0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Hej! - Vilken var tidigare förbrukning av pellets/ved/el i huset?- Vilken är framledningstemperaturen som behövs från pannan när det är som kallast på året? - Närmaste ort som kan finnas i tabellen för DUT-temperaturer?NIBE räknar oftast med genomsnittlig inkommande brine på -0,5 grader. Sedan brukar man räkna med en utgående brine på tre grader lägre om allt stämmer, dvs -3,5 grader.
Ok, då blir det i genomsnitt ett energibehov på 36 MWh/år. Väldigt lågt för ett så pass stort hus som 315 kvm och drygt 150 år gammalt! Kan det verkligen stämma eller har det tidigare varit så att en stor del av huset bara stått med låg underhållsvärme? I DUT-tabellen från SMHI hittade jag Kumla som verkar nära och bra. DUT på -18 grader. Bifogar tabellen. Vet tyvärr inte bergart i västra Närke men brukar anta granit. NIBE's gamla dimensioneringsprogram säger att det räcker med ca 170 m aktivt borrdjup och egentligen en mindre värmepump. Men det blir säkert annorlunda om man räknar på att hela huset ska värmas till 21 grader.
Om man antar 36 MWh/år och att det fördelas på värme 31 MWh och varmvatten 5 MWh betyder det att huset ska behöva 14 kW vid DUT. Det blir 44 W/m2.
Fjugesta, ett ortsnamn jag förknippar med ond bråd död. Men det var längesedan det hände. Till saken: Är borrhålen kopplade i serie eller parallellt? Det verkar vara väl stor temperaturdifferens på köldbäraren för att vara parallellkoppling. Vad är det för typ av berggrund? Det finns väl delar av Närke där det är sedimentära bergarter med sämre värmeledningsförmåga men sådant brukar beräkningsprogrammen ta hänsyn till. Gick pumpen för full effekt när köldbärartemperaturerna var -1/-5,5 är det rimliga värden men frågan är om den gjorde det. Det vore intressant med uppgift om beräknat energibehov. Det går att ställa om vid vilken köldbärartemperatur pumpen ska stanna. Samma problemet som i det här fallet har dykt upp tidigare på forumet.