Hej alla VP-kunniga!
Jag är ny här och kan inte allt för mycket om värmepumpar men jag har läst många av trådarna kring dimensionering och offertfrågor.
Jag sitter idag med en gammal IVT Greenline Compact 8 (8 kW + 6 kW elspets) från 1999 och den börjar tyvärr sjunga på sista versen. Vi flyttade in 2011 och har under åren fått göra lite mindre service och reparationer men nu i höstas började den larma på lågtryckspressostaten och serviceteknikern konstaterade att expansionsventilen är trasig. Bergslingan är luftad och maskinen går bra i perioder men så fort det blir lite kallare (under nollan) eller stort varmvattenuttag så stannar den och larmar. Byte inkl material landar på runt 15000 och vi bedömde att det var i mesta laget att lägga på en drygt 20 år gammal pump.
Tack vare den varma vintern och en elpatron som är väl tilltagen så klarar vi oss ganska bra så länge temperaturen är hyfsad och jag tänkte därför passa på att ta lite hjälp av er för att se hur jag bäst skall tänka nu när jag får börja på nytt och har lite tid att planera detta.
Förutsättningar:
Huset är 195 kvm, byggt 1930 utanför Växjö, med brutet tak, två våningar och vind plus hel källare, ca 80 kvm som värms till 12-15 grader. Väggarna är plankväggar utan nämnvärd isolering men taket är nyligen ordentligt isolerat då vi inredde vinden förra sommaren.
Dagens värmepump är dockad med en gammal oljepanna, kopplad som en arbetstank kan man säga. Från den går det två olika värmeslingor (2-rörs) , en för bodelen 195 kvm och en för källaren, med två separata cirkulationspumpar. Samtliga radiatorer i huset styrs med manuella vred förutom en liten radiator i en hall samt en golvvärmeslinga i badrum med separat pump/shunt. Radiatorerna är blandat sektions- och panelraddar av äldre typ.
Total elförbrukning ligger på ca 22000 kW med dagens pump. Min gissning är ca 15000-16000 kW för pumpen (värme och varmvatten) och resten hushållsel.
Fördelen med hela uppsättningen är ju att det är lätt att slå av och på värmen i källaren separat samt att det finns stor vattenvolym att värma i systemet. De uppenbara nackdelarna är att jag har tre cirkulationspumpar (fyra inkl. golvvärmen) och en panna från 1960 som läcker värme som bara den i en källare där jag större delen av året (mar/apr-sep/okt) inte behöver någon värme. Min tanke är därför att kasta ut pannan och oljetanken för att göra lite plats och förbättra effektiviteten.
Utöver detta kan sägas att borrhålets längd idag är okänt. Finns inte dokumenterat varken hos mig, kommunen (höll på att få en process på halsen när jag ställde frågan men preskriptionstiden för svarta hål hade som tur var gått ut
) eller SGU. Dock går elpatronen in och stöttar redan från 1-2 minusgrader så min gissning ligger på 80-90 m men här är ni säkert bättre lämpade att uttala er!
De installatörer jag pratat med verkar relativt överens om att vilja sätta in inverter-pumpar på 12 kW (förutom en som föreslog byte rakt av på en 8 kW-pump på befintligt borrhål vilket jag förkastade som nästintill oseriöst) men skillnaden till en 16/18 kW pump är inte jättestor (5000-8000 kr). Dock blir det givetvis längre borrhål.
Vissa vill borra helt nytt hål och strunta i det gamla medan några tycker att det är bra att använda det gamla och komplettera med nytt (plats finns på tomten).
Hur hade ni resonerat? Vad är smartaste vägen framåt? Hur ser ni på dimensioneringen som installatörerna föreslår? Större eller mindre pump? Använda ett eller två borrhål? Är det säkert att använda det gamla hålet? Jag tänker om det finns risk att slangarna börjar gå sönder efter drygt 20 år? Borde jag behålla dubbla slingor på värmesystemet eller skall jag koppla om till en slinga? Kan jag då sätta termostater på de tre räddarna i källaren utan att sätta in en arbetstank?
Mycket text och många frågor på en gång, men jag vill vara så förberedd jag bara kan vara när jag skall börja ställa frågor till installatörerna! Hoppas ni hann ända hit
/Christian