Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Problem med Thermia Atria 2005  (läst 407 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad HampusHF

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
  • Värmepump eller värmepumpar?
Problem med Thermia Atria 2005
« skrivet: 05 april 2020, 17:22:51 »
Hej!
Ledsen för långt inlägg men hoppas att informationen kan leda till mer precisa svar.
Jag är ny i detta forum och har läst en hel del trådar för att lära mig lite mer. Verkar finnas oändlig kunskap så hoppas på lite inspel på nedan problem :)
Hoppas såklart kunna spara en slant om det visar sig vara något enkelt att åtgärda.

Köpte hus för 1 år sedan. Gammalt hus med gammal panna (Thermia Atria 2005). Första som hände var att VP larmade för ”lågtryck löst”. Bytte kombinationsventil och luftade systemet. Tekniker tyckte pannan var i bra skick. Inget annat behövdes göras förutom att tömma systemet och ”köra igenom rören”.
Har funkar fint fram till nu (1 år senare).

Har under året luftat elementen och fyllt fyllt på expansionskärlet....

Nu larmar VPn för samma sak.
Precis innan märker jag att det bildas is på in och ut (både utomhus- och inomhus på delar som är dåligt isolerade) samt att utedelen inte verkar avfrosta som den ska. Bor i Skåne och senaste veckorna har det gått från -2 på natten till plus 13 på dagen (vet inte om det spelar någon roll).
Har även förstått att vår VP blir sjukt kall och att det är en svaghet för modellen. 
Fann även isbildning inne i VP (vet inte vad delarna heter)

Körde några manuella avfrostningar som inte funkade. Satte pannan på tillsats och isen smälte inne och ute såklart. Rensade smutsfilter i konbinationsventilen.
Efter det funkade pannan som vanligt i 2 dagar.

Nu började utedelen isa igen och brine stod ett tag på Ut 1 grad och In stod på minus 21. Detta känns inte korrekt efter att ha läst olika trådar.
Integral svajar ner till typ minus 800...
Pannan har stått på Drift Auto alltid men har märkt att den gått över på tillsats någon gång innan avfrostningen verkade strula.

Vad kan felet var?
Så enkelt som att det är luft i systemet? Varför?
Är det en pump eller kompressor som inte pallar med?
Har givare med detta att göra? Tänker på stora skillnaden på Brine in och ut..
Finns det något enklare (som inte kräver en Kyltekniker) jag kan testa?

Otroligt tacksam för att lära mig mer om min panna och för förslag på åtgärder.

Med vänlig hälsning,
Hampus

Utloggad 25fOCUS

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 2307
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Problem med Thermia Atria 2005
« Svar #1 skrivet: 05 april 2020, 20:12:58 »
KB  ut givare troligen felaktig eller att KB-pumpen inte går som den ska, det går att skifta givarna för in/ut dom har samma värden, prova först med att hänga ut givare ut i luften, den kanske har fått fukt i sig och kanske kan torkas med frugans hårtork. I andra hand kolla KB-pumpen, och sitter det slangar under VP så kan KB;s var igensatt av magnetit och annat med dåligt flöde som följd

Utloggad HampusHF

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 2
  • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Problem med Thermia Atria 2005
« Svar #2 skrivet: 05 april 2020, 20:57:57 »
Tusen tack!
Ska se på det. Givaren kan ju kanske lösas någon som mig, men pumpen lär man väl ta in någon för att öppna och kontrollera?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?