Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hus på underhållsvärme med LVP - stänga av elpanna? planera annan uppvärmning?  (läst 1129 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

olaank

 • Gäst
Hej,

Lite bakgrund; jag och min fru har vid årskiftet övertagit ett hus som funnits inom familjen. Huset står för närvarande tomt, vi har påbörjat renovering och tanken är att möjligen ha detta som ett permanentboende. Huset har använts till permanentboende fram tills sommaren -19. Vi har väldigt begränsande kunskaper inom område gällande uppvärmning och behöver därför lite goda råd och er expertis.

Enplanshus vid kusten i Småland om ca 110kvm, byggt på 30-talet med utbyggnad på 50-talet. Halva huset har oinredd källare till förvaring och pannrum. Nya energifönster, ny ytterpanel och tilläggsisolering på vind.

Uppvärmning sker i huvudsak med en något modernare luft-luft-värmepump och en täljstenskamin. Vattenburna element runt om i huset kopplad till en elpanna och någon äldre oljepanna som går att elda med ved i (lite förbränningskammare). Elpannan har under senare år renoverats med ny utomhusgivare och nytt kretskort. Ny extern varmvattenberedare från 2019. Numera behöver elpannan således inte användas till värma tappvattnet.
Gårdshus på underhållsvärme 10*C med luftvärmepump och varmvattenberedare.

Elförbrukning beräknades för 2018 totalt till ca 19000kwh. Då värmdes varmvattnet via elpannan (som stor påslagen året om dvs) och det fanns endast en boende i huset. Uppvärmningen skedde då i huvudsak med luftvärmepump och värme från elpannan drogs på då väldigt kallt ut.

Så nu till  frågan:

* Huset står i dagsläget på underhållsvärme 16*C på luftvärmepumpen då vi inte bor där. Elpannan står påslagen i källaren och genererar värme utan att några element är påslagna. Detta då tidigare ägare till huset menar att pannan inte mår bra av att stängas av och att man ska kunna sätta igång värmen snabbt om mycket kallt ute.

Är det brukligt att man har pannan påslagen då den inte används med värme ut till radiatorerna? Kan vi stänga av elpannan utan att den tar skada?

Vi tänker att just nu står elpannan bara och 'eldar för kråkorna' och suger energi. Elförbrukningen för december 2019 var omkring 700kwh.


Tack på förhand och hoppas ni har överseende med wall-of-text

/Ola & Annie


olaank

 • Gäst
Fler frågor följer, behöver se över uppvärmningen så därav all bakgrundsinfo!  tummenupp

Utloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 7794
 • Kön: Man
El-pannan är ju bra att låta stå på så att det blir underhållsvarmt i rum dit värmen från luftluftvärmepumpen inte når. Där luftluftvärmepumpen klarar att värma till 15-16°C kan man ställa ner radiatortermostaterna till t.ex. +10-12°C. På sommarhalvåret är det bättre att ha varmvattenberedaren på om elpannan har större förluster. En gammal oljepanna och oljetank är det hög tid att göra sig av med tycker jag. Ventilationen i huset kan behöva ses över när man slutar elda i skorstenen. Sedan kan ni bo i huset minst ett år och följa elförbrukningen så att ni har underlag för att eventuellt välja ny typ av värmepump såsom luftvattenvärmepump eller bergvärme.
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Utloggad HBerggren

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Västra Götaland
 • Antal inlägg: 2486
Vad heter elpannan? Jag tror det är en bra idé att kolla om den är förberedd för luft/vatten.
Jag tycker du ska hålla huset på 20 grader med luft/luftvärmepumpen så länge ventilationen är okontrollerad. Det kompenserar och motverkar fuktskador överallt. Det lär vara för kallt i husets bortre delar annars. Öppna alla dörrar.

Jag tycker elpannan ska vara nedskruvad så som Josth säger. Kontrollera att du har rätt vattentryck en gång i månaden.
185 m2 med krypgrund. 32 m2 garage. Radiatorer, golvvärme. Väntar på 410P -01 ska avlida. Dockad med F2025-10 via ERS-56 300. Värmebaronen K2 6 m2 solfångare. Kulvert till garage. 3x shuntgrupper och värmekurvor. Egen styrning.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Besök oss idag
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?