Menu ≡
×
Startsida
Forum
NYA
OLÄSTA
ALLA
Webshop
Köpa värmepump?
Sök
Medlemmar
►
Medlemmar
◄
Visa medlemslistan
Sök efter medlemmar
Logga-in
Vanliga frågor
Registrera
Hjälp
Kontakt
Startsida
Forum
NYA
OLÄSTA
ALLA
Webshop
Köpa värmepump?
Sök
Medlemmar
Visa medlemslistan
Sök efter medlemmar
Logga-in
Vanliga frågor
Registrera
Hjälp
Kontakt
Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar
»
VärmepumpsForum Allmänt
»
Värmepumpar och installationsfrågor.
»
Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar.
(Moderator:
Bertil
) »
Ämne:
1255-? Hjälp med storlek och placering
Svara
Skicka ämnet
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå ned
Författare
Ämne: 1255-? Hjälp med storlek och placering (läst 1069 gånger)
0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
hild
Gäst
hild
1255-? Hjälp med storlek och placering
«
skrivet:
16 oktober 2019, 12:22:39 »
Citera
Hej!
Om jag blev överlyckling när jag hittade detta matnyttiga forum.
Jag och min sambo står för att bygga ett nytt hus (ca 170kvm tvåplan) med Eksjöhus strax utanför Norrköping.
Utöver hus har vi planer om ett isolerat dubbelgarage (50kvm), ett attefallshus med dusch och bastu samt att värma pool i framtiden.
Väljer vi inte garage från Eksjöhus så räknar inte Eksjöhus på energiåtgång och dimensionering (=>6kW), av den anledningen vill vi gärna gardera oss och söka råd i frågan här.
Värmelösningen i huset kommer vara golvburen vattenvärme på nedervåning samt badrum på övervåning. Övrig övervåning kommer vara vattenburna radiatorer.
Vi överväger att välja FTX istället för den vanliga mekaniska frånluften både för komfort och att vi kanske sparar lite på driften med den lösningen.
Frågor:
- För värmning av pool kan vi komplettera pumpen med Nibe Pool, det vi ska tänka på är att borra ett djupare hål?
- Är det värt att placera BVP och inkommande vatten i garaget? Kulvert till hus blir då ca 4 meter plus stigning. Är det då smart att cirkulera varmvattnet?
- Vi tänker att det kan vara smart att ta returvärmen från huset för att värma garaget - eller bör man lägga en egen slinga?
- Räcker en 6kW (standard för hustypen) eller ska vi sikta på 12kW?
Många frågor för en okunnig, men hoppas att det finns vänliga hjälpsamma själar som kan ge oss råd!
Tack på förhand!
/Mikael
Loggat
Rickard
Rickard
Administratör
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Piteå
Antal inlägg: 35438
Karma +55/-45
Kön:
Ägare av forumet
Rickard
SV: 1255-? Hjälp med storlek och placering
«
Svar #1 skrivet:
16 oktober 2019, 15:23:48 »
Citera
Minsta värmepumpen kommer nog knappast att klara de värsta köldknäpparna, och vara lite klen för pooluppvärmningen om ni bygger en normalstor pool på 4 X 8 meter.
12 kW maskinen kommer att gå on/off rätt stora delar av året, men du kommer aldrig att behöva ha någon elpatron som stöttar, det kan vara bra inte minst om/när vi får effekttaxor som kan göra det dyrt med eltillskott.
Effektmässigt kanske någon av Daikins maskiner (eller annat fabrikat med 8-10 kW max uteffekt) skulle kunna vara ett mer lagom val, de har dessutom avsevärt mycket lägre lägsta uteffekt.
Huruvida det är så bra med en låg lägsta uteffekt kan man kanske diskutera, drivströmmen på cirkulationspumparna blir en rätt stor del av den totala drivströmmen när uteffekten är så låg som 850W, vilket kan resultera i lägre COP under drift än om man jämför med andra värmepumpar vars lägsta uteffekt som regel ligger på mellan 2.5 och 4 kW beroende på storlek.
