Pysljud och smällar från 4-vägsventilen hörs i stort sett inte alls om det är en LVVP där värmeväxlaren (kondensorn) sitter i utedelen, så att inga kylmedierör är dragna in i huset.
På värmepumpar där värmeväxlaren sitter inomhus (gäller framför allt alla luft/luft-värmepumpar men även en del billiga L/V som är baserade på L/L-konstruktioner), så kan det låta lite mer om rören. I synnerhet på äldre modeller med grovt tillyxat styrsystem där kompressorn går för fullt medan 4-vägsventilen slår om. Mer elegant konstruerade värmepumpar som drar ner kompressorn på lägsta hastighet eller stänger av den helt någon minut innan avfrostningen börjar och slutar, ger knappt några märkbara pysljud ifrån sig.
Tänk på att fläktljudet inte sprider sig jämnt åt alla håll omkring utedelen, det brukar höras starkast rakt framför fläkten och svagast på sidorna av utedelen. I manualerna för vissa värmepumpar (bl a äldre modeller av CTC EcoAir) finns det diagram eller tabeller över hur ljudnivån varierar beroende på riktning. Det finns också en del värmepumpar som kan variera fläktvarvtalet beroende på utetemperatur och värmebehov för att inte låta mer än nödvändigt.
Ljud inne i huset från en luftvärmepumps utedel är ofta snarare stomljud än luftburna ljud. Det brukar bli mycket tystare om man kan ställa utedelen på ett markstativ än om den hänger på ett väggfäste. Om värmeväxlaren sitter i utedelen brukar vattenanslutningarna ske med böjliga slangar, se till att det blir lagom slack på dem så de inte kan överföra stomljud. Om värmeväxlaren sitter inomhus och det går kylmedierör dit, så bör man göra en lämplig S-formad böj på dem nära utedelen så att de inte skadas av sättningar eller kan överföra onödigt mycket ljud.