Hej,
Jag vet inte riktigt var denna tråd passar så jag provar här (ber även om ursäkt för ett något långt inlägg)
Vi bor i ett område med 20 stycken 2-plans 144 kvm lågenergi-kedjehus som byggdes nyckelfärdigt år 2014/2015. Redan första vintern hade många av oss problem med värmesystemet med kallt i vissa rum och en frånluftvärmepump som larmar (typiskt 10 larmar/vecka). Särskilt mycket problem är det vintertid vid väderomslag, men några hus har även problem nu under sommaren.
Värmesystemet består av frånluftsvärmepump, solfångare, golvvärmepump och trådlösa termostater, i en del hus finns även braskamin. På nedervåningen är det vattenburen golvvärme och på övervåningen vattenradiatorer (utom i badrummet som har vattenburen golvvärme). Solfångaren har en egen ackumulatortank och används endast till att värma tappvattnet.
Under de tre år som gått sedan inflyttning har vi haft besök av flera olika konsulter från installations/serviceföretag för utredning och intrimning men utan att det egentligen har hjälpt. Det jag har förstått under resans gång är att huset har ett relativt lågt energibehov och därför blir vattenflödet för lågt för värmesystem som inte har någonstans att göra av sin producerade värme – så därför blir det olika larmar (högt gastryck, tryckratio, övervärme etc.) och frånluftsvärmepumpen stänger av. Larmen måste sedan manuellt kvitteras innan frånluftsvärmepumpen kan starta igen, så är man bortrest på vintern kan det bli riktigt kallt i huset
Det verkar även vara brister i hur solfångarsystemet och frånluftvärmepumpen samverkar eftersom en del av oss har larmar även nu under sommaren.
Efter att vi har gjort förnyade felanmälningar i mars 2018 har nu byggföretaget meddelat att de håller på att ta fram lösningar på problemen vi har och att de ska ha ett beslutsmöte nu under juni.
Tyvärr verkar det som att ett förslag till lösning är att ta bort termostaterna i badrum på nedervåning respektive övervåning och maximera vattenflödet i golvvärmesystemet till dessa rum, för att sedan kunna dumpa frånluftvärmepumpens överskottsvärme i badrummen…..en lösning som inte känns något vidare när man bor i ett lågenergihus.
Nu till mina frågor:
- Finns det någon av er som har erfarenhet av frånluftvärmepump tillsammans med solfångare eller som kan rekommendera en erfaren oberoende service/installationsexpert i Stockholmsområdet? Skicka PM till mig i så fall.
- Vad har vi för rättsliga möjligheter att få byggföretaget att ta fram en godtagbar lösning ?
- Kan vi kräva ekonomisk kompensation för de tre år som gått med dåligt fungerande värmesystem, t.ex. (för) höga värmekostnader, ökat slitage av luftvärmepump etc.
Mvh
Mikael