Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?
 

Författare Ämne: Hur begära offert på värmepump?  (läst 3043 gånger)

0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.

Utloggad Rickard

  • Rickard
  • Administratör
  • Dignitär inom värmepump
  • *****
  • Stad/land: Piteå
  • Antal inlägg: 32129
  • Kön: Man
  • Ägare av forumet
Hur begära offert på värmepump?
« skrivet: 05 oktober 2018, 07:36:05 »
Värmepumpar är en djungel, det är svårt att veta vad som är bäst, mest prisvärt och hur man skall gå tillväga för att få in prisuppgifter och förslag på olika värmepumpstyper och modeller.
I forumet finns en uppsjö av information som rör olika typer, fabrikat och modeller av värmepumpar - kanske främst bra för dig som redan har fått offerter och som vill ta ställning till dessa, men här kan du även få hjälp att välja vilken typ av värmepump som passar bäst.

Nedan gör jag en kort guide över hur man väljer vilken typ av värmepump som passar bäst bland de huvudsakliga typer som finns, nämligen Luft/luft-värmepump, Luft/vatten-värmepump, frånluftsvärmepump eller mark/berg/sjövärmepump.

1. Luft/luft-värmepump
Främst för dig som har ett hus med direktverkande el, eller som har fjärrvärme med en relativt hög taxa samtidigt som du vill ha den kylfunktion som alla luftvärmepumpar idag erbjuder. Luftvärmepumpen är troligen den värmepump som snabbast sparar in sig och de har idag blivit så bra att de fortsätter värma med acceptabel verkningsgrad ned till ca -25°C i många fall, i de flesta fall värmer de billigare än alla andra värmeslag, som t.ex. Pellets, olja, el, eller fjärrvärme.

2. Luft/vatten-värmepump
Kräver vattenburet system.
Även dessa värmepumpar i sina senaste generationer fungerar nu i de flesta fall acceptabelt bra ned till ca -25°C, det gör att de till skillnad från tidigare är ett seriöst alternativ även i de norra landsdelarna. Denna typ av värmepump kräver vattenburet system, gärna ett system som inte kräver mer än +50 grader på frameldningen till radiatorerna vid DUT (årets kallaste dag). Fördelarna med luft/vatten-värmepumpen är dels att värmen kan distribueras i hela huset, OCH att man kan värma tappvarmvatten med den.

3. Mark/Berg/Sjö-värmepump
Det långsiktiga alternativet för dig med vattenburen värme och relativt stort energibehov. Denna typ av värmepump är mer eller mindre oberoende av utetemperaturen då den hämtar värmen från jordskorpan istället för uteluften, temperaturen på köldbäraren är rätt stabil oavsett årstid och effektuttag. Priset på denna typ av värmepump är högre än för alla andra alternativ, men besparingspotentialen och livslängden är också normalt längre än för de andra alternativen, viktigt är också att tänka på att kollektorn som förläggs i mark/berg eller sjö håller i många år, troligen i minst 50 år, så när det är dags att byta värmepump så blir reinvesteringen inte så stor. Det som talar för denna typ av värmepump är främst lång livslängd, bra distribution av värmen, den värmer även tappvarmvatten och anser jag, höjer husets värde mest av alla värmepumpstyper.

4. Frånluftsvärmepump
Ett vanligt alternativ i nybyggda hus, ett billigt och effektivt sätt att uppfylla boverkets krav på energibehov/m2 byggyta A-temp.
Idag finns modeller som ger upp till ca 5 kW uteffekt enbart från den energi som finns i frånluften, det räcker skapligt långt i ett välisolerat hus och är en enkel och prisvärd lösning speciellt för nybyggda hus eller i övrigt välisolerade hus. Nackdelarna (beroende på typ) kan vara kallras från tilluftsventiler och att de kräver eltillskott när det blir riktigt kallt ute.
Uppgraderar man från en äldre värmepump med 1.5 till 2 kW uteffekt så kan man vara tvungen att tilläggsisolera frånluftskanalen för att undvika fuktskador som beror på kondens.

Offertförfrågan
För att få ett antal olika offerter att ta ställning till så är de tjänster som finns på internet en lösning som ibland fungerar bra. Tanken med dessa tjänster är främst att para ihop presumtiva köpare med företag som kan och vill ta på sig fler uppdrag.
Ofta ser jag i forumet att de som på egen hand kontaktar installationsföretag upplever att de redan har fullt upp och inte är så intresserade av att komma med ett prismässigt bra erbjudande, i offerttjänsterna så agerar som regel bara de företag som kan och vill ta på sig fler uppdrag, vilket i sin tur talar för att de kan komma med prismässigt intressanta erbjudanden.
Värmepumpsforum samarbetar sedan en tid med en av dessa aktörer som fördelar ut era förfrågningar på ett antal aktörer i ert närområde, som i sin tur tar kontakt med er.
Nedan hittar du ett enkelt formulär som du fyller i på några få minuter, formuläret innehåller 2 sidor, postadressen (sidan 2) används för att kunna delge lokala företag just din förfrågan.
En förfrågan via denna tjänst genererar normalt upp till 3 offerter.

Webbshop för energisparare: www.energibutiken.se
Till forumets kostnadsfria Offerttjänst: https://www.energioffert.se
Min loggade anläggning: https://e-logger.se/pub?rmarklund
Mina andra forum: www.poolforum.se och: www.atvforum.se
Konverterat från direktverkande elradiatorer till vattenburet och värmepump 2003. Hus: Älvsbyhus -75, Ort PITEÅ, uppvärmd yta ca 170 m2. Värmepump Nibe 1255-12, 500 meter ytjord-kollektor i en slinga, 14 st Korado radiatorer,2-rörs vattenburet system. Utomhuspool 4 X 8 meter som värms med värmepump till ca 32 grader under maj-sept.
Yrke: Egen företagare, bakgrund: Systemtekniker med inriktning mot styr/regler. 3 års yrkesutbildning + diverse internutbildningar, 20 års yrkeserfarenhet.
Allt om mig: http://www.varmepumpsforum.com/vpforum/index.php?topic=5196.msg48236#msg48236

nibe, ctc, baxi, golvvärme, solenergi Mer n 20 rs erfarenhet av vrmepumpar
 


Annonser

Right Block

Vibrationsdämpare
Besök vår webshop, klicka här!
Energioffert.se
Energibutiken.se smarta varor på nätet, leverans till dörren
luftvärmepumpar, tillbehör, installationsmaterial, vi har allt!
Annonspriser

Online just nu!

Ad
CitCop - Värmepumpar med installation i hela Sverige
Svenska apotek med tillstånd
Annonsera i Värmepumpsforum, klicka här för att ställa e-postfråga och få mer info.
Kampanj från Polarpumpen!.
Varför betala dyrt för nåt enkelt?