På l/l där tempgivaren sitter i innedelen så blir det ju ofta lufttemperaturen i taknivå som mäts, och den kan vara några grader högre än den temperatur man känner av längre ner i rummet. Om innedelen sitter på ett olämpligt ställe (t ex i en trång korridor) så kan det rent allmänt vara varmare runt den än i resten av huset. Ofta blir skillnaden mindre om man ständigt kör innedelens fläkt på max varvtal än om man låter värmepumpen styra fläktvarvtalet automatiskt. Men då kanske man blir irriterad av fläktljudet istället.
På invertervärmepumpar misstänker jag att det ofta är en integrerande reglerfunktion, dvs att ju längre tid en temperaturavvikelse finns desto mer inverkar den på kompressorvarvtalet.
On/off-värmepumpar brukar begränsas av att man inte vill ha för korta tider mellan start och stopp, så minsta gång- respektive stopptid som tillåts kan vara upp till en timme, hur mycket temperaturen än hinner ändra sig på den tiden. Samma sak gäller även för invertervärmepumpar vid mycket litet värmebehov.