0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Går kompressorn konstant dygnet runt?
En sak är kanske att de ändrat temperaturen för att ange värmeeffekten. Åtminstone gäller det för NIBE. Alltså en äldre modell "7 kW" motsvarar idag en "8-9 kW".
Inte när det är varmare ute (plusgrader) Troligen vid kallare temperatur, men har inte den kollen.
Läs av drifttidsmätarna för kompressor och elpatron en gång per dygn och håll samtidigt koll på vad det är för utetemperatur. Är det någorlunda konstant utetemperatur över dygnet och inställningarna är riktiga ska kompressorn gå 24 timmar per dygn innan elpatronerna kopplas in. Är de fel kan det hända att elpatronen går in fast det inte behövs. Det vore bra med värden på alla temperaturer som kan läsas av när pumpen har gått och värmt huset åtminstone en halv timme. Det kan ju vara så att det har blivit problem med cirkulationen av köldbärare eller radiatorvatten i samband med bytet.
Graferna hos temperatur.nu visar att det var minusgrader i 19 timmar (10/1 17:00 - 11/1 12:00) med en medeltemperatur runt -5°.37 kWh / 19 h = 1,94 kWh/h / 5° = 0,39 kW d.v.s. effektbehovet är 0,39 kW per 1°.Med rumstemp 21° och 1 kW egenvärme har du ett värmebehov från +18,5° d.v.s. kompressorns effekt täcker värmebehovet mellan ±0° till +18,5°.Om vi antar att kompressorn ger 7 kW som medel:7 kW / 18,5° = 0,38 kWOvanstånde beräkning tyder på att värmepumpen kompressor ger den effekt som är utlovad.
Kör den verkligen ut 52 till radiatorerna när det är fem plusgrader ute. det låter väldigt mycket. Kolla att de inte växlat fram och retur till radiatorsystemet när de bytte värmepumpen.Blir alla radiatorer varma? Radiatorerna är väl ordentligt luftade?