Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Underhåll EcoAir 1550/1800  (läst 1634 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Christopher

 • Gäst
Christopher
Underhåll EcoAir 1550/1800
« skrivet: 10 november 2019, 08:13:03 »
Hej!

Jag är en nybliven husägare med ett luft/vatten-system från ca 2009. Det är idag inget problem med systemet men tänker att jag vill föregå och göra det jag kan för att förlänga livstiden.

Är det vettigt att ta hem en tekniker som får gå igenom systemet och dess delar? Jag tänker service likt man gör på bilen.

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 27214
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #1 skrivet: 10 november 2019, 18:48:46 »
Jag har aldrig låtit andra serva min värmepump, jag har däremot lite koll på grejerna.
En gång i veckan ungefär kollar jag alla temperaturer inklusive VB-delta, KB-delta och kollar om det ser normalt ut?
Jag lyssnar då även efter missljud mm.
Den enda service som behövs brukar vara att rensa filter om nått av VB-delta eller KB-delta ökar eller lufta grejerna.
Jag betalar inte nån annan för det jag kan fixa själv.  :)
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Christopher

 • Gäst
Christopher
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #2 skrivet: 11 november 2019, 14:53:59 »
Hej!

Tack för svar! :)

För någon som inte kan något är termer som VB-delta och KB-delta något främmande.

Kollar du temperaturer specifikt med instrument, eller bara att "elementen är varma"?

Är det generellt sett utedelen man bör skruva upp och rengöra?

Tack igen,
Christopher

Utloggad Carl N

 • Manual-nörd
 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 27214
 • Kön: Man
 • Alien snowman.
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #3 skrivet: 11 november 2019, 15:42:32 »
Jag läser av dessa i menyerna.
På EcoEl från 2009 så borde du hitta alla temperaturer på "Aktuell driftinfo"
Köldbärare har du inte eftersom du kör med en luft/vatten värmepump.
Men du borde kunna läsa av in/ut temp till värmepump?
Det som jag kallar VB-delta är skillnaden mellan in/ut till värmepumpen då kompressorn går.

På en luft värmepump kan man även på vinterhalvåret kolla att frosten växer på någorlunda jämnt på utedelen mellan avfrostningarna och att avfrostningen funkar.
Huset: NIBE 1215-5, 120 m aktivt borrdjup, 127 m2 boyta 53 m2 biyta, suterräng byggt 1970. Tidigare 2,5 kbm olja/år, huset tilläggsisolerat i samband med VP-installationen. FST34+1 som frikyla.
Ca 5500 kWh i drivenergi för VP-drift, ca 5500 kWh HH-el + komfortgolvvärme i snitt/år.
---------------------------------------------------------------------------------------------------
Fritidshuset, NIBE 1245-8, 160 m aktivt borrdjup, ca 150 m2 boarea + en liten källare från 1912.

Christopher Norin

 • Gäst
Christopher Norin
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #4 skrivet: 13 november 2019, 10:49:30 »
Hej, och tack igen!

Hur ska jag då tolka följande info som jag hittar under aktuell driftinfo? Vad jag främst är intresserad av är hur jag ska tolka 2, 3, 4, 8 och 9.

1. Ute c: 4 grader
2. Panna c: 53(50)
3. Framledning c: 33(33)
4. Hetgas c: 88
5. Kompr: till
6. Fläkt: hög
7. Laddpump: till
8. VP in/ut c: 43/47
9. Ute VP c: 4
10. Radiatorpump: till
11. Eleffekt kW: 0.0+0

Vad det innebär att jag inte har någon rumsgivare, endast utegivare? Är det då så att systemet endast jobbar med information om utetemperaturen? Rimligen borde då systemet leverera fullt ös till elementen oavsett om jag gasar med el-element eller braskamin inne?

