Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Ett eller två borrhål mm.  (läst 654 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Kayano

 • Gäst
Kayano
Ett eller två borrhål mm.
« skrivet: 02 februari 2019, 09:40:02 »
Har idag fått igång min nya bergvärmepump. Den gamla från 2001 byttes ut och i samband med detta borrades ett till hål på på 130 meter. Det gamla är det okänt djup på men grannarna som borrade samtidigt har mellan 90 och 140 meter så troligtvis har jag mellan 220 och 270 meter. Vad som är bättre vet jag inte men en del säger att två hål är bättre då det varmaste hålet bidrar med mest värme och det kalla då får vila. Andra säger att ett hål är bättre.
Sen en fråga till. Jag har en IVT greenline 9 kW pump installerad nu. Symbolen för tillskott lyser hela tiden men visar denna symbol att tillsatsen är tillgänglig vid behov eller att den verkligen är i drift? Det står också ett precentvärde på just nu 75 procent i info fältet vid Tillskott. Vad innebär detta? IVT:s manual är totalt värdelös.

Köldbärare in visar -0,1 grader och köldbärare ut -2,2 grader. Är detta bra?

Inloggad Josth

 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Stockholm
 • Antal inlägg: 5068
 • Kön: Man
SV: Ett eller två borrhål mm.
« Svar #1 skrivet: 02 februari 2019, 10:04:16 »
Oftast säger man att 3 graders diff på köldbäraren in-ut är det optimala. Du skulle alltså kunna sänka farten på köldbärarpumpen något. Har man flera borrhål behövs instrypningsventiler så man kan justera flödet och KB-temperaturen blir lika från de olika borrhålen. Antal borrhål beror bl.a. på energibehovet man har i huset, värmepumpens effekt, berget och var i landet huset står.
1½-planshus byggt i slutet av 90-talet. 169 kvm + fristående garage 35 kvm. Kryp-/balkgrund numera tätad och avfuktare DS15 inkopplad. Vattenburet ettrörssystem med radiatorer i fyra slingor. Nibe 310P tillverkad 1997. Service: Kompressorbyte 3 ggr samt byte förångare, expansionsventil, torkmedel, pressostat, elkondensatorer, cirkulationspump, säkerhetsventil och ny kraftigare fläkt.

Utloggad Roland

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 8643
SV: Ett eller två borrhål mm.
« Svar #2 skrivet: 02 februari 2019, 10:53:48 »
Om det är samma princip för tillskottet som för min pump från 2002 (REGO600) fungerar det så här. När pumpen startar börjar tillskottstimern räkna ner till noll. Om pumpen hinner värma vattnet till över börvärdet innan timern har hunnit till noll händer inget. Pumpen klarar ju av att värma huset utan att elpatronen behövs.

Om timern hinner ner till noll innan börvärdet har uppnåtts börjar en annan timer räkna. Den räknar från 0 till 100%. Är tillskottseffekten inställd på 6 kW går 3 kW in när 50% har nåtts. Då tänds tillskottsindikeringen. Sen räknar timern vidare och kopplar in ytterligare 3 kW om så behövs, dvs timern hinner till 100% innan börvärdet uppnås. Är tillskottseffekten begränsad till 3 kW behöver timern räkna till 100% innan elpatronen kopplas in. 

Det gäller alltså att ställa in värdena på tiderna så att tillskottet inte går in för tidigt. Är det mycket vatten i systemet kan man behöva öka på de fabriksinställda tiderna. Nu kan reglersystemet ha ändrat något i nyare versioner men jag tycker det är konstigt att tillskottslampan lyser hela tiden.

Lyssna inte på vad folk säger om borrhålen. Det cirkulerar så mycket vanföreställningar. För det första, vad menas med "bättre". Det blir billigare med ett borrhål än två för samma antal meter aktivt borrhål. Berget blir varmare på större djup.

En kraftig pump behöver ett djupt borrhål. Köldbärarflödet ökar också om inte temperaturdifferensen in/ut ska bli för stor. Har man en så pass kraftig pump att den behöver ett borrhål på 200-250 meter börjar det bli vettigt att borra två hål. Cirkulationspumpen kan annars behöva så stor effekt för att få en vettig temperaturdifferens. Är det 15 meter ner till berget blir det dyrt med foderrör. Då kan det vara "bättre" med ett hål än två. 

-0,1/-2,2 tycker jag är ok men man ska ha klart för sig att givarna inte är så exakta trots att temperaturen visas med tiondels grader. Det kan vara någon grad felvisning.

Vad som är optimal differens beror mycket på köldbärarpumpen. Är det en ny elsnål pump blir det troligen bäst med högsta fart, sen får temperaturdifferensen bli vad den blir. För min gamla köldbärarpump var det så att det blev bäst COP på lägsta fart men värmepumpen gav högst effekt med köldbärarpumpen på högsta fart. Den drog 135 W på högsta fart, den nya köldbärarpumpen drar 45 W.
5 kW IVT C5 med 118 m aktivt hål (Cirka 0 grader på KBin på senvintern) i Danderyd som värmer 118 dåligt isolerade m2 i ett plan. Genomsnitt/år maj 2002 till maj 2013: 4095 driftimmar/år, 790 kWh/år tillsatsel. Pumpen klarar ca -3 utan tillsatsel.

Kayano

 • Gäst
Kayano
SV: Ett eller två borrhål mm.
« Svar #3 skrivet: 03 februari 2019, 08:26:21 »
Tackar för bra svar. Har nu kört den nya pumpen i två dygn och har sett köldbärare in sjunka från -0,1 till nu på morgonen -1,1. Ut ligger den nu på -3,1.
Utetemperaturen har pendlat mellan -17 till -30.

Tilläggas kan att det gamla hålet legat oanvänt sedan början på december då den gamla pumpen gick sönder. Slangarna från det nya hålet ligger idag på snön då tjälen gjorde så att de inte går att gräva ner förrän till våren. Sträckan som slangen ligger ovan mark är ca 10 meter och detta kan ju påverka temperaturen för köldbärare in.

Under dessa två dygn har pumpen producerat 263 kWh och tillskottet dragit 48 kWh.

Installatören kommer till veckan och finjusterar anläggningen så det blir intressant att se vad som händer med värdena. Behöver också en genomgång av pumpen då manualen inte är så bra.

Utloggad Rdx

 • Guldmedlem
 • Dignitär inom värmepump
 • ******
 • Antal inlägg: 3136
SV: Ett eller två borrhål mm.
« Svar #4 skrivet: 03 februari 2019, 08:34:42 »
Inte ens under snön?
Nibe 1210-7 (installerad 2007), 78+98m aktiva hål, 210 l VV-beredare som volymtank, ASW5000 takkassett för frikyla och värme via platt-vvx.  Södra Bohuslän.

Kayano

 • Gäst
Kayano
SV: Ett eller två borrhål mm.
« Svar #5 skrivet: 03 februari 2019, 10:03:55 »
Grävde precis ner dom. Lär väl inte göra någon skillnad förrän vid nästa snöfall.

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

* Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser
Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?