyggt styr

Nibe "-"
Gammal styrning ( i alla fall F modellen, vet ej hur de har förändrat S) Bygger på gradminuter, svår balans mellan jämn temperatur och få start/stopp
Inverterproblem
Lödning mellan CU rör och flexrör på brinesidan

Niben känns gammal bortsett från det nya gränssnittet, märks på prestanda.

/D

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12
« Svar #11 skrivet: 15 april 2020, 19:19:43 »
IVT "+"
Mer varmvatten
Effektivare varmvatten
Effektivare uppvärmning
Snyggt styr

Nibe "-"
Gammal styrning ( i alla fall F modellen, vet ej hur de har förändrat S) Bygger på gradminuter, svår balans mellan jämn temperatur och få start/stopp
Inverterproblem
Lödning mellan CU rör och flexrör på brinesidan

Niben känns gammal bortsett från det nya gränssnittet, märks på prestanda.

/D

Tack för svar.
Vad jag hittat som jag anser värt lägga till på listan:

IVT "+"
Vattentank i rostfritt stål som standard
Lägre ljudeffekt, 41 dB(A) enl EN 12102:2017 vs 36-47 dB(A) för Nibe (har dok kontaktat IVT för att få bekräftat att 41 dB(A) verkligen är max ljudeffekt (vilket jag antar är vid max kompressorvarvtal), men inväntar svar från deras prodkutavdelning.

IVT "-"
Ny maskin med potentiell risk för barnsjukdomar som inte är kända än.

Nibe "+"
Längre erfarenhet av inverter (vilket förhoppningsvis innebär de löst problemen, men är ju inte självklart)

Fråga:
Ngn input/kunskap map robustheten på IVT:s inverter och hur väl den fungerar?

Med vänlig hälsning
Ernst

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12
« Svar #12 skrivet: 15 april 2020, 19:26:57 »
Anledningen till att köpa en ON/OFF istället för inverter är främst att det finns en dyr komponent mindre att betala för och som kan gå sönder. Nu verkar inveterproblemen minskat sista året om man läser här på forumet så gissningsvis har väl någon leverantör ryckt upp sig lite.

Reglerproblemen för F1x55 i vissa installationer skulle jag säga är lösta. Iaf så går min anläggning riktigt snyggt idag jämfört med katastrofläget för ett år sedan.

Tror du dig behöva mer varmvatten än inbyggt så köp en maskin med separat beredare från början, det blir bara dumt att krångla dit en i efterhand. Hos nibe heter maskin då 11 istället för 12 i början.

// Magnus

Ok, tack för svar.
Relevant kommentar att gå på 1155 istf 1255. Jag som tyckte jag hade borrat i rätt mycket detaljer men hade inte noterat att 1155 finns. Förstår vad du menar. Då får man nog in en FLM-modul också ovanpå 1155. Med 1255 vill de montera den vid sidan (om jag vill ha en sån). Får ta reda på priset för en 1155 och diskutera med Nibeförsäljaren när han kommer imorgon.

När nu FLM kom på tal: Vad säger ni generellt om att använda det?
Nibe-mannen rekommendera det, men inte IVT-mannen. Svårt att få tydliga data på elbesparingen, men verkar kunna gå ihop ekonomiskt på knappa 10 år jmf kanalfläkt. Dock en till pryl som kan strula. Har IVT och Nibe olika bra produkter på FLM?

Utloggad EGET

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 8
  • Karma +0/-0
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Frågor för val av bergvärmepump IVT Geo12 vs NIbe S-1255 12
« Svar #13 skrivet: 15 april 2020, 19:29:49 »
En on/off med arbetstank får bra driftförhållanden och har mindre elektronik som kan krångla än en inverter. Jag vet inte hur mycket Nibes inverterproblem har kostat kunderna, men helt problem- och kostnadsfritt har det inte varit.
Hej,
Tack för svar.
Jo, har noterat på forumet att det åtminstone funnits problem med Nibes inverter. Därmed är en fråga jag försöker få tydlighet i vilken av IVT och Nibe som har bäst produkt, men inte helt lätt att få klarhet i det.
Med vänlig hälsning
Ernst

Utloggad Smurfen.

  • Har på nått sätt blivit
  • Guldmedlem
  • Dignitär inom värmepump
  • ******
  • Antal inlägg: 19203
  • Karma +15/-14
Ok, tack för svar.
Relevant kommentar att gå på 1155 istf 1255. Jag som tyckte jag hade borrat i rätt mycket detaljer men hade inte noterat att 1155 finns. Förstår vad du menar. Då får man nog in en FLM-modul också ovanpå 1155. Med 1255 vill de montera den vid sidan (om jag vill ha en sån). Får ta reda på priset för en 1155 och diskutera med Nibeförsäljaren när han kommer imorgon.

När nu FLM kom på tal: Vad säger ni generellt om att använda det?
Nibe-mannen rekommendera det, men inte IVT-mannen. Svårt att få tydliga data på elbesparingen, men verkar kunna gå ihop ekonomiskt på knappa 10 år jmf kanalfläkt. Dock en till pryl som kan strula. Har IVT och Nibe olika bra produkter på FLM?
Jag tycker det är en bra ide att ha flm på sidan om vp då kan man få plastbyttan som innehåller spriten på högsta punkten och slipper använda tryckkärl. Vet inte hur lönsamt det är med flm har för mig dom drar en del ström men jag har ett liknande aggregat med snålare fläkt och cp och min brine temp har ökat med ca 1,5-2 grader efter installationen.
Nibe 1245 8kw kopplad mot Hpd acktankar/arbetstankar med förvärmnings slinga för vv tillsammans med vedpanna. Stibel eltron återvinnings aggregat typ Flm som värmer 180 meters borra.

Vill du annonsera klicka här! Varmvattenberedare från Indol
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
Varmvattenberedare från Indol
Bäst online casino i Sverige
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
140x140vpforum-11.gif
kontakta oss för pris!