Hej,
jag bor med fam. i ett klassiskt svenskt trähus från '47 med källare och markplan 65/65 kvm och vi har nu kommit fram till att vi i sommar tänker byta värmesystemet.
Vi har vattenburen värme(radiatorer) installerad men en ineffektiv elpanna modell Thermia EPT13D med tillhörande VVB á 200L. Den är i mjukvaran begränsad till 9kW och vi har lite spetsvärme på ovanvåningen i form av en Panasonic luft/luftvärmepump, ca 10 år gammal.
Övriga förutsättningar för kåken är att vi inom snar framtid kommer bygga till, troligtvis ca 80-100 kvm och där installera vattenburen värme. Vi har efter dimensioneringen av den förra pannan gjordes bytt samtliga fönster till 3-glas, är på gång att tilläggsisolera fasad men tillfört mekanisk ventilation i form av PAX-fläktar i badrummen (bör ökas, jag vet). Takhöjden i pannrummet är typ 2 meter så vi kan inte ha något jättehögt och helst slipper man ju dela pannan i två..
Teknikintresse- och kunskap finns och jag är inte alls främmande för en nyinstallation som kanske är lite mer krävande än praxis men då ska det ju innebära en vinst och inte bara för att man kan, hittills har jag sneglat på följande två alternativ:
1)
Enklast möjliga, ut med gamla pannan och installera luftvattenvärmepump, har tittat lite på Nibe F2120 i kombination med någon VVM-modul, förslag tas gärna på modell eller om någon annan billigare lösning finns som gör jobbet lika bra. Skulle man rent tekniskt kunna spara något på att behålla exempelvis gamla VVB eller är det bara dumsnålt? Jag tycker Nibe verkar ligga lite i överkant gällande pris men samtidigt kan jag inte avgöra om det är värt det när det väl snurrar, erfarenhet tack!
2)
Detta är bara en fundering men vore det inte bra att (enl. ovan) öka på ventilationen i huset lite med en FLVP (måste hitta en som klarar min takhöjd..) samtidigt som kan kunde docka en luft-vattenvärmepump? Det kanske inte är tekniskt möjligt eller rent av onödigt krångligt?
Alltså, istället för att köpa en Nibe VVM för 30 000kr kanske man kunde köpa en FLVP för 60 000 och slippa installera ett ventilationsaggregat? Jag fattar ju att det inte är idealiskt i ett gammalt otätt hus men vill ändå utforska om någon känner till om det ens går att få ihop på ett vettigt sätt?
Nästa steg blir dimensionering av anläggningen där jag undrar lite hur man vid val av luft-vattenvärmepump ska dimensionera inne- och utedel? Nu har jag exempelvis en elpatron aktiv på 9kW medans utedelen i en annan anläggning kan vara kanske 12kW och ytterligare 9 kW i innerdelen, vad ska man tänka på här?
Om någon orkar svara lite blir jag tacksam!