Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Gör jag rätt med val av pump och aktiv kyla vid renovering?  (läst 1554 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Oskarrrr

 • Gäst
Oskarrrr
Gör jag rätt med val av pump och aktiv kyla vid renovering?
« skrivet: 12 augusti 2019, 19:59:56 »
Hej Forumet!
Jag har några tankar kring hur vi på bästa sätt ska lösa vår uppvärmning (och kyla) och vill gärna ha era synpunkter på om det är något jag missat eller missförstått. Vi håller just på att totalrenovera så golvbjälklag på övervåningen och väggar är öppna för att kunna dra vad vi vill på ett relativt smidigt sätt.
Bakgrund:
•   Hus med timmerstomme och tilläggsisolering.
•   Nedervåning betongplatta med golvvärme 100kvm, övervåning golvvärme i spånplatta 100kvm. =200kvm totalt
•   Nya fönster
•   Ingen har bott i huset på många år så ingen relevant information om energiförbrukning finns.
•   Borrhål på 190m, gick inte borra djupare pga för mycket vatten.
•   Vi kommer att själva sätta in FTX, inte för energibesparing utan komfort. Självdrag duger inte.

Efter att ha pratat med säljare av bergvärmepumpar är jag nu inne på en Daikin Altherma 3 GEO, 10kW. Annars har jag tittat på en Nibe S1255 som kommer i höst. Jag baserar det på följande:
-   Effekten (10kw) ser ut att matcha ganska bra med vad jag borde kunna ta ut ur borrhålet. Jag tycker inverterpumpar ska matcha hålet hellre än huset.
-   Priset
-   Aktiv kyla, billigare installation och slippa spriten i huset. Jag resonerar lite mer längre ner.
-   I övrigt ser båda ut att vara bra pumpar.

Aktiv eller passiv kyla – Varför jag tror aktiv kyla passar mig bättre:
Om vi väljer passiv kyla, som Nibe klarar, låter vi vätskan från borrhålet cirkulera in i huset med en egen slinga. Isolerade kopparrör i och med att det blir lite mindre brandrisk. Det krävs ett kit från Nibe för ca 10 000kr. Den slingan går till fläktkonvektorer som då bara går köra kyla i, då värmen är en annan vätska.

Väljer vi aktiv kyla, som vi kan göra med Daikin, har vi bara en separat värmeslinga (med vatten) som då går till fläktkonvektorerna. Rören behöver också vara isolerade, men det behövs inga kopparrör för det är bara vatten. Det behövs en magnetventil till den slingan som sen kopplas in i Daikinpumpen (förberett) Eftersom det blir en slinga i värmesystemet kan man köra både värme och kyla i fläktkonvektorerna. Man vill inte köra kyla i golvvärmeslingan så den stängs av när man kör kyla, så är det styrt i pumpen.

Vi har inte jättemånga varma dagar i norrland per år, men det är skönt att kunna sova gott och därför skulle jag vilja förbereda för kyla även om vi inte installerar fläktkonvektorer direkt. Det är inte någon stor kostnad eller stort arbete att förbereda för det om vi vill dra en slinga till sovrummen mm  vilket känns som en frestande idé.

Frågor:
1.   Passar Daikinpumpen bra till lågtemp (bara golvvvärme hos oss))? Jag har läst någonstans att vissa pumpar inte blir så effektiva på varmvatten då, men jag förstår inte vad det beror på.
2.   Kan jag köra värme i fläktkonvektorerna samtidigt som jag kör värme i golvvärmen? Jag tänker att det kan vara bra att kunna komplettera ett långsamt uppvärmningssätt(golv) med ett snabbt (fläktkonvektorer). Tänker jag rätt då?
3.   Är jag inne på rätt spår med aktiv/passiv kyla?
4.   Låter det som ett vettigt val av pump?

Tacksam för all feeback!

Utloggad Daikin_

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Antal inlägg: 2611
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Gör jag rätt med val av pump och aktiv kyla vid renovering?
« Svar #1 skrivet: 15 augusti 2019, 00:22:29 »
Du har inte fått något svar så jag hoppar in.

Det är ja på alla dina fyra frågor.
Maskinen är effektiv och kommer att sänka din uppvärmningskostnad ordentligt. Komfortkyla i hela huset är inte fel det heller.

Med vänlig hälsning
Daikin 

Utloggad Rickard

 • Rickard
 • Administratör
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Piteå
 • Antal inlägg: 32246
 • Kön: Man
 • Ägare av forumet
SV: Gör jag rätt med val av pump och aktiv kyla vid renovering?
« Svar #2 skrivet: 15 augusti 2019, 08:12:14 »
Skulle vara bra med en förklaring på hur det där kopplas in, så att jag och andra förstår.
Drar man helt separat framledning för kyla till de fläktkonventorer som skall kyla, eller kopplas alla fläktkonvektorer "först" på stammen så man kan stänga av resten av systemet med växelventilen?
Schema på hur inkopplingen skall gå till?

Svar på dina frågor:
1. Daikins nya värmepump har väldigt låg lägsta uteffekt och är därför bra sett till att värmepumpen under en mindre del av året behöver gå on/off, du får en jämn tillförsel av värme vilket borde ge jämnvarma golv.
2. Fläktkonvektorerna är anpassade att ge skapligt med värme även med låg framledningstemp, sen är väl frågan om de behövs om du monterar och dimensionerar golvvärme även i de rum där du monterar fläktkonvektorerna, men rent generellt så kommer de ju att vara "online" hela tiden oavsett om det är kallt eller varmt vatten som cirkulerar i dina fläktkonvektorer.
3. Passiv kyla har ett par nackdelar: 1. Om du planerar för jordvärme så blir ju brinetempen rätt hög i slutet av sommaren, och då fungerar passiv kyla inte så bra. 2. Även med bergvärme så ger passiv kyla sämre kyleffekt än aktiv kyla, då den aktiva kylan (rimligen) kan relgeras så temperaturen ligger närmare 0 grader än den gör på brine, speciellt i slutet av sommaren kan detta vara en fördel för den aktiva  kylan. Man kan alltså tänka sig att man kan sätta in snäppet mindre/billigare fläktkonvektorer om man väljer aktiv kyla.
4. Båda värmepumparna är ju i grunden beprövade, Nibe har haft en del problem med invertrarna, i vart fall på de tidigare årsmodellerna, och på Daikin har det väl varit en del skriverier om flödesvakten, men vad som varit historiskt är svårt att anföra som aktuella fakta, som vanligt vet vi först om 15 år vilken av värmepumparna som är ett bättre val. Som jag ser det lär båda dina alternativ finnas på marknaden under lång tid, vilket i mina ögon kanske är det absolut viktigaste.
Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?