0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Ja de vill ja påstå att du sparar en del på sänka till +16C under dagtid när du inte är hemma, dock kanske inte så mkt som man kanske tror. Anledningen till att du kan spara en del energi inkl pumpen är att du vid +16C bibehåller grundvärmen i huset inkl husets ytor som golv, väggar, tak mm och behöver då inte belasta pumpen så hårt för att få upp innetempen igen till ca +20-21CVad gäller +10C-funktionen så är den närmast avsedd för kontinuerlig drift i t.ex garage eller sommarstugor mm som kanske inte används under vinterhalvåret eller alt endast vid fåtal tillfällen. Sen är 10C-funktionens drift inte alltid problemfri heller eftersom det vid vissa vädertyper kan uppstå div problem med avfrostningarna på pumparna pga den låga värmen inomhus då inte alltid räcker till för att få till fullgoda avfrostningar på pumparna.
Ja de klart att pumpen skall klara av sina funktioner utan att haverera, jag har heller aldrig sagt att den helt plötsligt skulle haverera om du använder dig av pumpens olika funktioner. Jag har bara sagt att om man väldigt ofta går emellan 10C-funktionen och vanlig uppvärmning dvs ca +20-21C så innebär det onödigt stora påfrestningar på pumpen eftersom den får gasa på för fullt under en längre stund vilket sannolikt förkortar livslängden på pumpen på lite längre sikt.Dessutom när pumpen får jobba för full maskin så frostar den på väldigt snabbt vilket innebär en massa onödiga avfrostningar som också tar en massa onödig energi för dig till skillnad från om pumpen går kanske på halvfart eller dellast som de heter vilket innebär att pumpen går mkt mer ekonomiskt inkl mkt färre avfrostningar. Sen som du säger här att om du vill sätta ned pumpen på +10C när du går från stugan och sedan eldar upp innetempen till ca +20C och därefter sätter pumpen på vanlig uppvärmning och börvärdet på +20C så är detta givetvis helt ok eftersom då undviker du de problem som ja tidigare nämnt.Något sätt att låta pumpen sakta höja innetempen finns inte med mindre än att du har en pump som har en steglös inställning på allt mellan +10-30C isf och att du då sakta och succesivt höjer börvärdet med 1 grad i taget isf, annars är de full gas som gäller om du ändrar mellan +10-16C, och full gas gäller då ända tills börvärdet på pumpen börjar att närma sig.
om pumpen får hålla en temperatur konstant så går den billigt men all förändring i temp är kostsamt.lite som att köra bil, gasa å bromsa tar mer drivmedel än att köra med konstant hastighet.tumregel. beror nog mycket på isolering och önskan av komfort.är man borta månader så stäng all värme och tappa systemen eller kör 10C funktionen.är man borta i veckor sänk någon grad eller använd 16C är man borta i veckan eller två så rör inget eller sänk någon grad.hus brukar heller inte må bra av för stora temperatursvängningar.
WiFi är ju precis som du säger en sellingpoint likväl till diskmaskiner och tvättmaskiner kylskåp mm.Det går bara ut på att få dig som kund att tro att du får ett mervärde fast du inte behöver det, grundläggande marknadsföring.Fast egentligen är det till för att "storebror" skall kartlägga dig av olika anledningar.Jag säger inte att det för vissa i olika fall har nytta av fjärrstyrning, tex om du varit borta från stugan ett halvår och vill värma på innan du kommer hem.Hur eller hur så kommer pumpen gå med mycket dålig verkningsgrad tills dess att temperaturen återställs. hur dålig beror på, men i värsta fall kan du lika gärna ha elradiatorer. dvs den besparingen du tror att du får med en värmepump uteblir med råge och du inser att du skulle behållit elementen.Det enda du har kvar är då ett dyrt wifi.
Ok. Ursäkta mina eventuellt dumma frågor men min följdfråga på detta blir att utomhustemperaturen skiftar ju i regel många grader under en dag och mellan dagar - torde inte dessa skillnader innebära lika mycket svängningar för pumpen som om jag ändrar temperaturen några grader ett par ggr i veckan? Nu är jag inte längre inne på 10c för jag förstår av era svar att det är extremt. Men säg tex att sänka från 20 till 16 under några dagars frånvaro tex - hur kan det kan vara slitsamt för en pump som väl får förväntas klara utefluktuationer på 10-15 grader upp och ned under ett dygn? Inser att utetempen inte är samma sak men den borde väl rimligtvis också kunna påverka belastningen ganska ordentligt? Ifrågasätter inte vad ni säger utan försöker förstå hur det funkar så att jag kan använda min pump optimalt.Inser vidare att det inte är bra för ett hus med stora temp-växlingar - det är ju bland annat därför jag skaffat pumpen. Men hur jag än använder den kommer det vara en förbättring mot tidigare så det argumentet biter inte så bra på mig, även om jag förstår det.En annan kanske långsökt synpunkt är att jag tycker det är märkligt att det inte är meningen att man ska höja och sänka graderna på en produkt som har en display med just temperaturen lysandes i stora siffror, möjligheten att styra via wifi som selling point samt + och - som de största knapparna på både fjärr och app... Är helt nybörjare på detta som nog märks och menar som sagt inte att ifrågasätta era kunskaper. Är bara mån om att förstå hur min första värmepump fungerar och hur jag har bäst nytta av den