0 medlemmar och 1 gäst tittar på detta ämne.
Jag får rätta mig själv något. Förbrukningen ligger på drygt 20000 kWh sedan installation, men då hade vi den inte igång de första månaderna då vi inte bodde i huset. Har loggat senaste månaderna och förbrukningen ligger på: Okt: ca 2700kwHNov: ca 3500kwHDec: 3850kwH Jan: 3914kwHFeb 4197kwHVattenförbrukningen har legat runt 200-250kwHHuset ligger i Stockholm, och senaste månaden var det ju kallt, men vad säger ni om de här värdena? Jag får inte ordning på uppladdningen av bilder men kan skriva ned några värden från givarinfo som jag läst av.Utomhustemp: -11,9Varmvattentemp: 47Framledning: 53,5FL (värmeväxlare): 54,4Returledning: 45,6Köldmedietemp: 50,1Flöde: 14,7l/minInkommande köldbärare 2,6Utgående köldbärare 0,0Det som förvånade mig mest är drifttiden på pumpen. Den ligger på 741h under januari och kompressorn 734h.Det betyder ju att den går hela tiden (31x24h). Ska det vara så när man har en vartalreglerad pump?
Kompressorn ska gå hela tiden när husets värmebehov är större än pumpens minimieffekt. Eftersom det är vinter är husets värmebehov större än den minsta effekt den kan ge så det är helt i sin ordning att pumpen går dygnet runt. Pumpen producerar 8,1 kW om 14,7 L/min är värmebärarflödet. Med tanke på oljeförbrukningen är det en rimlig siffra när det är -12 grader ute förutsatt att den värmde huset vid det tillfället. Det verkar också som om pumpen fungerar som den ska med tanke på att inkommande köldbärare är 2,6 grader varmare än utgående. Värmepumpen borde inte ha förbrukat mer än 1500 kWh i januari. Lägg till 500 kWh hushållsel och det blir 2000 kWh. Elförbrukningen borde ha varit hälften av vad den var.
Den förbrukning jag skrev där tex feb låg på 4197kWh gäller alltså endast själva bervärmepumpen.
Jag har haft min Diakon bergvärmepanna nu i ett halvår. Det blir varmt i huset och allt verkar fungera bra, men jag tycker att förbrukningen är hög. När banan installerades så fick jag ingen genomgång och vet inte pumpen och radiatorkretsen är bra injusterat. Huset är från 1936, träkåk, med två våningar och källare med garage 90kvm boa + 50bia. Mansardtak och en tilläggsisolerad (400mm cellulosa) kallvind. Fönster är kopplade original 2-glas och stommen är byggd av stående plankvägg. Radiatorerna är av gjutjärn. 2-rörsystem med ganska kraftiga dimensioner. När vi köpte huset fanns det en oljepanna och vad jag har förstått så ska det förbrukats drygt 4m3 olja per år. Men jag vet inte om det stämmer helt och inte heller vilken innetemperatur hon som bodde här hade. Jag har kollat av förbrukningen nu och den uppgår till ca 30000kwh från sep-feb. Vi är två personer som bor här och håller ca 19-20 grader inne.mätte upp DeltaT över radiatorerna och de flesta ligger på runt 6 grader bortsett från en större radiator som ligger på 14 grader.Förbrukningen är kanske fullt rimlig, men jag skulle önska synpunkter på vad jag kan kontrollera för att vara säker på att pannan jobbar så effektivt som möjligt. Har inte så mycket att jämföra med tyvärr .Bifogar några bilder med värden från pumpen. Mvh Carl
Jag utgick från att siffrorna gällde elförbrukningen men det framgår av absorbaters senaste inlägg att de måste avse producerad värme. Första inlägget där det först står att 4 m3 olja/år förbrukades och sedan i nästa rad 30 000 kWh på några månader gjorde att jag utgick från att det var insatt energi, inte producerad värme, som avsågs. Då är 3914 kWh i januari helt rimligt. Det betyder att huset drar uppemot 30 000 kWh värme + varmvatten per år om jag jämför med mina januarisiffror. Det stämmer också med 4 m3 olja/år.