Om det bara är Nibe som gäller via leverantören skulle jag nog välja 12 kW modellen, vi har en sådan och Pool40, och det har fungerat bra för oss i sommar. Uteffekten ställs manuellt när man kör poolvärme, så man kan brassa på med full effekt för att snabbt få upp temperaturen på våren, och sedan kan man dra ned till en uteffekt som gör att man håller temperaturen med lite marginal, eller försöka hitta den uteffekt vid vilken värmepumpen är som mest effektiv (troligen runt 50% effekt).
Bygger ni nytt ser jag liten anledning att mixtra med returvärme i garage, vill ni få så låg framledningstemp som möjligt är det viktigare att dimensionera radiatorerna på övervåningen rejält så de klarar sig med samma framledningstemp som golvvärmen nere.
Vill ni ha kallare i garaget är det bara strypa grundflödet på de slingorna, det borde ge samma resultat som att koppla in på returen, nästan i alla fall. (Hög deltaT och låg returtemp på det delflödet).
Kan värmepumpen placeras i huset, så att den inte stör (t.ex. inte vägg i vägg med master bedroom) så är det en fördel, du får snabbare tappvarmvatten på dina tappställen, och du sparar energi på att slippa köra vvc i en kulvert som läcker värme.
FTX med frikyla är rätt vanligt bland de som vill unna sig bästa möjliga komfort, vill ni kyla via tilluften är det viktigt att planera för det när det gäller kondensiolering av kanalerna. Snåla inte på ljuddämpare.
«
Senast ändrad: 16 oktober 2019, 15:27:16 av Rickard
»
Loggat
Webbshop för energisparare:
www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst
:
https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning:
https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum:
www.poolforum.se
och:
www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236
hild
Gäst
hild
SV: 1255-? Hjälp med storlek och placering
«
Svar #2 skrivet:
17 oktober 2019, 13:55:44 »
Citera
Tack för det utförliga svaret!
Jag har själv varit inne på att 12kW modellen bör vara den som passar oss bäst, även en lokal rörfirma rekommenderade att gå upp till den.
Borrhålet har jag förstått bör vara 200-250 meter, jag tror att de projekterar för runt 150m så får nog betala lite extra för det då man även tar ur värme på sommaren om/när det blir pool.
Då jag är väldigt novis på området så förstår jag inte helt din kommentar omkring lägsta-uteffekten. COP antar jag är en prestandakoefficient och när det kommer till bvp så bör ett bra värde vara 3-5 gånger den förbrukade energin? 12Kw har en inbyggd elkasset på 6,5 kW med "sju steg"m värmeeffekten är angiven som 3-12, så jag antar att 3kW är lägstaeffekten då?
Gällande garage och framtida attefallshus; bör vi då köpa till en shunt för varje byggnad (ECS-40 max 80kvm) och sen lägga slingan genom 4 meter kulvert för garaget och kanske 10 meter kulvert till attefallshuset?
Gällande frikyla så har jag hört att effekten är ganska låg på denna och knappt värt investeringen till huset? FTX-systemet som Eksjö levererar tror jag är Fläktwoods RDAF (mini eller maxi) och placeras på vinden, så vet inte riktigt hur jag ska få ihop det i framtiden om jag önskar frikyla.
Gällande ljuddämpare så tänker du på bvp? Den kommer stå mot ytterväggen i tvättstugan som angränsar till hall och kök. Inga sovrum i närheten där.
Hälsningar Mikael
Loggat
Rickard
Rickard
Administratör
Dignitär inom värmepump
Stad/land: Piteå
Antal inlägg: 35438
Karma +55/-45
Kön:
Ägare av forumet
Rickard
SV: 1255-? Hjälp med storlek och placering
«
Svar #3 skrivet:
17 oktober 2019, 17:10:24 »
Citera
Ljuddämpare skall placeras i ventilationsrören så du slipper höra så mycket sus från ventilationen.
