Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Alternativ till CE65?  (läst 658 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad dala68

  • Nybörjare
  • *
  • Antal inlägg: 4
  • Värmepump eller värmepumpar?
Alternativ till CE65?
« skrivet: 22 april 2019, 20:22:25 »
Första inlägget här på forumet efter att ha läst en del genom åren. Byggde fristående villa i Göteborgsområdet, 2 plan, 193m2 boa under 2007-2008 och valde då en Comfortzone CE65 efter bland annat många rekommendationer här, tack!. Kåken har vattenburen golvvärme i båda plan samt ett garage+förråd på ytterligare ca 25 m2. Välisolerade väggar, 10cm mer än norm 2008. Drar ca 16k kWh/år inkl hushållsel. 4 pers och mycket elektronik.

Nu 11 år senare har CE65'an börjat larma för köldmediebrist och går enbart på elpatron (tur vintern är över). Tog hit en tekniker från Värmekällan i Göteborg som snabbt konstaterade att kompressorn hade havererat. Han kopplade in instrument på ett av rören i nedre delen av pumpen och mätte någon temp samt hävdade att kompressorn lät lite. Tog 20 min. Själv kände jag att den slutsatsen kom väl snabbt, osäker på om han hade stenkoll.

Nåväl, om kompressorn gett sig är det kanske lika bra att byta hela pumpen. Kompressorbyte (hela toppenheten) skulle enl samma firma gå på ca 50 kkr. Och med ny pump kommer nya garantier och försäkring börjar räkna på år noll igen.

Detta genererar några frågor hos mig.

* Bör second opinion tas in på kompressorna status? Händer det att diagnos kompressorhaveri ställs för snabbt för att få sälja nytt alternativt göra ett stort bytesjobb?

* Rekommendationer på seriösa och kompetenta firmor för felsökning och offert på nytt i Göteborg/Kungsbacka?

* Vilka lämpliga och prisvärda pumpar rekommenderas som alternativ till CE65. Har läst runt och det verkar som att vissa (NIBE 730/750) låter mycket vilket jag inte uppskattar. Tycker CE65 väsnas en del, vill inte ha något som låter mer. Vill självklart heller inte lägga fler slantar än nödvändigt på ett pumpbyte efter 11 år.

* Är det ett bra alternativ att gå ned lite i storlek/effekt/pris på FVP pump och komplettera med en luftluft, typ Mitsubishe FH35? Är lockad av komforten att kunna kyla lite på ovanvåningen (sovrumsdel) på sommaren och att få bättre cirkulation på värmen där. Golvvärmen är inte supereffektiv på vintern (trägolv) och har en perfekt plats för innerdel ovanför trappan på 1 vån. Är även beredd att betala för den komforten om det går att "hämta hem" lite på priset på frånluftsvärmepumpen.


Utloggad krambriw

  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Antal inlägg: 1040
  • Kön: Man
SV: Alternativ till CE65?
« Svar #1 skrivet: 23 april 2019, 12:34:58 »
Otur om den pajat...där rök ett antal års besparingar. Det nämns inte ofta när det pratas om besparingar, dom höga rep kostnaderna som kan komma som obehagliga överraskningar. Och med 10 års garanti, det hjälper ju inte nu

Oavsett, har en granne med en CE50, minst tio år gammal, som har en LLVP på övervåningen av samma skäl, dvs kunna få ac på sommaren, det fungerar tydligen ljuvligt bra. Sedan är väl just kombon FLVP och LLVP bra ihop även på vintern enligt andra som har sådan lösning.

Nu är ju ditt hus + garage större så därför blev det väl en CE65 som rekommenderades. Huruvida en LLVP ihop men en mindre modell typ EX50 räcker till på vintern måste du nog räkna på. Fördelen du har då är att LLVP producerar varmluft som EX50 kan återvinna ifrån. Nackdelen är det ljud LLVP's innerdel avger, så placera den där det inte stör. Sätt den inte heller i närheten av en sittgrupp eftersom det blåser lite från den, klart störande annars
CE50 installerad och driftsatt augusti 2010. Tidigare 24-25000 kWh per år inklusive allt. 170 m2, 2-plan, välisolerat JW-hus från 1989

Total årsförbrukning 2019: 11990 kWh varav hushållsel ca 7500kWh

Ungefär 26 kWh/m2/år för VV, värme och ventilation (Klimatzon III)

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme