Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hjälp nybörjare! Typ? Riktpris?  (läst 504 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Anhyan

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
Hjälp nybörjare! Typ? Riktpris?
« skrivet: 26 februari 2019, 11:18:46 »
Hej,

Jag är nybörjare på värmepumpar och behöver lite hjälp från mer erfarna värmepumpsägare!

Husfakta:
Souterräng-radhus byggt 1961 i tre plan, 138+25(biyta) kvm
Tvåglasfönster, treglas på vindsplan. Nytt tak 2015. Stenhus souterrängplan+ entréplan, trä vindsvåning.

Nuvarande värmesystem: elpanna (IVT från 2010) till vattenburet ettrörssystem. Kamininsats som eldas 1-2 ggr/vecka
Årsförbrukning: Den här delen är lite överraskande för mig. Jag hade uppskattat 22 000 kWh/år och trodde det var lite lågt. Baserat på tidigare ägares förbrukning (par i åttioårsåldern, de eldade i kaminen dagligen vintertid), men nu när vintern (i Stockholm) börjar lida mot sitt slut uppskattar min elnätsägare min årsförbrukning till ca 14 000 kWh(!).

Innetemp: Ca 19-19,5 grad

Jag tänkte först luft-vatten men är nu tveksam till om den investeringen är ekonomiskt rimlig med tanke på hur lite el jag drar. Sedan förstår jag det som att lågtemp inte passar jättebra i ett ettrörssystem.

Så nu lutar jag åt luft-luft. Men det skulle krävan tre innedelar (tre plan), eller? Dessutom blir det mycket dragning från utedel till alla innedelar... Fördelen är möjligheten till AC sommartid, då innetempen i sovrummen på vindsplanet låg på runt 35 grader i somras...

Jag kommer lägga upp en ritning på planlösningen så snart jag kan, men bifogar en basal skiss nu.

Jag hade en äkta säljare (Daikin i detta fall) på plats för 1,5 vecka sedan ungefär. Har inte fått offerten än. Problemet är att han var en sådan säljare att jag inte vet om han höll med om att luft-luft var en god idé för att det var det, eller för att jag föreslog det och han bara vill sälja...

Så vad tror ni?
1. Vilken lösning borde vara bäst och mest ekonomiskt rimlig med mina förutsättningar?
2. Vilken pump ska jag kolla extra på? Kräver en lösning med en utedel, kopplad till flera innedelar om jag väljer luft-luft.
3. någon som har en känsla för "mellan tummen-och-pekfingret" på vad en sådan installation skulle kunna tänkas kosta i Stockholmsområdet?
4. någon som kan rekommendera bra installatörer/firmor?

Hälsningar
Anhyan

Inloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 5477
 • Kön: Man
SV: Hjälp nybörjare! Typ? Riktpris?
« Svar #1 skrivet: 26 februari 2019, 13:06:45 »
Ett radhus drar betydligt mindre energi än ett lika stort fristående hus. Känns som du uppskattat energiförbrukningen för det sistnämnda(?) Sedan har ni en ganska låg inomhustemperatur och denna vinter har varit mild i bl.a. Stockholmstrakten. En "normal" vinter hade dragit märkbart mer energi.

Ettrörssystem kan vara dels högtemp och dels lågtemp. Det beror bara på dimensioneringen av systemet. Antal radiatorer och storlek/tjocklek är avgörande. Om ni bott i huset nu under vintern borde ni fått en indikation på vilken framledningstemperatur som det behövs när det börjar bli kallare ute? Tycker egentligen ni ska bo in er i huset under lite längre tid för att få bättre underlag för energiförbrukningen och vad ni prioriterar. Vill ni göra ett snabbt beslut så tycker jag luftluftvärmepump är bästa valet just för att också kunna få kylning under sommaren. Energibesparingen blir delvis begränsad eftersom planlösningen är ganska sluten med många innerdörrar. Även om innerdörrarna står öppna kan den varma luften ha viss svårighet att passera dörrposten så man får räkna med att tappa 1-2 grader i innetemperaturen. 
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Utloggad Anhyan

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
SV: Hjälp nybörjare! Typ? Riktpris?
« Svar #2 skrivet: 26 februari 2019, 13:44:52 »
Tack för svar. De som bodde innan hade alltså en energiförbrukning på 22 000 kWh, men jag vet inte hur varmt de hade inne.

Systemet är byggt för högtemp från början, en oljeeldad panna, som är borttagen för länge sedan nu. Grejen är även att pga av kuporna är elementen högst upp minst, trots att de ligger i slutet av slingan.

Under januari drog jag ca 2500 kWh, då var det ändå kallt (för att vara Stockholm) under längre perioder. Dock inte -15-20 som det kan bli. i somras låg dock förbrukningen på 400-500 kWh per månad. Så värme var ca 2000 kWh för januari uppskattningsvis.

Det är sant att planlösningen inte gynnar luft-luft.

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 13164
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
SV: Hjälp nybörjare! Typ? Riktpris?
« Svar #3 skrivet: 26 februari 2019, 14:28:51 »
Om du kollar vilken värmekurva elpannan är inställd på så ser man hur varmt vatten det minst behövs när det är som kallast ute.
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100 / boa 160 kvadrat, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Förbrukning ca 35MWh + en mindre mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, bya 300 / boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Förbrukning ca 5MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket samt tvättmaskin.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?