COP är lite komplicerat, men om vi leker med tanken att kompressorn drar 500 W och ger 2500 W i uteffekt med COP 5.0 (Uteffekt dividerat med driveffekt = COP)
Om då cirkpumpen på kalla sidan drar 100W så blir den totala driveffekten för att kunna köra kompressorn 600W och COP blir 4,1666
På en maskin med låg lägsta uteffekt så kan vi leka med tanken att kompressorn drar 200 W och uteffekten är 1 kW, COP 5.0
OM cirkpumpen i detta läge drar 100W så blir den totala driveffekten 300 W och uteffekten 1 kW eller 3,333
En maskin med låg lägsta uteffekt kan alltså under drift få sämre COP förutsatt att förutsättningarna ovan gäller.
Det kan också vara så att den låga uteffekten gör att man nyttjar värmeväxlarna effektivare och får ett högre värmeutbyte i dessa, och man kanske kör cirkpumpen med lägre effekt när kompressorn varvar så lite, så beräkningen skulle också kunna bli:
driveffekt inkl cirkpump 240W, uteffekten 1100W vilket skulle ge 4.58 i COP, alltså högre än i det första exemplet.
Det jag säger är att det troligen bara är tillverkarna som vet säkert vilken COP deras maskiner ger vid mineffekt, det är oerhört svårt att läsa sig till i några manualer.
Den mest effektiva maskinen är troligen den som har de mest erfarna och smarta utvecklarna och optimerarna anställda.
Det jag noterat är att vår värmepump (vi har troligen lite högre energibehov än vad ni kommer att få) under rätt stora delar av året går på mineffekt, eller nära på, och att COP just vid lägst möjliga effekt därför kan vara rätt viktig.
Frikyla, ja, det ger inte så bra effekt i FTX, men det ger ju kyla i hela huset, så komfortmässigt kan det ändå vara bra, de som verkligen är beredda att betala för bästa möjliga komfort brukar gå på det spåret även om du inte kan sänka temperaturen inne med sååå många grader så blir det lite svalare i hela huset.
En luftvärmepump/AC kan vara ett lika prisvärt alternativ med större kyleffekt, om man kan placera den på ett ställe som kyler de delar av huset som man själv tycker är viktigast.
Eller, så kan man sätta upp fläktradiatorer för frikyla, eller aktiv kyla (se Daikins maskiner).
Med Daikins lösning kan man göra en del av systemet (separat krets) som kan värma på vintern och kyla på sommaren. I ert fall som har golvvärme på de flesta ställena skulle det i så fall bara behövs fläktradiatorer för kyla sommartid.
Men, man skulle ju kunna tänka sig att sovrummen uppe, som ändå skall ha radiatorer kunde vara fläktradiatorer för både kyla och värme. Väljer du Nibe så har de ingen aktiv kyla, då får du dubblera med radiatorer för värme, och fläktradiatorer för kyla om du vill kyla sovrummen.
En annan lösning, som kanske blir billigare är en luftvärmepump som du bara kör för AC, vet att t.ex. Panasonic Sverigepumpen marknadsför sin lösning med flera innerdelar anslutna till en enda utomhusdel rätt hårt.
Loggat
Webbshop för energisparare:
www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst
:
https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning:
https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum:
www.poolforum.se
och:
www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
38 stycken solceller, Hanersun TCP18-54HB415W, Total teoretisk effekt 15770 W.
Invertern är en Hybrid från Growatt på 15 kW, och batterierna är Growatt APX HV Battery 15 kW, Power Module APX 98020-P1/APX 98034-P2
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig:
http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236
Svara
Skicka ämnet
Skriv ut
Sidor: [
1
]
Gå upp
Värmepumpsforum allt om värmepump och värmepumpar
»
VärmepumpsForum Allmänt
»
Värmepumpar och installationsfrågor.
»
Värmepumpar - Mark/Berg och Sjövärmepumpar.
(Moderator:
Bertil
) »
Ämne:
1255-? Hjälp med storlek och placering
Annonser
Right Block
Online just nu!
gäster: 893
dolda: 0
användare: 15
Användare online
:
rocas
nmn
sigge01
Johnlennonx
Josth
svenske kocken
Larsmaja
LARS6HOC
tyke
Rickard
macman
perra83
Classe57
danne824
Börje__
Cookies hjälper oss att ge dig en bättre upplevelse av vår webbsida. Genom att använda vår webbplats godkänner du även användningen av cookies.
OK
Mer info