Väldigt tacksam för svar! :)

Hälsningar,
Christopher


Utloggad torbjorn_forsman

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Sundsvall
 • Antal inlägg: 2049
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #5 skrivet: 13 november 2019, 11:11:28 »
På 2 och 3 är det första värdet verklig temperatur på vattnet i pannan respektive framledningen till elementen, det andra värdet inom parentes är börvärdet som styrsystemet tycker borde vara lagom vid aktuell utetemperatur.  I någon annan meny kan man ställa in hur värmekurvan ska se ut, dvs vilken framledningstemperatur systemet strävar efter vid en viss utetemperatur, för att hålla lagom temp inne.

4 är hetgastemperaturen, dvs temperaturen på kylmediet mellan kompressor och kondensor. Den brukar ligga 30-40 grader över utgående vattentemp från värmepumpen då kompressorn är igång, när kompressorn står stilla sjunker den.  Blir skillnaden mycket större än så, är något inte som det ska (kan t ex röra sig om igensatt värmeväxlare, brist på kylmedium eller feljusterad expansionsventil). När värmepumpen avfrostar, vilket den gör ungefär en gång i timmen då vädret är sånt att den kan tänkas behöva avfrostning, så sjunker hetgastempen tillfälligt. Ta dock inte för givet att något riktigt allvarligt är på väg att hända för att mätvärdet håller på att barka iväg, det är inte helt ovanligt på CTC att hetgastempgivaren går sönder eller börjar mäta fel, och den är lätt att byta. Man kan kolla den genom att - lämpligen en dag då det är minst 4-5 grader varmt ute - stänga av värmepumpen några timmar (pannan kan ju köras med elpatroner under tiden om man inte vill få kallt i huset) - och sedan läsa av hetgastempvärdet, om givaren är hel ska det då vara ungefär lika med utetemperaturen.

8 är temperatur på inkommande och utgående vatten till värmepumpen (utomhusdelen). Utgående vatten ska ligga några grader högre i temp då kompressorn är igång, då kompressorn inte är igång men laddpumpen (7) går, ska båda mätvärdena vara lika inom en grad.

9 är utetemp enligt den givare som sitter under utomhusdelen.  1 är utetemp enligt den separata givare (liten vit plastlåda) som är kopplad till elpannan, och förmodligen sitter uppsatt på husväggen.

Saknar din installation rumsgivare helt och hållet, eller finns givaren där men är avstängd i styrsystemet?  Det kan ju tänkas att man avstod från att montera rumsgivare t ex för att det inte fanns någon bra plats för den eller för att det var svårt att dra fram kabel till den.  Om du har termostatventiler på elementen så kan de bidra till att dra ner om du t ex eldar i kamin eller kör direktverkande el.


Beträffande service och förebyggande underhåll så finns det ett par saker jag kan rekommendera:
-Plocka isär utedelen nån gång emellanåt och rensa från löv och annat skräp. Det beror naturligtvis på hur det ser ut med växtlighet i närheten, hur ofta man måste göra det.
-Kolla att utedelen står plant och inte börjar luta för att t ex marken har satt sig under den. Palla under benen vid behov. Tänk på att benställningen till EcoAir är ganska vek, försök inte t ex knuffa den åt sidan utan sammankalla tillräckligt med folk för att lyfta den rakt upp om det behövs.
-Om det finns kondenstråg och avledning till husets dränering, håll koll på att inte de sakerna blir igensatta av löv och att ev värmekabel fungerar. Om värmekabeln inte är termostatstyrd, ta för vana att stänga av den under sommarhalvåret för att spara ström.
-Om det finns ett smutsfilter (sil) någonstans i vatteninstallationen, förmodligen då på ledningen från elpanna till värmepump, så bör den rengöras emellanåt. Förhoppningsvis finns det avstängningskranar på bägge sidor av den så du inte behöver tömma hela systemet på vatten för att titta till den.
-Om det skulle bli t ex ett långvarigt strömavbrott mitt i vintern, så måste utedelen och de rör/slangar som går utomhus tömmas på vatten för att inte frysa sönder. Bekanta dig med installationen så du i förväg har klart för dig hur det ska göras, och var ev avstängningskranar mellan utedel och panna finns.
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

Utloggad lunk Umeå

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Umeå, Västerbotten
 • Antal inlägg: 2503
 • Kön: Man
 • Lär mig vartefter...
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #6 skrivet: 14 november 2019, 11:19:27 »
Komplettering:
Din 8, VP in/ut, ska ha olika differens mellan in/ut beroende på temperaturen ute. Du har bara 4 graders skillnad, trots att det är plusgrader ute. Det borde vara 6-7 hraders skillnad.

