Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Nybörjare på IVT optima 700 pump  (läst 125 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Denism

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
Nybörjare på IVT optima 700 pump
« skrivet: 05 december 2018, 20:55:35 »
Hej.

Som nybliven husägare är jag allt annat än bekant med värmepumpar. Jag har dock en hög ambition att lära mig och hoppas att det finns några snälla själar här som kan ta sig tiden och svara på mina frågor. Jag varnar er i förväg redan att mina frågor kanske är skrattretande.

På fredag kommer en ventilationstekniker till oss för att försöka förklara för mig hur mitt värmesystem är uppbyggt. Det kommer iaf varm luft ut ur golvelementen ( eller vad man kallar det för). Jag har ingen aning hur detta går till ? Om jag har förstått det rätt så skapar IVT pumpar vattenburen värme och ingen varmluft ? Ja ni hör, jag är allt annat än kunnig.

Hur som helst så har vi haft det väldigt kallt när minusgraderna hälsade på oss. Vi hade temperaturer mellan 18- 19 grader i huset vilket är allt annat är kul, framför allt när man har en liten bebis att ta hand om. Jag höjde det mesta som går att höja och vi vred även en manuell knapp som egentligen skall regleras automatiskt om jag förstått det rätt, men vi vred den manuelt till det maximala för att få ut mest värme.


Vi bad en "tekniker" besöka oss. Han gjorde i princip ingeting och dumförklarad oss. Vi fick betala 1 600 kr. Min fru var ensam hemma och jag fick aldrig till mig hur man skall ställa in värmekurvan för att det skall bli varmt.

Nu är jag lite orolig att jag har allt för "höga inställningar" eftersom det nu är ganska varmt i huset ( över 23) och undrar om ni kan svara på mina följande frågor.

Hur bör en normalkurva se ut ?
Vad står V respektive H för ?
När jag skall ändra värmekurvan så kan jag alltid ställ in V separat samt H. Utöver det kan jag alltid ställa in framledningstemperatur vid vissa grader. För mig är detta lite förvirrande då jag inte vet hur de 3 funktionerna påverkar varandra ?
Finns det några beräkningar att tillgå som visar på vad respektive framledningstemperatur ger för rumstemperatur ?

Tack så hemskt mycket i förväg för erat eventuella engagemang  tOOmten "love"

Utloggad Pumpens

 • Lär mig om värmepumpar
 • **
 • Antal inlägg: 11
 • Kön: Man
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nybörjare på IVT optima 700 pump
« Svar #1 skrivet: 05 december 2018, 22:25:36 »
Hej!

Råkar ha en IVT 700 jag också,

Den inställningen jag har är följande utan att ha knäckt kurvan något, nu har jag gamla tjocka femtiotals element och behöver då ha en högre temperatur på radiator vattnet för att få ut värme ifrån dem. Du verkar ha någon typ utav luft konvektor element av något slag, antar att ni har radiatorer i andra rum? Om ni har luft konvektor i alla rum så tror jag inte du behöver ha lika högt som jag har, men det beror lite på hur stort hus och vart ni bor, själv bor jag i Stockholms området.

V = 26
H = 58

Enligt manualen står det så här:

V=22, H=30 golvvärme betong platta
V=22, H=35 golvvärme med träbjälklag
V=20, H=55 grund inställning radiatorer
V=20, H=65 Onormalt hög inställning

Du ändrar V värdet för att få lagom temperatur när det är plus grader ute och H värdet ändrar du när det är minus grader ute, det är lite trixande innan man får till då ute temperaturen går upp och ner hela tiden och det tar ca ett dygn innan man vet hur senaste inställningen slår.

Tips är att googla efter "Användarehandledning IVT Optima 700" och skriva ut denna då det står mycket hur pumpen ska skötas.


Hus,
Källare 94 kvm
Entré plan 84 kvm
Inred vind snedtak ca 50 kvm

2005 - IVT 700
2015 - Inflyttning
2016 - Vatten mantlad kamin Aquario A18 KW verkningsgrad 87%
2016 - Ackumulatortank 500 liter med V & S slinga
2017 - TD 350 SILENT flyttar luft från Entré plan (vardagsrummet) till källare, via filterbox
2018 - Daikin Caldo XR 40
2018 - Tre glas fönster U värde 0,9
20** - Kanske Daikin bergvärme med R32

Utloggad purjo__

 • Jag har i princip doktorerat på Bosch/IVT Rego800 och CanBus.
 • Moderator
 • Dignitär inom värmepump
 • *****
 • Stad/land: Gävleborg
 • Antal inlägg: 12205
 • Kön: Man
 • Utbildad elektroingenjör. Arbetar inom IT
  • Min värmepumps-blog
SV: Nybörjare på IVT optima 700 pump
« Svar #2 skrivet: 06 december 2018, 08:39:44 »
Det finns ingen 'normal' värmekurva, utan den måste anpassas efter ditt hus. Det som står i manualen är bara hufsade utgångsvärden för olika standardsystem.
Rent tekniskt funkar det så att ju kallare det är ute desto varmare vill man att värmesystemet ska vara. V-värdet talar om hur varmt vatten som ska skickas ut, framledningstemperaturen, när det är 20 grader ute (brukar normalt sett vara ca 20 grader) och H-värdet talar om hur varmt vatten som ska skickas ut när det är -35 ute. På grund av att systemet inte uppför sig helt linjärt så kan man behöva 'knäcka kurvan', dvs öka (eller minska) framledningstemperaturen runt vissa utetemperaturer.

Men, för att kunna svara mer specifikt på hur ditt system bör vara inställt så behövs det mer information. Värmer du luft med hjälp av ett vattenbatteri någonstans? Vad är det för prylar i så fall?
Bor i pastorsvillan tillhörande ett gammalt missionshus
Villan: Timmerhus byggt 1878. 1.5  plan, bya 100kvm, 2-glasfönster, självdragsventilation. Vattenburen värme med elpanna + braskamin. Tidigare förbrukning 22MWh + okänd mängd ved.
Kyrkan: Timmerstomme, boa 490 kvadrat, 78 kvadrat 1-glasfönster med innerbågar... Byggt 1876. Direktverkande el på 45kW. Tidigare förbrukning ca 2MWh för att hålla frostfritt på toaletten och köket.
Gävleborg.


Ju mer man vet desto mindre förstår man.

Utloggad Denism

 • Nybörjare
 • *
 • Antal inlägg: 2
 • Värmepump eller värmepumpar?
SV: Nybörjare på IVT optima 700 pump
« Svar #3 skrivet: 11 december 2018, 20:26:38 »
Hej och tack för svaret.

Ja , jag hade en ventilationstekniker på besök som upplyste mig om att ( om jag förstått det rätt) IVT pumpen skickar varmvatten till ett värmebatteri som i sin tur då skickar varmluft genom rören (under huset) till golvkonventorn som ni ser på bilderna ( Om detta nu heter så)

Vi blev rekommenderade att köpa en ny konserter, som är mer kostnadseffektiv än vattenbatteri. Vad anser du om det ? Vad får man med det ?

Vi har nu en bra temperatur i huset men H är på nästan max , det vill säga 78,5 och jag undrar om det verkligen behöver vara så ?

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi ppnar din e-postklient
 


Annonser

Lär dig allt om värmepumpar!
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Värmepumpar i Stockholm
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Click Here!
Click Here!
Annonsera här
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?

Use CS Theme