Hur många start/stopp per dygn på värmepumpen?En värmepump med on/off-kompressor startar och stoppar med varierande intervall för att hålla temperaturen i huset så nära börvärde som möjligt.
En kraftig värmepump i ett vattenburet system med liten volym vatten i sig kommer med automatik att ha fler starter än en klen värmepump i ett system med stor vattenvolym.
Normalt är dock värmepumparna helt OK dimensionerade och värmesystemet innehåller ungefär den mängd vatten som behövs för att värmepumpen skall fungera bra.
Lite beroende på inställningarna i reglerdatorn, och huruvida man har termostater aktiva i sitt system kan dock antalet start/stopp på kompressorn variera enormt mycket, från några få start/stopp/dygn till uppemot 100 start/stopp/dygn.
I mina rekommendationer utgår jag från vad som BEHÖVS för att kunna hålla en stabil rumstemperatur trots att värmepumpen inte går hela tiden, och min bedömning är att absolut max som är att rekommendera är 30 starter/dygn. Har man fler starter än så bör man se över inställningarna i styrdatorn, justera in grundflödet i värmeystemet och fundera över om alla termostater verkligen behöver vara aktiva.
1. Inställningarna i styrdatorn kan påverka antalet starter, t.ex om man angett för hög kurva, då producerar värmepumpen onödigt varmt vatten, termostater stryper bort flöde och kompressorn får en liten aktiv vattenvolym att arbeta emot vilket leder till onödigt många start och stopp.
2. Grundflödet är det flöde som går över varje enskild radiator eller golvvärmeslinga när eventuell termostat är fullt öppen, detta flöde skall vara anpassa så att det är balans över varje enskild radiator eller slinga, deltaT skall vara ca 5-10 grader över radiatorer vid DUT (När värmepumpen går kontinuerligt och det värmeavgivande systemet avspeglar all tillförd effekt). På golvvärmeslingor kan man ibland ha något lägre deltaT.
3. Termostater. Om man har felaktig kurva och dåligt balanserat flöde (grundflöde) i systemet men har alla termostater aktiva så kan de "Maskera" brister i inställningarna som gör att värmepumpen går med höga temperaturer, höga tryck och många start och stopp - ett scenario som detta är/kan vara väldigt negativt av många anledningar, dels får man sämre COP - men man förkortar även värmepumpens livslängd.
Min rekommendation när det gäller termostater i ett värmesystem som värms med värmepump är att man skall försöka ha minst 70% av termostaterna fullt öppna (en centralt placerad rumsgivare ansluten till värmepumpens styrdator ser till att det blir lagom varmt inne), detta gör att man snabbt märker om kurvjusteringen och parallelljusteringen är korrekt, om grundflödet är bra injusterat (annars får man olika varmt i olika rum) och man kan snabbt detektera om det blir nåt fel på värmepumpen som gör att den av någon anledning kör ut onödigt varmt vatten till värmesystemet.
En väl dimensionerad värmepump i ett system en tillräcklig vattenvolym (>20 liter/kWh uteffekt på värmepumpen) är bra injusterad om man har ca 20 starter/dygn som mest.
Flest start och stopp brukar man ha när huset har ett effektbehov som motsvarar 50% av värmepumpens uteffekt.
Artikelförfattare: Rickard MarklundOffertförfrågan?Är du en av forumets besökare som söker information inför köp eller utbyte av värmepump?
Fyll gärna i vår offertförfrågan nedan för att få offerter från företag som finns i just din närhet.
Du fyller i förfrågan på ett par minuter, formuläret innehåller 2 sidor, postadressen (sidan 2) används för att kunna delge lokala företag just din förfrågan.
En förfrågan via vår tjänst genererar normalt upp till 3 offerter.