Ett vanligt fel är att laddpumpen har satts att gå med för hög fart så att VPn inte hinner värma vattnet tillräckligt när det passerar. För snabb cirkulation förstör dessutom skiktningen i nedre tanken och försämrar hur systemet fungerar när det blir kallt.

På 1550 sitter laddpumpen monterad redan från början, under tanken bakom frontplåten. Det finns ett litet reglage på pumpen med tre lägen. I, II, III. I går långsammast, III fortast. Sänk farten tills du får rätt diff på in/ut.

På 1800 ingår inte laddpumpen utan rörisen monterade en laddpump någonstans enligt anvisningar i manualen. Vilken version du har? Det borde du kunna avgöra med ögonmått, men annars får du väl leta reda på en tumstock. Siffrorna anger höjden i mm.  ;)

Manualer hittar du här:
https://ctc.se/nedladdningar?product=&file-type=&lang=&product-title=Ecoair

Delen om korrekt in/ut ser ut såhär:

EcoEl 1550 + EcoTank (i pannrum 3 m2 nästan mitt i huset) + EcoAir PolarEdition 107 + Parca 318 kökspanna (vedeldning)
Västerbottensgård (2 plan, timmerstomme) från 1860-talet, 5 mil norr om Umeå, boyta 220 m2, totalrenoverad och tilläggsisolerad 1989
Medel besparing för värme och VV under 5 år: 53%

Christopher

 • Gäst
Christopher
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #7 skrivet: 25 november 2019, 14:17:01 »
Hej!

Jag har missat att tacka för mycket utförlig hjälp! Det är oerhört mycket till hjälp när man har svårt att förstå även de mest grundläggande koncepten.

Vad jag vet sitter det ingen rumsgivare monterad. Vet ej heller varför det skulle vara svårt att montera.

Jag gjorde ett försök till att sänka hastigheten på laddpumpen. Nu stod den på III. Jag vred ner den lite, men det hände egentligen inte så mycket med temperaturskillnaden på VP så jag drog ner den till I. Det gick 20 min sen började systemet lysa rött och varna för högt tryck. Det skilde då 20-30 grader mellan in och ut. Då drog jag ner den till mellan I och II. Samma meddelande efter en stund. Sen gick jag tillbaka till I och skillnaden stabiliserades mellan 6-8 grader. Ingen varning.

Utloggad torbjorn_forsman

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Stad/land: Sundsvall
 • Antal inlägg: 2049
SV: Underhåll EcoAir 1550/1800
« Svar #8 skrivet: 26 november 2019, 10:30:00 »
En gammal cirkulationspump (eller laddpump) kan få tendens att kärva i lagren om den har stått avstängd en stund. Och då är det inte säkert att den orkar komma igång om den står på t ex läge I , motorns startmoment blir också mindre i det läget än då den går för fullt. Det finns en plugg mitt för axeländen som man kan skruva loss, så kan man hjälpa igång den med skruvmejsel i spåret i axeländen. Tänk på att det brukar droppa vatten när pluggen är lossad. Om det rinner eller sprutar vatten där, så är nog de vattensmorda lagren utslitna och i så fall är det bäst att byta pump.
Har vårdnad om:
Argo AW22AHL (2 st)
CTC EcoAir 105v3 + EcoEl styrsystem påhängt på gammal Exonom-panna
Foma AW6200
Foma 5600
Thermia Diplomat D6

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?