Hej
Jag äger sedan i somras ett hus från 1980 med vattenburet värmesystem. Det finns idag tre uppvärmningssätt:
- Vedeldning i orginal kombipanna (Parca Norah 3000)
- Elpatron
- Luft-vatten-värmepump InVest LVE-09
I systemet finns också två Borö acc-tankar á 500 liter.
Shunten sitter på orginalpannan och styrs med ett TA 213-system (som nu fungerar tack vare kondensatorbyte efter tips på detta forum, stort tack!)
Allt fungerar idag men tanken är att modernisera när vi vet vad vi vill ha. Det är också tydligt att InVest-pumpen har det tufft när det börjar närma sig -10 grader och däromkring. Huset ligger i Sundsvall, så -10 och kallare är inte helt ovanligt.
I vinter har jag börjat mäta:
- Framlednings- och returtemperaturer vid olika utomhustemperaturer
- Elförbrukningen via Greenly för att få en uppfattning om vad huset kräver för effekt när man använder elpatron vid kall väderlek. Detta som underlag för framtida dimensionering av ny luft-vatten-pump.
Har kikat lite på bland annat Nibe 2120 som verkar bra, men eftersom det kan bli relativt kallt är jag egentligen lite tveksam till package-modellerna. Skulle man kunna köra cirkulationspumpen på UPS för att förhindra sönderfrusna rör vid strömavbrott?
Är det något annat jag bör hålla koll på/kontrollera?
Är det spontant lämpligt att återanvända något i befintligt system, t.ex. en av acc-tankarna som arbetank för framtida LV-pump, eller bör man byta ut allt?
Andra goda råd/saker att tänka på?