Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Isbildning på kollektorslang i jord 20 år gammal - Hur mycket är accepatabelt?  (läst 866 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

MEng

 • Gäst
Hej
I samband med dränering av källaren så kommer nu första par meter av 400 m kollektorslang i dagen. Slangen har legat 20 år. Den "kalla ut-slangen" hade ordentligt med is på sig trots isolering och där isoleringen slutade var det ca 5 cm tjock is runt (ev permafrost?), Djup här ca 60 cm, men slangen fortsätter neråt till ca 90 cm djup gissar jag. Bor i södra Skåne.

Har nu isolerat om första par meter för att minska värme-kyla utväxlingen mellan in- och ut- slangarna då de går väldigt nära vid huslivet.
Bifogar bilder före och efter (OBS olika vinklar mellan de båda fotona)Jag tog tyvärr ingen närbild på isen på "ut-slangen" där isoleringen slutade, dvs med is men den var ca 5 cm tjock runt om som mest. Man kan ju undra hur många meter det håller på så? 5m? 10m? 50m? och vad är normalt efter 20 år...

Min fråga är om isen som bildas kring den utgående kollektorslangen delvis kan förväntas tina bort på sommaren? eller är detta permafrost som byggts på under 20 års tid?

Det bör ju försämra verkningsgrad på pumpen och isen på "ut-slangen" sträcker sig lång bit... och kan man/bör göra något år detta?

Inloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 9056
Isen tinar bort under sommaren så den är inget problem. Är temperaturen på utgående köldbärare några minusgrader är det oundvikligt att det bildas is runt slangen. Har det fungerat i 20 år utan att det syns några tecken på tjälskjutning där slingan ligger är det inget att bry sig om. Is leder värme bättre än vatten så det blir ingen försämring av verkningsgraden av den anledningen.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

MEng

 • Gäst
Tack för svar Roland. Jo, det var ju något sådant jag hoppades på - att det tinar bort under sommaren. Ser inga tecken på att den skulle flyttat sig eller andra skador så allt är nog som det skall då tummenupp

En fundering bara, isen borde väl ändå rimligen till viss del försämra/isolera glykolen inne i slangen fr uppvärmning. Inte för att det går att förhindra att fukten fryser på den kalla slagen så länge ytan på slangen är minusgradig, men i en optimal värld hade det varit jord utan fukt is..typ torr öken eller så... Ju mindre is som fryser på desto något högre effektivitet borde det ju vara, eller (om än marginellt)?

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 13164
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
...men i en optimal värld hade det varit jord utan fukt is..typ torr öken eller så... Ju mindre is som fryser på desto något högre effektivitet borde det ju vara, eller (om än marginellt)?

Torr jord/sand leder värme sämre, så det är inte alls optimalt. Fuktig jord leder bättre och is leder ännu bättre.
Alternativt skulle det aldrig varit minusgrader, men det innebär att värmepumpen plockar upp mindre gratisenergi från marken...
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?